Top News
742 prikaza

Gina Haspel prva je žena na čelu CIA-e u povijesti

Gina Haspel
AARON BERNSTEIN/REUTERS/PIXSELL
Demokrati je preziru jer je mučila ljude, ali petorica su je podržala nakon što nisu mogli odbiti molbu ovih ljudi

Senat SAD-a potvrdio je Ginu Haspel kao novu direktoricu CIA-e nakon što je njeno imenovanje pristalo podržati i nekoliko članova Demokratske stranke. Washington Post, koji donosi vijest, navodi da je CIA krenula u "nezapamćenu medijsku kampanju kako bi podigla njene šanse" za imenovanjem. Gina Haspel je kao kandidatkinja Donalda Trumpa krajnje kontroverzna zbog optužbi da je bila uključena u mučenja osumnjičenih za teroristički napad u New Yorku 11. rujna 2001.

Navodilo se da je nekim mučenjima i osobno prisustvovala. Sada su joj u posljednji trenutak u pomoć priskočili bivši direktori CIA-e John Brennan i Leon Panetta koji su kontaktirali najmanje pet demokrata. Novoimenovana šefica CIA-e prva je žena imenovana na tu poziciju. Agentica je s dugogodišnjom karijerom, koja je vodila CIA-in zatvor na Tajlandu gdje se upotrebljavala oštra ispitivačka tehnika "waterboard" koju je podržavao i američki predsjednik Donald Trump.

Gina Haspel Gina Haspel Top News Nova šefica CIA-e vodila je zatvor za mučenja

Ambiciozna "špijunka" vodila je CIA-in zatvor na Tajlandu i uz pomoć tehnike "waterboard", mučenje zatvorenika polijevanjem vodom kako bi se izazvalo gušenje, nadgledala stravična ispitivanja i mučenja zatvorenika.Ova oštra tehnika ispitivanja koju je podržavao čak i Donald Trump danas je zabranjena. Njezino imenovanje zamjenicom šefa CIA-e izazvalo je niz kritika, posebno i optužbe kako je sudjelovala u uništavanju video materijala.

Naime, poznato je da je nadgledala mučenje dvojice osumnjičenika za terorizam a nakon toga sudjelovala u uništavanju video materijala koji su zabilježili njihovo brutalno ispitivanje u tajnom zatvoru u Tajlandu. Unatoč tome ovu veteranku cijenili su njezini kolege, a na mjesto druge najvažnije osobe CIA-e imenovao ju je predsjednik Trump u veljači prošle godine.

Smatrali su mnogi kako je imenovanje pokazatelj kako Trumpova administracija podržava i odobrava da agencijom upravljaju oni koji su sudjelovali u tamnoj prošlosti agencije. Proteklih osam godina CIA je provela u obrani niza agenata za koje postoje dokazi da su sudjelovali u sada zabranjenim programima mučenja, unatoč tome što su obećali da nikada više takve programe mučenja neće provoditi. Trump je pak često ponavljao kako misli da je mučenje dobro i uspješno.

Gina Haspel | Author: YouTube YouTube

Šef CIA Mike Pompeo naglašavao je kako takve i slične metode mučenja i nisu zapravo mučenje i hvalio je "patriote" koji su upotrebljavali stravične metode u ranim danima borbe s Al Qaidom. Haspel koja je veći dio svoje karijere provela kao tajna agentica upravo je dio tih slavnih "patriota". Bila je uključena u CIA-in "izvanredni program izdavanja" u sklopu kojeg su zarobljeni militanti predavani stranim vladama i držani u zatočeništvu na tajnim lokacijama u kojima su ih mučili i zlostavljali agenti CIA-e.

Takva prva lokacija bila je na Tajlandu i vodila ga je upravo Haspel. Nagledala je brutalno mučenje i ispitivanje dvojice pritvorenika Abu Zubaydaha i Abd al-Rahim al-Nashirija. Zubaydah je bio izložen mučenju s vodom čak 83 puta tijekom jednog mjeseca, uz česte udarce po glavi a i glavom u zid. Isprobali su niz stravičnih metoda ispitivanja prije nego su zaključili kako zapravo ne mogu od njega dobiti nikakve korisne informacije.

Mučenje se snimalo a snimke su čuvane na tajnoj lokaciji u Tajlandu do 2005. godine kada su po naredbi trebale biti uništene. Tada je Haspel već bila u središtu CIA-e a upravo se njezino ime vezano uz izdavanje naredbi za uništenje te snimke. Agencija se držala izjave kako je naredbu za uništenje snimki izdao njezin tadašnji šef Jose Rodriguez koji je bio na čelu CIA-ne tajne službe.

Vladimir Putin i Donald Trump CIA-ini špijuni Top News Putin: "Donalde, hvala ti! Spasio si nas od ISIL-a"

Kada je i sama trebala postati šefica te službe, njezino imenovanje zaustavila je senatorica Dianne Feinstein, koja je tada bila članica senatskog odbora za obavještajna pitanja. Blokirala je njezino imenovanje upravo zbog uloge koju je Haspel imala u programu ispitivanja zatvorenika i uništavanja video snimke. Imenovanje nje na mjesto zamjenice šefa CIA-e izazvalo je ponovno niz kritika ali i strah kako će se postaviti prema mučenju i zlostavljanju zatvorenika u budućem radu Agencije.

Republikanci, među kojima i Devin Nunes, na čelu predstavničkog doma, imao je samo riječi hvale za Haspel jer je bio "impresioniran njezinom predanošću i dubokim opredjeljenjem za obavještajnu zajednicu". Njezino imenovanje pohvalili su i mnogi umirovljeni kolege. Među njima i istaknuti dužnosnici Obamine administracije poput Michaela J. Morella, koji je dvaput služio kao ravnatelj CIA-e.

Pokazatelj je to ambivalentnog stava prema onima koji su djelovali u programima ispitivanja i mučenja, koje je Bushova administracija legalizirala. Stoga ne čudi kako je CIA-i poštovala svoje kolege koji su takva ispitivanja provodili, a i vjerovala da oni koji koriste takve metode dobro obavljaju svoj posao. Velika većina agenata ipak nije bila za ponovno uvođenje metode. Koje je njezino mišljenje o ovoj temi zapravo nije jasno jer kao tajna agentica nije javno komentirala vladinu politiku što nije činio ni njezin tadašnji šef Pompeo.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 05:59 18.Svibanj 2018.

    jbt,koja *** njuška!!!