Top News
390 prikaza

Godinu dana prije invazije na Irak, Blair i Bush se već sve dogovorili

Tony Blair
Press Association/PIXSELL
Dokument ujedno dokazuje da je Blair lagao, jer je u to vrijeme uvjeravao javnost da Velika Britanija traži diplomatskog rješenje za iračku krizu

Tajni dokumenti iz Bijele kuće koji su prvi put procurili u javnost u vrlo su nezgodan položaj doveli bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira. Naime, prema dokumentu se vidi kako je Blair odlučio da će se Velika Britanija priključiti Americi u iračkom ratu čak godinu dana prije nego se invazija koalicije koju su vodile SAD uopće dogodila, objavio je Daily Mail.

Dokument ujedno dokazuje da je Blair lagao, jer je u to vrijeme uvjeravao javnost da Velika Britanija traži diplomatskog rješenje za iračku krizu.

"Ne predlažemo i ne želimo vojnu akciju u Iraku", tako je govorio Blair.

Međutim, informacija da se s Georgeom Bushom dogovorio puno ranije nalazi se u dopisu kojeg je 28. ožujka 2002. godine sastavio bivši američki državni tajnik Colin Powell, tjedan dana prije Blairovog posjeta Bushu na njegovom ranču u Teksasu.

"Kad govorimo o Iraku, Blair će biti uz nas ukoliko se vojna intervencija pokaže neophodnom", napisao je Powell u dopisu kojeg je objavio DM.

Powell je također napisao:

"On je siguran da je prijetnja realna i da će uspješna akcija protiv Sadama rezultirati još većim regionalnim uspjehom."

Sadam Husein je svrgnut za vrijeme invazije koalicije koju je predvodila SAD 2003. godine, a britanski medij navodi kako su ovaj dopis, kao i niz drugih povjerljivih dokumenata pohranjeni na privatnom serveru Hillary Clinton, koje je po nalogu sada morala objaviti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.