Top News
221 prikaza

Kako su Britanci pomogli Saddamu Husseinu u proizvodnji kemijskog oružja

Saddam Hussein
Youtube
Velika Britanija nije željela zaustaviti Saddama Husseina od daljnjeg povećanja zalihe kemijskog oružja u iransko-iračkom ratu, a otkriveno je i zašto

Dosad neobjavljeni dokumenti iz 1983. godine pokazuju da su bivša britanska premijerka Margaret Thacher i njezina vlada željeli provesti međunarodnu zabranu kako bi spriječili pokušaje Saddama Husseina da poveća proizvodnju i korištenje otrovnih kemikalija tijekom osmogodišnjeg rata s Iranom, u kojem je poginulo milijun ljudi.

Ali tajni dokument iz ureda za vanske poslove, koji je objavljen u Državnom arhivu, pokazuje da su službenici bili manje oduševljeni idejom nakon što su dobili informacije od američkih obavještajaca u kojima je pisalo da se iperit (vojni otrov) proizvodi na plantaži pesticida sjeverno od Bagdada, pri čemu se koristi britanska oprema.

Diplomati su se pribojavali da će indijski poduzetnik koji je izgradio tvornicu u Samarri koristiti pumpe britanskog proizvođača, Weir Pumps, bez da je pri kupovini naveo pravi razlog korištenja. Službenik ureda vanjskih poslova upozorio je tad ovim riječima: "Naša pozicija po pitanju izvoza kemijskog oružja nije nepovrediva".

Nakon iransko-iračkog rata, izašlo je u javnost da je Britanija bila među nekoliko zapadnih zemalja koje je Irak iskoristio, često bez znanja obavještajaca u tim državama, kako bi dobio opremu i sirov materijal za izradu kemijskog oružja, piše Independent.

Vjeruje se da je poginulo do 100.000 Iranaca zbog iračkog korištenja kemijskog oružja do kraja rata 1988. godine. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.