Top News
2275 prikaza

Goebbelsova tajnica umrla u 106. godini

Joseph Goebbels i Hitler
screenshot/youtube
Brunhilde Pomsel umrla je baš 27. siječnja, na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausza

Tajnica nacističkog ministra propagande Josepha Goebbelsa o kojoj je nedavno snimljen biografski dokumentarni film, umrla je u Njemačkoj u 106. godini, rekao je u ponedjeljak redatelj filma Christian Kroenes.
Od 1942. do kraja Drugog svjetskog rata Brunhilde Pomsel je bila bliska suradnica Josepha Goebbelsa, jednog od najmoćnijih ljudi režima Adolfa Hitlera. Bila mu je tajnica i stenografkinja.

Smatra se da je Pomzel bila posljednja živa svjedokinja koja je izbliza upoznala nacističku vlast o kojoj govori film "A German life" (Njemački život) snimljen 2016.

Brunhilde Pomsel, Goebbelsova tajnica | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

U tom filmu tvrdi, kao i brojni Nijemci njezina vremena, da ništa nije znala o nacističkim zločinima, pa ni o koncentracijskim logorima u kojima su ubijani Židovi.

"Trebam li si predbacivati što se nisam zanimala za politiku?", pita se u filmu. "Ništa nismo znali (o logorima). I sami smo bili u golemom konclogoru", rekla je smjerajući na progon svakog oblika oporbe režimu i na svemoć političke policije.

"Nisam mogla pružiti otpor, i ja sam bila kukavica", dodala je.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.