Top News
1913 prikaza

Gadafijev sin na slobodi - oslobodili ga smrtne kazne

Saif al-Islam Gaddafi
NI Syndication/PIXSELL
Osuđen je na smrtnu kaznu zbog gušenja pobune 2011. godine, ali sada je pušten na slobodu

Libijska naoružana skupina objavila je u nedjelju da je oslobodila sina ubijenog libijskog diktatora Moamera Gadafija, Saifa al - Islama, a informaciju je potvrdio njegov odvjetnik.

Saif al - Islam je osuđen na smrt u Libiji zbog sudjelovanja u gušenju pobune protiv njegova oca 2011., a traži ga i Međunarodni kazneni sud (ICC).

"Brigada Abu Bakr al-Sadika", jedna od naoružanih skupna koje kontroliraju grad Zenten (170 km jugozapadno od Tripolija), gdje je bio zatočen, objavila je da je Saifa al - Islama oslobodila u petak navečer, na temelju zakona o amnestiji koji su donijele nepriznate libijske vlasti bazirane na istoku zemlje.

Muammar Gaddafi Libija ne postoji Top News Žale za Gadafijem: Pukovniče, fališ nam!

"Odlučili smo osloboditi Saifa al - Islama, sina Moamera Gadafija. Sada slobodno može napustiti Zenten", navodi brigada u svom priopćenju objavljenom na Facebooku.

Odvjetnik Halid al Zaidi kazao je kako je Gadafijev sin na putu za drugi libijski grad no nije želio otkriti druge detalje iz sigurnosnih razloga. 

Zenten je u rukama naoružanih skupina koje se protive libijskoj vladi nacionalnog jedinstva kojoj je sjedište u prijestolnici Tripoliju i koju priznaje međunarodna zajednica, ali teško uspostavlja vlast na čitavom teritoriju te zemlje gurnute u kaos.

Saif al - Islam, rođen 1972. u Tripoliju, najviše se od Gadafijevih sinova pojavljivao u javnosti.

Prva lokomotiva u luci Tripoli Pustinjska željeznica Life Umire Gadafijev san: Pruga Lawrencea od Arabije

Bio je aktivan u gušenju "arapskog proljeća" u Libiji u veljači 2011. kada je grčevito pokušavao spasiti ditatorski režim svog oca koji je 42 godine vladao zemljom.

Libijske vlasti i Međunarodni kazneni sud koji je za njim izdao tjeralicu zbog zločina protiv čovječnosti, još se spore oko nadležnosti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crazy.dictator 18:09 11.Lipanj 2017.

    jos buju oni molili mladog Gadafija da uspostavi vlast. pod Gadafijima im bas nije bilo idealno ali ovo kaj je donijela"demokracija na americki nacin"se je pokazalo puno gorim