Top News
1020 prikaza

Procurili e-mailovi, Blair je upozorio Gaddafija: "Sklanjaj se ako imaš gdje!"

Gaddafi
/DPA/PIXSELL
Tony Blair je svog nekadašnjeg savjetnika zvao i poručio da mora odstupiti s vlasti

Tony Blair za vrijeme libijskih žestokih prosvjeda u Arapskom proljeću savjetovao je Muammaru Gaddafiju da se povuče i "ode na neko sigurno mjesto". Prema transkriptu maila koji je objavio američki State Department, bivši je britanski premijer pokojnog diktatora na opasnost upozorio 25. veljače 2011. 

Nakon što su njegove sigurnosne snage pucale na prosvjednike koji su Proljećem tražili demokraciju, režim pukovnika Gaddafija kritizirao je čitav svijet, a UN je ocijenio da se u Libiji "grubo i sustavno narušavaju ljudska prava". 

Shvativši da se situacija stalno pogoršava, Blair je svom nekadašnjem savezniku uputio, kažu, "vrlo privatan" poziv čiju je prepisku njegova pomoćnica Catherine Rimmer mailom proslijedila Jakeu Sullivanu, savjetniku Hillary Clinton. 

Rimmer je izjavila kako je Blair time Gaddafiju poslao "snažnu poruku" da mora prestati s nasiljem, odstupiti i dopustiti miran prijelaz vlasti. 

Citirala je bivšeg premijera da je tada poručio: 

"Apsoulutno je ključno da krvoproliće i nasilje prestanu. Ako imaš sigurno mjesto na koje se možeš povući, onda moraš tamo ići jer, ako nastaviš ovako, ovo neće završiti mirno. Trebaš se odlučiti na proces promjene, a ta promjena se može izvesti i mi moramo naći način da je izvedemo. Razgovarao sam s ljudima i svi žele miran završetak situacije". 

Blair je, navodi dalje transkript, poručio Gaddafiju da mora pokazati kako je spreman uključiti se u procese promjene i narediti svojim snagama da ne upotrebljavaju nasilje nad prosvjednicima. U razgovoru je natuknuo i da bi mogao intervenirati kod zapadnih vlada i pokušati osigurati mirno razrješenje krize. 

"SAD i EU su trenutno u nezgodnom položaju. Zato im moram doći s nečim konkretnim, što će ih uvjeriti da ovo mirno privedemo kraju", objasnio je. 

"Ako ljudi vide da im je vođa spreman odstupiti, to bi ih zadovoljilo. Ali ako se nastavi ovako još dan-dva, preći ćemo točku s koje nema povratka. Kažem tako jer u to istinski vjerujem. Ako jako brzo ne nađemo neki izlaz iz ovoga, bit će prekasno."

I zaista, već idući dan UN-ovo Vijeće sigurnosti donijelo je odluku o zaplijeni Gaddafijeve imovine, zabranilo mu putovanja i uputilo njegovu vladu na Međunarodni kazneni sud. 

Do ožujka je i Velika Britanija bila dijelom koalicije koja bojkotira Libiju na čijem su tlu borbe i dalje trajale. Gaddafi se tek u kolovozu odlučio sakriti, ali su ga u roku dva mjeseca pronašli i ubili. 

Blair je i 2004., ondašnjim savezništvom prekinuo Gaddafijevu međunarodnu izolaciju i, prema biografiji Davida Camerona, i 2011. svoga nasljednika obavijestio kako od "visokog izvora bliskog Gaddafiju" ima informaciju da je libijski diktator spreman 'dogovoriti se' s Britanijom. 

Budući da je Cameron naredio napad na Gaddafijeve snage, ponudu očigledno nije prihvatio, navodi knjiga 'Cameron At 10' Anthonya Seldona, nakon koje je predsjednik Odbora za vanjsku politiku Crispin Blunt rekao da bi bilo dobro da ih Blair posjeti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.