Top News
14655 prikaza

HDZ-ovac Culej: Najbogatiji u selu i ruga se siromašnima

Stevo Culej
Patrik Macek (PIXSELL)
Na snimke građana koji traže hranu u smeću pričao je da i njemu ispadne sendvič na pod, da je jučer tovio svoje svinje...

Stevo Culej, HDZ-ov saborski zastupnik, kazao je pred kamerama RTL-a u Saboru, nakon što mu je novinarka pokazala snimke siromašnih kako traže hranu u smeću, da "zna i jako puno onih koji su sami krivi za svoje siromaštvo". Bila je riječ o RTL-ovoj emisiji "Potraga", a pred novinarskom ekipom zastupnici su u pravilu bježali.

Siniša Hajdar Dončić rekao je da "ne može govoriti bez glasnogovornice". Bivši HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker se ispričao jer "ne zna kakav će biti kontekst". "Ja o tome ne želim pričati, to je moja ljudska obaveza... Nemojte se vikati, a vi nemojte snimati", kazao je, nakratko prekinut primjedbom novinarke (normalnog glasa) da o siromašnima sigurno nešto može reći i da to ipak jest ljudska obaveza.

Stevo Culej, Josip Đakić, 2017. | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Stevo Culej je na prvu rekao: "Imate ovdje bogatih ljudi koje možete pitati. Ja sam siromah." Potom je otišao. Pa se vratio. I nije se proslavio. Na dio snimke na kojoj čovjek podiže komadić odbačenog mesa pored mesnice s poda rekao je: "Pa i meni ako padne sendvič, uvijek mi padne na masnu stranu..." Nastavio je zaključkom da "postoje oni koji se brinu za to putem socijalnih naknada".

Na novinarkino objašnjenje da u konkretnom slučaju žena prima tek crkavicu od socijalne naknade: "Za to je sustav kriv." Novinarka ga je upozorila da je i on dio sustava, a da je tema za trošenje državnog novca borbeni avioni, a ne siromašni. "Ja sam bio u vrijeme kad su nam borbeni avioni jako falili dao bih sve za jedan borbeni avion", rekao je. "Sad nam fali hrana", rekla je novinarka.

"Ja bih dao zadnju koru kruha za jedan metak... Hrane ima, samo je pogrešno raspoređena... Vi meni govorite o siromaštvu, vi govorite meni o hrani. Ja dolazim iz Jarmine. ja sam jučer prije nego što sam krenuo ovdje u Hrvatski sabor nahranio 70 svinja", govorio je dalje Culej na očigled malo je reći šokiranoj novinarki takvim logičkim tokom svijesti.

Završni predizborni skup Domoljubne koalicije u Areni Zagreb Podjela plijena Top News Plenkijeva era: Nikad toliko HDZ-ovih uhljeba

O njegovom siromaštvu koje je isticao ovaj saborski zastupnik pri pogledu na hrvatske građane koji nemaju što za jesti, pisali smo prošle godine u članku "Milijunaši iz Sabora: HDZ-ov Culej vlasnik 'pola sela'". U maloj općini Jarmina, nedaleko od Vinkovaca, Culej je ili potpuni ili većinski vlasnik dviju kuća, jednog stana, tri gospodarska objekta i jednog voćnjaka.

Ukupna navedena vrijednost svih tih nekretnina prelazi dva milijuna kuna. Jedan gospodarski objekt vrijedan je čak 800.000 kuna, a Culej je napisao da je dijelom podigao kredit kako bi kupio taj objekt. Drugi gospodarski objekt, vrijedan pola milijuna kuna, je u 90-postotnom Culejevom vlasništvu. Međutim, puno je zanimljiviji način stjecanja nekretnine. "Nepovratni poticaji u poljoprivredi", stoji u Culejevoj imovinskoj kartici.

Ministarstvo poljoprivrede i te su godine isplatili određenu svotu novca ovom saborskom zastupniku. Culej je u imovinskoj kartici napisao da je dobio 9000 kuna poljoprivrednih poticaja, ali i to da je vlasnik BMW-a 3 vrijednog 70.000 kuna i kupljenog iz primitaka od nesamostalnog rada. Čini se da je Culej, po kvalifikacijama bravar i policajac, taj automobil uspio isplatiti u gotovini.

Saborski zastupnik Stevo Culej u sabornici | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Što se tiče RTL-ove avanture u Saboru, bivši SDP-ov ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je da u budžetu ima prostora da se te stvari promijene: "Mi nismo mogli u doba naše vlade jer nismo imali prihode, jer je bila ekonomska kriza. Sada više nije kriza u ekonomiji, sad novca ima."

HDZ-ov Josip Đakić, dugogodišnji šef Hvidre, na argument da se priprema trošak na borbene avione dok je ovoliko siromaštva, prisjetio se da su "prioriteti Vlade takvi da se mora pridržavati onoga što je potpisao s NATO-savezom". "Siromašni jesu prioritet, ali sigurnost zemlje je još veći prioritet", rekao je.

Novinarka je u jednom trenutku u prilogu jednog od siromašnih koji je skupljao odbačenu hranu pitala kako se osjeća nakon što je cijeli život radio, a sad traži hranu među otpacima kako bi si imao što za skuhati. "Kao bijednik, bijednik. Kao jedan usrani bijednik", odgovorio je.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • golf4141 20:31 12.Listopad 2018.

    Što reći, za mnoge od parazita u saboru najbolji izbor bi bio ili metak ili Goli otok.

  • kiropraktičar 09:10 26.Siječanj 2018.

    Culej ima autoritet i poštuju ga najviše zbog domoljublja i žrtve (brat mu je stradao u Borovu selu kao policajac). A i Stiv je proveo ratišta puno. Glede bogaćenja pojedinaca se sve vidi. Privatizacija je donijela niz situacija i mogučnosti ... prikaži još! bogaćenja i siromašenja : "...kad možeš ti, zašto ne bi i ja..". Stvarani su lobiji i zakoni koji su pogodovali skupinama i pojedincima. Culej nije kriv, njemu je dato. To je jednostavno tako.

  • gucmirtl 11:39 01.Prosinac 2017.

    Culej i Đakić su jedini ostali zdravi slavonski krmki. Ostali su krepali od gladi.