Top News
5173 prikaza

Neviđeno u povijesti: Trumpova vlada 'teška' 35 milijardi dolara

Donald Trump
REUTERS
Glasove je dobio na obećanjima da će se boriti za "zaboravljenog čovjeka", protiv elita i Wall Streeta. Kad ono...

Američki Politico pobrojao je osobna bogatstva ljudi koje izabrani predsjednik SAD-a Donald Trump okuplja u svojoj vladi i došao do zaprepaščujuće brojke od ukupno 35 milijardi dolara. Ironija je u tome što je Trump izbore dobio na kampanji u kojoj je igrao na bijele pripadnike radničke klase, a čije je glasove osvojio obećanjima o tome da će se posvetiti "zaboravljenom čovjeku". Sada, međutim, Trump okuplja, kako ih je Politico nazvao, sve redom "gospodare univerzuma". Trump posjeduje bogatstvo od 10 milijardi dolara. Betsy DeVos za koju se smatra da je već praktično gotova stvar u vladi, iz obitelji je koja posjeduje još 5,1 milijardi dolara. Slijedi izrazito potkoženi naftaš Harold Hamm sa 15,3 milijardi. Investitor Wilbur Ross težak je 2,9 milijardi. Mitt Romney se sa svojih 250 milijuna dolara čini još i kao siromah u takvom društvu.

Donald Trump Napao ih Top News Trump na sastanku s novinarima: "Lažete i ništa ne kužite!"

Kao i magnat hedge fondova Steve Mnuchin sa 46 milijuna. Rudy Giuliani je na svom odvjetničkom superbiznisu prikupio također desetke milijuna. Todd Ricketts, kojemu je po svoj prilici namijenjeno mjesto zamjenika ministra trgovine, iz obitelji je koja posjeduje, između svega ostalog, i bejzbol klub Chicago Cubs, odnosno riječ je o obitelji milijardera. Umirovljeni neurokirurg Ben Carson, koji je pred mjestom ministarstva stanovanja i urbanog razvoja, još je i skroman sa 26 milijuna. Savjetnik Bijele kuće Steve Bannon pluta na milijunima, koji tek jednim djelićem potječu od basnoslovno unosne dugogodišnje serije Seinfeld. Andrew Puzder će vjerojatno biti ministar rada, a samo u 2012. zaradio je kao direktor kompanije koja drži lance restorana Hardee's i Carl's Jr 4,4 milijuna dolara.

Sveukupno, sa 35 milijuna dolara vlada koja se pomalja nakon Trumpovog trijumfa apsolutno je bez presedana u američkoj povijesti. A godišnji prihod prosječne američke obitelji? Oko 55.000 dolara. Ključno mjesto u Trumpovoj pobjedi bilo je to što je privukao glasače u državama Wisconsin, Pennsylvania i Michigan, u kojima je radnicima frustriranima uništenom proizvodnom ekonomijom govorio o lažiranom ekonomskom sustavu koji pak favorizira Wall Street i elite u Washingtonu. Sada se pokazuje da se Trump u velikom dijelu okružuje ljudima upravo iz elita i s Wall Streeta. Mnuchin i Bannon milijune su zaradili na Goldman Sachsu. I dok je u svoje vrijeme, 2012. pri svom reizboru, Barack Obama uništio Mitta Romneyja na bogatstvu koje je ovaj izgradio na biznisu s nekretninskim kreditima, Trumpov Ross je ozloglašen kao čovjek koji se obogatio na tzv. lešinarskom investiranju, bagatelnom otkupu dugova i potom njihovom nemilosrdnom utjerivanju.

Howard Stern Uletio u eter Life Stern Hrvatu koji voli Trumpa: "Brzo ćeš na let za Europu!"

DeVos je pak sa svojim suprugom nedavno objavila članak u kojem zaziva povratak dječjeg rada. Iz Clintoničinog kruga suradnika Trumpa stoga već temeljito bombardiraju zbog očito izigranog povjerenja birača. Izabrani američki predsjednik politički je oslabljen, a sada mu se sprema novi udarac, potencijalno čak i razoran, s Jill Stein iz Zelene stranke, predsjedničkom kandidatkinjom koja prikuplja sredstva i platformu za ponovno prebrojavanje glasova upravo u Wisconsinu, Pennsylvaniji i Michiganu, ključnim državama za izborni senzaciju, ali takvu da je u njima Trump pobijedio uz vrlo malu prednost. Trumpova popularnost nakon izbora, unatoč svemu tome, ipak nije opala. I dalje je oko 46 posto.

Ipak, kako se u međuvremenu ispostavilo da je Trump po mnogim pitanjima u sukobu interesa, 60 posto Amerikanaca smatra da on ne čini dovoljno da izađe iz takvih situacija. Uz svoje najave o smanjenju poreza i okružen superbogatašima, nije lako zamisliti da bi njegova popularnost mogla opstati na ovim razinama još dugo. Larry Sabato, direktor centra za politiku na Sveučilištu Virginija, pomalo sarkastično kaže za Politico da baš i ne vjeruje da bi Trump u vladu mogao uključiti i nekog od sindikalnih vođa iz Michigana. "To svakako upućuje na ono što smo o Trumpu oduvijek znali: on kaže jedno, a radi drugo. On je vrlo fleksibilan. Predsjednik je kabinet popunio prvenstveno svojim prijateljima i suradnicima. Milijarder teži tome da mu prijatelj bude drugi milijarder", zaključio je.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.