Top News
24531 prikaza

"Glavu mrtvog brata u rukama sam morala držati satima"

Islamska država
REUTERS
Novi izvještaj otkriva jezive metode mučenja u zatvorima islamista i terorista

Uvjeti u zatvorskom sustavu ISIL-a su strašni, ali metode mučenja otkrivene u novom izvješću samo dodaju nove dokaze o zločinima džihadističke skupine na teritoriju kojeg kontroliraju u Iraku i Siriji i otkriva svu sofisticiranost ispitivanja.

Novo izvješće Međunarodnog centra za proučavanje nasilnih ekstremizma, kojeg su napisali stručnjaci, uključujući Ahmeta S. Yaylu, bivšeg šef odjela za borbu protiv terorizma i operacija turske policije, detaljno opisuje i psihološki pritisak kojem su militanti izložili taoce.

Kaznionicama ISIS-a upravljaju različiti dijelovi skupine, uključujući i islamsku policiju, hisbah (policiju moralnosti), Emni (snage sigurnosti) i vojna policija. Tjelesni aspekti mučenja sastoje se od sedam metoda koje izvješće navodi: vezivanje, gorivo, bisat al-rih (leteći tepih), šabeh (duh), njemačka stolica, gitarist i guma.

Guma, njemačka stolica i duh su načini slamanja taoca. Grupa je koristila gorivo kao metodu psihološkog mučenja, gdje bi ISIL-ovci taoca bacili u benzin, prijeteći da će ih zapaliti ako se ne priznaju sve o navodnim zločinima. Zatvorenike koji su držani u duhu mogli bi danima ostati visiti sa stropova.

Jezidi Pakao Life Rezale su si vene i bacale sa zgrada da se spase

33-godišnji Sirijac detaljno je opisao svoje iskustvo s ispitivačem iz Tunisa koji je smatrao da je Sirijac pripadnik pobunjeničke skupine Slobodne Sirijske vojske (FSA):

"Donio je ogromnu posudu i polio mi ulje od prsa prema dolje. Rekao je da moram priznati ili će me spaliti. Mislio sam da me pokušava uplašiti. Nisam znao da će to stvarno učiniti. Sljedeća stvar koje se sjećam je buđenje u bolnici"

Leteći tepih je metoda kojom ISIL postavi zatvorenika na dvije šarke i onda mogu savijati zarobljenike dok su nogama i rukama vezanim na jednu ploču, ispružajući i svijajući njihova tijela. 

"U ovom položaju, u obliku slova V, noge i glava žrtve se približavaju, uzrokujući ozbiljne, često trajne ozljede kralježnice", navodi se u izvješću. 

Za žene je često korišten alat velikih kliješta ili metalnih čeljusti, kojima bi pripadnici ISIL-a mogli stegnuti ženske grudi kako bi izazvali tešku bol. To su provodili žene u grupi hisbah. 63-godišnja žena detaljno je opisala njeno iskustvo i patnju u rukama moralne policije u istočnom sirijskom gradu Raqqi.

Uništenje u Mosulu Teške borbe Top News Najveći lov na džihadiste - skrivaju se po tunelima

"Ja sam plakala i molila ih da mi oproste. Jedna od njih je pogledala moju dojku i pitala me što se dogodilo. Rekla sam joj da imam rak. Rekla mi je da će druga strana izgledati isto ", priča ona. 

"Pitala me jesam li čula za metalne čeljusti. Samo sam plakala. Kad mi je stavila tu spravu, vrištala sam, da me mogu svi ljudi u Raqqi čuti."

Jedan od najsmrtonosnijih dijelova psihološkog mučenja koju je ISIL koristio bila je uporaba odrubljenih glava. Žena je rekla istražiteljima da je vidjela odsječenu glavu čovjeka stavljenu u kavez ženskog zatvorenika. Pokazalo se da je to glava brata zatočenice.

"Odmaknula sam se. Nisam htjela vidjeti glavu", rekla je. 

Zatočenica koja je bila prisiljena gledati glavu svog brata psihički je slomljena.

"Kad je vidjela lice, počela je vrištati. Počela se udarati po licu. Shvatila sam da ga poznaje. Sutradan su došli i odnijeli glavu. Jedna od žena iz policije nam je rekla da glava pripada izdajničkom bratu te zatočenica. Dva dana zatočenica nije riječ jednu progovorila ", rekla je.

Našminkani ISIL-ovci Nevjerojatno Top News Očajni ISIL-ovci prerušavaju se u žene

Još jedan detalj otkriven u izvješću je da zatvorenici moraju sudjelovati u šerijatskim tečajevima, upoznavajući ultrakonzervativno shvaćanje islama. Jedan od tečajeva nazvan je "Otkupljenje", a cilj lekcija bio je "indoktrinirati zatočenike prije njihova puštanja", navodi se u izvješću. Provodili su ih vrhovni šerijatski dužnosnici unutar ISIL-a.

U trgovini seksualnih robova, ISIL nije bio samo usmjeren na žene plemena Yazidi, koje su sustavno otimali i silovali nakon što su zauzeli iračku regiju Sinjar u 2014. godini, ali na meti su im bile i žene i kćeri boraca FSA i Nusra Front, Al-Qaide u Siriji, sada poznata kao Jabhat Fateh al-Sham.

Oni koji prežive metode mučenja dobivaju mogućnost da napuste zatočeništvo, ali pod uvjetom da plaćaju skupinu za njihovo puštanje, ili rade za grupu u jednoj od svojih jedinica ako imaju potrebnu vještinu. Ali ako zarobljenici ne mogu ni učiniti, militanti skupine "pokušavaju prisiliti bivše zatočenike ... da izvrše operacije samoubojstva".

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar Veceslav Nejtek
  Tihomir65 15:31 17.Kolovoz 2017.

  Novi izvještaj otkriva jezive metode mučenja u zatvorima islamista i terorista, Kako se sjećamo odavno su Amerikanci zabranili objavljivanje njihovih metoda; " višegodišnjih sistema ispitivanja terirorijalista" ! Tako da se nisu mogli ništa naučiti ovi mladi kako se to demokratski radi !

 • nelson 10:42 17.Kolovoz 2017.

  nemojte o isilu