Top News
2421 prikaza

Novu CIA-inu šeficu prati stravičan ugled

Ilustracija tajni CIA-e
screenshot/youtube
Nadgledanje, a možda čak i provođenje mučenja nad zatvorenicima bi u bilo kojim drugim vremenima bilo kažnjeno zatvorom

Novoimenovana šefica CIA-e Gina Haspel, prva žena koja je imenovana na tu poziciju, agentica je s dugogodišnjom karijerom, koja je vodila CIA-in zatvor na Tajlandu gdje se upotrebljavala oštra ispitivačka tehnika 'waterboard' koju je podržavao i američki predsjednik Donald Trump.

Ambiciozna 'špijunka' vodila je CIA-in zatvor na Tajlandu i uz pomoć tehnike 'waterboard', mučenje zatvorenika polijevanjem vodom kako bi se izazvalo gušenje, nadgledala stravična ispitivanja i mučenja zatvorenika.Ova oštra tehnika ispitivanja koju je podržavao čak i Donald Trump danas je zabranjena.

Ilustracija tajni CIA-e Pravi posao Top News CIA nudi posao: Milijun kuna godišnje ako znate hrvatski!

Njezino imenovanje zamjenicom šefa CIA-e izazvalo je niz kritika, posebno i optužbe kako je sudjelovala u uništavanju video materijala. Naime, poznato je da je nadgledala mučenje dvojice osumnjičenika za terorizam a nakon toga sudjelovala u uništavanju video materijala koji su zabilježili njihovo brutalno ispitivanje u tajnom zatvoru u Tajlandu.

Unatoč tome ovu veteranku cijenili su njezini kolege, a na mjesto druge najvažnije osobe CIA-e imenovao ju je predsjednik Trump u veljači prošle godine. Smatrali su mnogi kako je imenovanje pokazatelj kako Trumpova administracija podržava i odobrava da agencijom upravljaju oni koji su sudjelovali u tamnoj prošlosti agencije.

Proteklih osam godina CIA je provela u obrani niza agenata za koje postoje dokazi da su sudjelovali u sada zabranjenim programima mučenja, unatoč tome što su obećali da nikada više takve programe mučenja neće provoditi. Trump je pak često ponavljao kako misli da je mučenje dobro i uspješno.

Sad već bivši šef CIA-e Mike Pompeo naglašavao je kako takve i slične metode mučenja i nisu zapravo mučenje i hvalio je 'doomoljube' koji su upotrebljavali stravične metode u ranim danima borbe s Al Qaidom. Haspel koja je veći dio svoje karijere provela kao tajna agentica upravo je dio tih slavnih 'patriota'.

Vladimir Putin i Donald Trump CIA-ini špijuni Top News Putin: "Donalde, hvala ti! Spasio si nas od ISIL-a"

Bila je uključena u CIA-in 'izvanredni program izručivanja' u sklopu kojeg su zarobljeni militanti predavani stranim vladama i držani u zatočeništvu na tajnim lokacijama u kojima su ih mučili i zlostavljali agenti CIA-e, opisao je New York Times.

Takva prva lokacija bila je na Tajlandu i vodila ga je upravo Haspel. Nagledala je brutalno mučenje i ispitivanje dvojice pritvorenika Abu Zubaydaha i Abd al-Rahim al-Nashirija. Zubaydah je bio izložen mučenju s vodom čak 83 puta tijekom jednog mjeseca, uz česte udarce po glavi a i glavom u zid. Isprobali su niz stravičnih metoda ispitivanja prije nego su zaključili kako zapravo ne mogu od njega dobiti nikakve korisne informacije. 

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.