Top News
9901 prikaza

Gdje je nestalo zlato komunističke partije?

Moskva
Thinkstock
Ogromne količine novca iz blagajne komunističke partije nestalo je padom tadašnjeg političkog sustava

Kad se Sovjetski Savez 1991. godine urušio, bilo je mnogo glasina o sudbini zlatnih rezervi Komunističke partije. Neki povjesničari i novinari vjeruju da su neki partijski dužnosnici prikupili ogromne novčane iznose pa ih potajno prenijeli na inozemne bankovne račune.

Komunistička partija Sovjetskog Saveza oduvijek je bila više od političke stranke. Uživajući u monopolu moći do kraja osamdesetih godina, gornji slojevi Partije - Središnji odbor i Politburo - postojali su kao zasebna država, a mnogi od tih dužnosnika uživali su privilegije koje nisu bile uvijek legalne.

Početkom devedesetih godina, ubrzo nakon propasti Sovjetskog Saveza, nekoliko izvora ustvrdilo da je oko 10 milijardi dolara partijske riznice nestalo bez traga, a većina Rusa bila je sigurna da je novac ukraden.

Nuklearna bomba Malo do kraja Top News Tajna krize koja je skoro dovela do kraja svijeta

Viktor Mironenko, bivši šef Komsomola, organizacije mladih partijaca, spomenuo je u intervjuu da je nedugo prije pada Sovjetskog Saveza Partija imala milijardi dolara, prenosi RBTH.

Izvori za takvo bogatstvo bili su različiti, od mjesečnih pristojbi redovnih članova Partije (1990. godine je bilo riječi o oko 19,5 milijuna članova), uključujući i Zakladu za zaštitu mira s oko 4,5 milijardi rubalja (2,6 milijardi dolara).

Teško je točno reći je li Mironenko imao pravo u vezi s tim iznosom. Arhivi stranaka bili su odvojeni od državnog proračuna, a samo su visoki dužnosnici imali pristup podacima. Odgovarajući na pitanje: "Tko je ukrao taj novac?" Mironenko je slegnuo ramenima: "Nema pojma. Nisam ja."

Viktor Geraščenko, bivši ravnatelj Državne banke SSSR-a, potvrdio je 2011. da je u prema izvještaju Središnjeg odbora bilo mnogo novaca, ali je sve 1991. godine misteriozno nestalo.

Radni logor u Rusiji Ruska posla Life Dobili su metak u potiljak, a sad ih traži lovac na grobove

Situacija je zasigurno izgledala vrlo sumnjivo, osobito nakon niza misterioznih smrti. 26. kolovoza 1991., šest mjeseci prije nego kraja Sovjetskog Saveza, Nikolai Kruchina, financijski upravitelj Partije koji je bio blizak Mikhailu Gorbačovu, ispao je kroz prozor i umro.

Njegov prethodnik Georgi Pavlov, koji je 18 godina vodio poslovanje stranke, slijedio je Kruchininu sudbinu mjesec dana kasnije. Treći bankar, Dmitrij Lisovolik, koji je vodio američki sektor međunarodnog odjela Centralnog komiteta Komunističke partije i koji je bio usko povezan s gotovinskim tokovima, također je nekoliko dana kasnije pao iz svog prozora.

Unatoč takvim čudnim okolnostima, vladini dužnosnici tvrdili su da "zlato Partije" nikada nije postojalo, i naravno da su takve tvrdnje naišle na skepsu u javnosti. Sumnjive smrti, međutim, još uvijek nisu mogle odgovoriti na glavno pitanje - gdje je novac otišao?

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 09:25 01.Listopad 2017.

    tko zna di je