Top News
2330 prikaza

HDZ je već 12 godina vjerodostojan u podršci Bandiću

Andrej Plenković i Milan Bandić
Goran Stanzl (PIXSELL)
Vrludanje HDZ-a u odnosu s Bandićem je konstanta već zadnjih 15 godina

Još do prije četiri mjeseca  politička priča u odnosima HDZ-a i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića je glasila ovako: Andrej Plenković i novo vodstvo HDZ-a ne želi imati veze sa Bandićem, ali puštaju Milijana Brkića i Andriju Mikulića i ne žele narušavati odnose sa gradskim HDZ-om.

Sada se dogodio preokret: Kada su Mikulić i Brkić odlučili rušiti Bandića, Plenković je promjenio ploču i blokirati odmak.

Vrludanje HDZ-a u odnosu s Bandićem je konstanta već zadnjih 15 godina. I jedini koji je od toga profitirao je moćni gradonačelnik. 

Andrej Plenković je svojim naputkom nastavio vjerodostojnu politiku prijašnjih predsjednika stranke: Ive Sanadera, Jadranke Kosor i Tomislava Karamarka. Svi oni su ostavili Bandića na miru i to do te mjere da je već postala poštapalica da je pravi predsjednik zagrebačkog HDZ-a Bandić.

Sanader i Bandić se nisu napadali ni u kojem slučaju. Sanader je jedva 2005. godine nagovorio Marinu Matulović Dropulić da se kandidira za gradonačelnicu iako ona to nije htjela. Kampanje nije ni bilo, Matulović Dropulić je izbjegavala bilo kakve sukobe, jedva se pojavljivala i Bandić je glatko pobjedio. 

Nakon toga, 2009. godine, Sanader je gurnuo Jasena Mesića u utrku s istim ciljem: glumiti da imaju kandidata. Nisu žalili novac za plakate i promidžbu, ali pozadinska igra je bila jasna: pustiti Bandića da pobjedi zbog viših ciljeva. 

Kasnije je i sam Mesić priznao da je bio alibi kandidat.

Unatoč brojnim kaznenim prijavama iz tog vremena, one su stojale u ladicama i uhićenja će početi tek 2014. godine. Nakon odlaska Sanadera, zadnje što se željela baviti gradom je Kosor.  Ona je jednostavno sve prepustila u tuđe ruke, neka se SDP-ovci nose sa svojim članom, a HDZ je bio na marginama. 

Tomislav Karamarko je nastavio Sanaderovim stopama i gurnuo Margaretu Mađerić za kandidatkinju iako se znala da će već izgubiti bitku. Trebali su već tada HDZ-ovci ući u koalciju s njim, ali je na kraju Bandić izigrao dogovoer. 

HDZ-ovci su u njegovo vrijeme pričali o Titu i dalekim temama umjesto o životu građana glumeći oporbu koja nisu smjeli biti. Vrhunac je bio nakon izbora 2015. kada i formalno ulaze u koalciju jer je Bandić Karamarku osigurao ključne glasove na nacionalnoj razini. 

Koalicija je više-manje funkckonirala bez ikakvih problema. Bandić je u svibnju na konvenciji HDZ-a bio jedan od gorljivijih govornika koji je pokupio pljesak jer je gajio lažnu nadu Karamarkovoj struji da će uspjeti s preslagivanjem Vlade.

Dolazak Plenkovića je zato trebao značiti odmak od te politike. Jedan od njegovih najbližih suradnika je uvjeravao novinare da su odlučili raskrstiti s Bandićem i da je zato blagoslovljena odluka da Mikulić ide u rušenje.

Sada se opet dogodio preokret. Navodno iza njega leži unutarstranački obračun jer Plenković se želi riještiti Mikulića, pa mu kontrira kako bi ga ostavio samog i na čistacu, a zajedno s njim i njegova mentora Brkića. 

Kako god bilo, s takvim vrludanjem, HDZ nastavlja utabanim stazama u kojima drže ljestve Bandiću. A tu im se stvarno ne može zamjeriti da je Plenković iznevjerio slogan: Vjerodostojno.

  • Avatar Casper
    Casper 14:14 08.Prosinac 2016.

    ADZ-bagra i ološ je jedino "vjerodostojan" u kriminalu i uništavanju Hrvatske.