Top News
8937 prikaza

Uz Bandića još samo dva penzionera - i to je kraj

Milan Bandić
Patrik Macek (PIXSELL)
HDZ mu je izvukao tepih ispod nogu. Protiv njega su i sve druge političke snage Zagreba

U trenutku pisanja ovog teksta bilo je jasno da je Milan Bandić izgubio potporu vladajućeg HDZ-a!

Nakon godinu dana suradnje u Zagrebu, HDZ-ovci su pripremili plan kako će Bandića na lokalne izbore u svibnju poslati kao običnoga građanina, a ne kao gradonačelnika koji raspolaže sa 7,3 milijarde kuna! Bez novca, bez obilnih gradskih fondova, kao od majke rođen, Bandić bi trebao biti dostižna meta.

Tajni plan za rušenje “čovjeka dijamantne volje” sredinom je tjedna iz više izvora u HDZ-u potvrđen novinarima 24sata. 

Milan Bandić | Author: Igor Soban/PIXSELL Igor Soban/PIXSELL
Nakon što mu sruše proračun, razmišljali su u HDZ-u, neće podržati ni odluku o privremenom financiranju Grada. 

To znači da prestaje mandat i gradonačelniku, njegovoj zamjenici, a raspušta se i skupština! Grad će do lokalnih izbora u svibnju voditi povjerenik.

A njega imenuje HDZ-ova i Mostova vlada. Dakle, do lokalnih izbora Bandić neće imati jednu od ključnih poluga s kojima je ulazio u svaku izbornu bitku: bogati proračun iz kojeg je mogao financirati što želi diskrecijskim odlukama.

Prvo je u javnost početkom tjedna izašla vijest da je Silvano Hrelja, predsjednik HSU, odlučio istupiti iz većine, a onda je i Andrija Mikulić iz HDZ-a izdao gradonačelnika.

Potom je i HSS-ovac Krešo Beljak shvatio da Bandiću mora okrenuti palac dolje...

Računica je jasna: Bandić više ne treba Plenkovićevu HDZ-u kao što je trebao Karamarkovu, pa su u središnjici vladajuće stranke s lakoćom odlučili o političkoj likvidaciji lidera glavnoga grada. 

No je li to doista i znak njegova političkoga kraja? Postavlja se i pitanje zašto bi HDZ rušio Bandića i otvarao prostor HNS-u ili Sandri Švaljek, no - oni vjeruju da u toj igri ne mogu izgubiti.

Uz jakog Bandića, Mikulić ne može proći dobro. Tuku se za isto biračko tijelo. Mikulić nema prepoznatljiv profil, nema karijeru, karizmu, uspjehe, minuli rad. 

Ni s Bandićem na koljenima Mikulić vjerojatno neće postati gradonačelnik Zagreba, ali će - računa on, i to vjerojatno nije kriva računica - dobiti veći postotak glasova no što bi dobio ovako, i ojačati i sebe i HDZ u Zagrebu.

Ako, uopće, bude kandidat HDZ-a za čelnu poziciju najvećega grada u državi.

Andrija Mikulić, naime, fanatično želi postati kandidat HDZ-a za gradonačelnika, no to još nije gotova stvar.

Potezom koji ruši Bandića sadašnji predsjednik skupštine Grada Zagreba napravio je korak prema tome, ali još nije konačno odlučeno hoće li on biti kandidat najjače hrvatske stranke u glavnom gradu. 

Milan Bandić | Author: Marko Prpić (PIXSELL) Marko Prpić (PIXSELL)
Mikulić uživa podršku zamjenika predsjednika HDZ-a Miljana Brkića, tako da bi nakon rušenja Bandića bilo čudo da ne bude kandidat, ali treba pričekati zadnju riječ Andreja Plenkovića. 

Zadnjih se tjedana u Zagrebu pletu i priče kako bi HDZ za poziciju zagrebačkoga gradonačelnika mogao kandidirati Zlatka Hasanbegovića ili Brunu Esih, no niti bivši ministar kulture niti neovisna zastupnica ne potvrđuju takvu teoriju. 

Sasvim je moguće da je riječ o glasinama koje pušta sam Mikulić kako bi sebe učinio privlačnijom alternativom vrhu stranke. Hasanbegović ili Esih, naime, nisu ljubimci Andreja Plenkovića, niti bi hrvatski premijer HDZ u hrvatskoj metropoli želio učiniti prepoznatljivim po njima, oni su bitno desnije od središnje HDZ-ove politike.

Izbijanje proračuna u ključnom predizbornom trenutku težak je udarac za Bandića. Uz to, njemu i suradnicima za vratom je i niz optužnica za izvlačenje novca iz proračuna, pogodovanje investitorima, zapošljavanje.

Glavni stupovi njegove moći srušeni su, nestali ili se ljuljaju. Kadrovi na koje je uvijek mogao računati - i koji su imali rješenje za sve probleme - više nisu uz njega.

Jedan dio bori se sa istragama i optužnicama, drugima je istekao vijek trajanja.

Iznimno važni veteran, Slavko Kojić, financijski mag koji je znao savladati i najteže probleme, ide u mirovinu zbog toga što navršava 65 godina. 

Duško Ljuština odavno nije u njegovu užem timu kao ni Davor Jelavić ili Vidoje Bulum. Slobodan Ljubičić Kikaš još vuče ponešto konaca u Holdingu, no on je bolestan, lišen elana, bez entuzijazma. 

Daleko je on od staroga Kikaša, koji je u zubima mogao ponijeti pola gradske oporbe. Ni Milan Bandić, čini se, zdravstveno više nije onako jak kao tijekom proteklih pet mandata. 

Ne treba zaboraviti ni probleme s DORHom. Oni nisu bezazleni, no sve i da se iz cijele kaznenopravne situacije izvuče nevin poput Crvenkapice, zagrebački će gradonačelnik platiti visoku cijenu dokazivanja nevinosti: malotko je natezanje s tužiteljima, sudom i policijom u stanju izdržati bez posljedica. 

Milan Bandić | Author: Zarko Basic (PIXSELL) Zarko Basic (PIXSELL)
To lomi i najjače. Još jedna okolnost snažno radi protiv Bandića. On, koji je uvijek znao sakupljati saveznike pametnije no itko drugi, i koji je imao precizne, razrađene algoritme za osvajanje skupštinskih većina, danas nema ni jednu važnu stranku na svojoj strani. 

HSLS je protiv njega, HDZ mu sapuna dasku, HNS ga ne podnosi, pa je, paradoksalno, osim Milivoja Špike, koji ga podržava, Bandiću danas najbliži - Davor Bernardić. 

Njegov učenik, tj. pulen, možda ga ljudski razumije, ali ni SDP mu neće držati ljestve u Zagrebu. Ipak - ne bi bilo pametno i promišljeno prerano otpisivati ovog veterana mnogih metropolitanskih bitaka, čovjeka koji je s političke grobarove lopate već bježao nekoliko puta, izvodeći vratolomije kojih se ni Houdini ne bi posramio. 

Bandić je nepopravljivi recidivist, čovjek koji je na vlasti jednako dugo kao Putin, a ako dobije i šesti mandat, ući će u Guinnessovu knjigu rekorda.

Unatoč svemu, on i danas ima bolji rejting od protukandidata Anke Mrak-Taritaš, Sandre Švaljek i Andrije Mikulića. 

Oni računaju da bi ga mogli savladati u drugom krugu, no s Bandićem se ne može reći da je gotovo sve dok sudac ne kaže da je gotovo, odnosno, da izbjegnemo neugodnu dimenziju te metafore, sve dok na semaforu ne bude objavljen konačni rezultat. 

U utrku bi se mogao ubaciti i Ivan Pernar, što bi zagrebačku arenu moglo učiniti poprištem najneizvjesnije političke bitke za hrvatsku metropolu u novijoj hrvatskoj povijesti.

  • EGREG 09:03 03.Prosinac 2016.

    DOSTA JE KADROVA IZ BIH. VRLO SU SPRETNI ZA VLASTITE INTERESE. TOČKA.