Top News
3356 prikaza

Osmislili su najgore metode mučenja - sad im se sudi

Mučenja u Guantanamu
screenshot/youtube
Nebrojene stotine ili tisuće zatočenika završilo je u mračnim prostorijama skrivenih ustanova CIA-e za mučenje zatvorenika

Dvojica psihologa, arhitekti iza CIA-inog programa ispitivanja zatočenika, naći će se na javnom suđenju i to bi moglo razotkriti mnoštvo prljavog rublja o čitavom programu nastalom nakon terorističkih napada 11. rujna u New Yorku. Kako donosi britanski Independent, sudac Justin Quackenbush, odbio je zahtjev tuženika Jamesa Mitchella i Johna Jessena za zatvorenim suđenjem i hitnim donošenjem presude pa u ponedjeljak počinju javna saslušanja.

Privatnu tužbu podnijela je nevladina organizacija ACLU u ime dvojice nekadašnjih zatočenika CIA-e koji su preživjeli mučenje te u ime obitelji trećeg zatočenika koji je umro od hladnoće u CIA-inim rukama. Preživjeli tvrde da su ih redovito premlaćivali, tjerali na smrzavanje, a bili su izloženi i "waterboardingu", zloglasnoj tehnici kojom se simulira utapanje.

ACLU je pozdravio odluku američkog suda zato što će javnost napokon moći vidjeti što se događalo u tajnovitom programu američkih obavještajnih agencija. Izvješće američkog senata zaključilo je da su pokušaji izvlačenja informacija iz osumnjičenih i stvarnih terorista bili znatno brutalniji nego što su to obavještajci govorili zakonodavcima.

Mačka Hladni rat Life CIA-in supertajni špijunski projekt "Akustična maca"

"Ovo je povijesni dan za naše klijente i sve koji žele kazniti odgovorne za mučenje. Odluka suda znači da će pojedinci odgovorni za brutalni i nezakoniti CIA-in program mučenja po prvi put odgovarati za sve što su uradili", rekao je odvjetnik Dror Ladin iz ACLU-a.

Mitchell i Jessen navodno su dizajnirali, implementirali i nadgledali čitav program mučenja koji je kršio međunarodne norme i možda čak predstavlja ratni zločin. Psiholozi su već davno priznali da su bili savjetnici tijekom osmišljavanja tehnika ispitivanja, ali tvrde da nisu imali ni približno takvu ulogu kakva im se stavlja na teret. 

Njihovi odvjetnici tvrde da su savjetovali CIA-u o postupanju s važnim zatočenicima, ali da su napustili tu funkciju još 2002. godine te da zbog toga nema nikakve poveznice između njihovog posla i postupanja prema trojici zatočenika koje zastupa ACLU. Međutim, sudac Quackenbush već je rekao da se ne slaže s nekim činjenicama navedenima u obrani. Citirao je interno izvješće same obavještajne agencije u kojem stoji da je Jessen imao bitnu ulogu u ispitivanju zatočenog Gul Rahmana, koji je na kraju i preminuo u zatočeništvu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crazy.dictator 18:48 10.Kolovoz 2017.

    priznati bilo sto samo da izbjegne dalnje mucenje. primjere imamo i mi na golom otoku. prema izjavi rodaka koj je tamo proveo 8 godina mucenja su daleko vise bila psihicka nego fizicka (a i ta fizicka uglavnom su "odradivali"zatvorenici sticuci ... prikaži još! tako pozitivne bodove"kod strazara i uprave). ljudi su priznavali bilo sto samo da teroro prestane zato u svim"normalnim"sustavima tortura (psihicka i fizicka) nije dozvoljena u pribavljanju dokaza

  • crazy.dictator 18:43 10.Kolovoz 2017.

    to je ostrica noza. sa jedne strane demokracija nema ucinkovite mehanizme borbe protiv terorista. sa druge strane davanje ovlasti za"nekonvecionalna"ispitivanja UVIJEK dovode so togas da najvise stradaju nevini. juznoamericki"eskadroni smrti"u pocetku su bili pozitivno orjentirani. iklanjali su olos sa ulica ... prikaži još! (kad vec to pravosude nije cinilo) ali su ubrzo postali instrument rezima za borbu sa neistomisljenicima. izlozenost tretmanu koj su osmislili u cij-i dovodi do toga da se hrpa navinih