Top News
1893 prikaza

Fotka za povijest: Ostala je samo Angela Merkel

David Cameron, Barack Obama, Angela Merkel, Francois Hollande i Matteo Renzi
DPA/PIXSELL
Prije osam mjeseci zajedno su vladali svijetom, a danas je sve drukčije

Jedna fotografija snimljena u Hanoveru u travnju ove godine najjači je dokaz raspada političke elite Zapada, koja je se sve više lomi pod 'najezdom' desnog populizma.

Na summitu u Hanoveru u jednom trenutku se okupilo pet tada najmoćnijih lidera slobodnog svijeta - David Cameron, Barack Obama, Angela Merkel, Francois Hollande i Matteo Renzi.

Među ostalim su tada raspravljali o borbi protiv terorizma i kako riješiti situaciju u Libiji i Siriji, ali ta se slika od travnja do danas značajno promijenila.

David Cameron, Barack Obama, Angela Merkel, Francois Hollande i Matteo Renzi | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL
Možda najveća žrtva je bivši britanski premijer David Cameron koji nije preživio populističku pobunu u Velikoj Britaniji i podnio je ostavku nakon Brexita.

Barack Obama odlazi u siječnju jer se više ne može kandidirati za predsjednika, ali nije uspio pomoći svojoj stranačkoj kolegici Hillary Clinton da ga naslijedi u Bijeloj kući i od siječnja će vjerojatno bespomoćno gledati kako Donald Trump uništava njegou ostavštinu.

Francois Hollande je još uvijek predsjednik Francuske, ali je prije nekoliko dana objavio da se iduće godine neće kandidirati na izborima, nakon što je prema anketama shvatio da su mu šanse katastrofalno loše.

Matteo Renzi je u nedjelju podnio ostavku, nakon što je dobio 'košaricu' od građana za ustavne reforme, tako da je od svih na fotografiji ostala još jedino Angela Merkel.

Ona će na idućim izborima tražiti novi mandat, šanse joj za sada nisu bogznašto, ali za razliku od svojih muških kolega sa fotke, jedina je ostala 'u sedlu' visoke politike.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.