Top News
2325 prikaza

Uskršnje čudo: Kako je šef CIA-e donio mir Koreji

Muškarac u Sjevernoj Koreji gleda vijesti
screenshot/youtube
Tamo je, navodno, s Kimom osobno razgovarao o nadolazećem susretu s Trumpom, mirovnom sporazumu i denuklearizaciji

Tijekom Uskrsa direktor CIA-e Mike Pompeo je, u službi Trumpovog izaslanika, posjetio Sjevernu Koreju. Sve su glasnija šuškanja kako Sjeverna i Južna Koreja žele potpisati mirovni sporazum, a sve pod paskom SAD-a koji je glavni inicijator. Iako su borbe završile prije 65 godina i dalje niije potpisan mirovni sporazum. Jedan od razloga američke angažiranosti jest što iz tih odnosa žele izgurati Kinu, pa i Rusiju, a Donaldu Trumpu očajnički treba i jedan vanjskopolitički trijumf.

Tema je, donosi The Washington Post, bila i prestanak razvoja nuklearnog arsenala, a Pompeo je na put otišao nedugo nakon što je imenovan na novu funkciju. 

"Optimističan sam da će SAD postaviti dobre temelje pa će se predsjednici obje države moći u miru razgovarati i dogovoriti diplomatski put i rješenje problema koje nam je svima tako jako potrebno", rekao je Pompeo.

Nitko susret još nije formalno potvrdio no Trump je u prošlotjednom govoru u svom resortu Mar-a-Lago insinuirao kako SAD direktno razgovara s visokopozicioniranim akterima iz Sjeverne Koreje.

James Comey COMEY Top News Ovih 10 stvari šef FBI-ja ne bi trebao reći o predsjedniku

Pompeov susret s Kimom je prvi "kontakt" takve vrste nakon 2000te godine kada se Madeleine Albright susrela s Kim Jong II-om, ocem trenutnog vođe, kako bi diskutirali o strategiji. Čak 14 godina kasnije tadašnji šef CIA-e posjetio je zemlju kako bi osigurao puštanje američkih zarobljenika, no tada se sastajao sa nižerangiranim oficirima.

CIA je naravno kategorički odbila komentirati rekavši da nemaju običaj komentirati direktorova putovanja. Diplomati u New Yorku, preko kojih se najčešće "prenose" poruke između Washingtona i Pjongjanga, također nisu imali komentara.

Samo tjedan dana nakon navodnog putovanja Mike Pompea potvrđeno je kako je Kim voljan porazgovarati o potencijalnoj denuklearizaciji.

Jedan od razloga zašto još nije potpisan mirovni sporazum jest i zato jer Pjongjang inzistira da se sa juga maknu američke trupe što se SAD do sada odbijao.

Trumpov dugoplanirani susret s Kimom, liderom kojeg je svojedobno na Twitteru ismijavao, dolazi nakon salvi uvreda i prijetnji. Trump se zakleo "potpuno uništiti" Sjevernu Koreju ako nastaviti biti prijetnja SAD-u i saveznicima, a Kim je Trumpa nazvao "senilnim".

Trump je u nedavnom govoru nadodao i kako bi se susret s Kimom trebao odigrati početkom svibnja ako sve ide po planu.

Donald Trump PIŠ-PIŠ DOSJE Top News Najveći misterij Trumpove divlje noći u Moskvi

"Moguće je uvijek da sve propadne, to je uvijek prijetnja, no mi moramo nastaviti ovim putem", rekao je.

Potvrdio je i da je predloženo pet potencijalnih lokacija gdje se susret može održati, te da će odluka "pasti" brzo. Niti jedna od lokacija nije u SAD-u, već u Aziji i Europi.

Trump navodno sve više razmišlja i o tome da SAD vrati u TPP, dok je njegov glavni ekonomski savjetnik Larry Kudlow rekao kako "su sve uvedene tarife dio plana da se Kinu kazni jer se ponaša kao ekonomija trećeg svijeta, a to nije".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 17:43 18.Travanj 2018.

    drug kim se smekšao