Top News
219 prikaza

Ukrajina optužuje: Rusi su krivi za kibernetički napad!

Haker
Thinkstock
Napad je počeo u Ukrajini odakle se proširio, a izvele su ga ruske sigurnosne službe

Ukrajina je u subotu objavila da su ruske sigurnosne službe upletene u nedavni kibernetički napad koji se iz Ukrajine proširio diljem svijeta, te dodala da je svrha napada bila uništiti važne podatke i izazvati paniku.

Ukrajinska državna sigurnosna služba SBU rekla je da su napad, koji je počeo u Ukrajini i proširio se svijetom u utorak, izveli isti hakeri koji su napali ukrajinski energetski sustav u prosincu prošle godine.

Ukrajinski političari ubrzo su okrivili Rusiju za napad u utorak, što je kremaljski glasnogovornik nazvao "neutemeljenim praznim optužbama".

Tvrtke za kibernetičku sigurnost pokušavaju ustanoviti tko stoji u pozadini kompjutorskog virusa koji su neki stručnjaci nazvali NotPetya a koji je blokirao kompjutore i stvorio poremećaje u više od 60 zemalja.

"Dostupni podaci, uključujući one dobivene u suradnji s međunarodnim tvrtkama za kompjutorske antivirusne programe, daju nam razloga vjerovati da su iste hakerske skupine uključene u napade, koje su u prosincu 2016. napale financijski sustav, transportne i energetske pogone u Ukrajini koji koriste TeleBots  i BlackEnergy", navodi SBU.

"Ovo svjedoči o upletenosti specijalnih službi Ruske Federacije u ovaj napad", dodaje se.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.