Top News
10113 prikaza

Fanatici s Kosova spremni: Umrijet ćemo za ISIL

Lavdrim Muhaxheri
Screenshot Youtube
Stotine nekadašnjih boraca iz Sirije vraća se na Balkan i nitko ne zna što s njima

Primjer Fitima Ljadrovcija, kosovskog Albanca koji je u dva navrata ratovao za ISIL u Siriji, a potom se vratio kući gdje i dalje propovijeda radikalne stavove, pokazuje da prištinske vlasti ne mogu zauzdati problem terorizma, piše srpski Blic.

Anthony Loyd, novinar britanskog The Timesa, u svom tekstu objavljenom na portalu ovog uglednog medija pod naslovom "Džihadisti ISIL-a koji su se vratili na Kosovo spremni su umrijeti za halifat", opisuje Ljadrovcijev slučaj.

"Četiri godine prošle su otkad je mladi borac ISIL-a svjedočio jednom od najstrašnijih ubojstava koje je teroristička organizacija: Fitim Ljadrovci imao je 24 godine kada je vidio Sirijca vezanog za kolac i raznesenog RPG-om. 'To sigurno nije najgora stvar koju sam vidio među smaknućima. Čak i djeca su navikla gledati takve stvari' rekao je govoreći o tome koliko je odan ISIL-u", navodi se u tekstu Timesa.

Ljadrovciju nije suđeno nakon njegovog prvog odlaska u Aleppo 2013. godine gdje je bio dio Fronte al Nusra, lokalnog ogranka al-Qaide. Ispitivan je 11 sati nakon čega je pušten na slobodu. Tek nakon drugog odlaska na bojište tijekom 2015. godine, gdje je boravio u albanskoj jedinici krvnika Lavdrima Muhaxherija, osuđen je na zatvorsku kaznu. No, time ni približno nije riješen problem njegovog djelovanja.

"Kalifat nije gotov", rekao je ovih dana Ljadrovci, četiri mjeseca nakon oslobađanja. "Želim stvoriti Islamsku državu na Kosovu i rado ću umrijeti za nju", prenosi Times izjavu džihadiste.

Bombaški napad Opasna vojska Life Za samoubilačke napade koriste mentalno oboljele

Tužitelj Fikrije Krasnići u izjavi za britanski medij kaže da kosovske vlasti nemaju problem s osuđivanjem terorista već s deradikalizacijom, otklanjanjem posljedica indoktrinacije kroz koju su prošli u Siriji i tamošnjim centrima za obuku. Program deradikalizacije nije obvezan, a većina terorista je - kaže tužitelj - nepopravljiva. Kosovski suci se često muče i da donesu presude protiv pripadnika ISIL-a zbog nedostatka dokaza iz Sirije, pa im mahom dosuđuju kraće zatvorske kazne, bez obzira na težinu zločina. Uz to, nedovoljno strog sustav uvjetnog puštanja na slobodu ostavlja mnoge teroriste slobodnima da nastave sa širenjem ekstremne ideologije.

Times u svom tekstu podsjeća i da su Kosovari bili umiješani u nekoliko terorističkih zavjera u Europi i kod kuće. Šestoro Albanaca s Kosova, muškaraca i žena, uhićeni su u lipnju prošle godine u Njemačkoj zbog upletenosti u dvije zavjere koje su za metu imale NATO trupe na Kosovu i civile u Belgiji i Francuskoj. Mjesec dana ranije osmero je uhićeno na Kosovu zbog planiranja napada na izraelske nogometaše.

Lavdrim Muhaxheri, jedan od najvažnijih džihadista s Kosova ubijen je u ljeto prošle godine dok je boravio na sirijskom bojištu. Informacija je to koju su potvrdili i relativno službeni kanali Islamske države, a svojevremeno su se pojavili napisi da je ubijen u zajedničkoj operaciji sirijskih elitnih jedinica i ruskih zračnih snaga. Čini se da je takve informacije prvi proširio opskurni grčki portal Pronews, ali nije bilo službene, pa ni neslužbene, potvrde.

Aleksandar Vučić - Gazivode Gazivode Top News Vučić je spreman za rat zbog elektrane, evo i zašto

Podsjetimo, riječ je o džihadistu poznatom i pod nadimkom Abu Abdullah al-Kosovi, a vratio se u domovinu sredinom studenog 2016. godine. Dok je bio u Siriji predvodio je Balkansku brigadu unutar Islamske države. Njegovu smrt potvrdili su i članovi obitelji koji još uvijek žive u Kačaniku. 

Osim što je sudjelovao u izradi brojnih propagandnih materijala, pretprošle godine u javnost je izišla snimka Muhaxherija kako ubija zarobljenika RPG-om. Krajem 2014. godine ga je američki State Department proglasio svjetskim teroristom i raspisali su tjeralicu za njim.

Muhaxheri je rođen negdje u osamdesetima, a čak ni službe sigurnosti se ne slažu oko točnog datuma njegovog rođenja. Interpol tvrdi da je rođen negdje u ožujku 1989. godine, a Ujedinjeni narodi pišu da je rođen u prosincu iste te godine, a možda je rođen 1987. godine. Zna se da je rođen u Kačaniku, te da je godinama radio u KFOR-ovu kampu u Ferizaju.

ISIL-ove trupe u Siriji SIRIJA I IRAK Top News Poraženi ISIL opet ubija, sada kao teroristička gerila

Tamo je bio zaposlen do 2010. godine kada je dobio promaknuće. Naime, poslan je u NATO-v kamp u Afganistanu zato što je bio odličan djelatnik. Dvije godine je ostao u Afganistanu da bi se vratio na Kosovo gdje je počeo pokazivati sve ekstremnije stavove. Krajem 2012. godine otišao je u Siriju gdje se pridružio Fronti pobjede (al-Nusra), lokalnoj filijali al-Qaide.

Nedugo nakon toga, pojavio se i na službenom obilježavanju ramazanskog bajrama u organizaciji islamske zajednice Kosova, da bi se vratio u Siriju 2013. godine gdje je nastavio djelovati u Fronti pobjede. Prema neslužbenim informacijama, tamo je bio na čelu odreda sastavljenog većinom od Albanaca, a pretpostavlja se da ih je bilo petstotinjak. Iduće godine, 2014. dolazi do velikog raspada al-Qaide u Siriji i nastaje Islamska država pod vodstvom Abu Bakra Al-Baghdadija i Muhaxheri se pridružio novoformiranoj organizaciji.

Zbog iznimno brutalnog postupanja sa zarobljenicima dobio je nadimak Koljač iz Kačanika, a kako je spomenuto ranije u članku, prošle godine pojavila se snimka gdje ubija zarobljenika raketom. Snimljene su i fotografije gdje se vidi da zarobljeniku reže glavu, a u razgovoru za albanske  medije je potvrdio da je odrubio glavu zarobljeniku. "Samo radim ono što su radili iz Oslobodilačke vojske Kosova u ratu protiv Srbije", rekao je Muhaxheri albanskim medijima. Sigurnosne službe su ga optužile i da je stajao iza pokušaja napada na izraelsku nogometnu reprezentaciju tijekom gostovanja u Albaniji, ali taj napad je na vrijeme otkriven i spriječen.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • stalone 21:07 11.Listopad 2018.

    "Samo radim ono što su radili iz Oslobodilačke vojske Kosova u ratu protiv Srbije", rekao je Muhaxheri albanskim medijima. pametnom , dosta, priznanje za uck zlodjela, smrt siptarskim fanaticima i koljacima...