Top News
5617 prikaza

HDZ: Štrajk je maslo HNS-a, žele opet koaliciju sa SDP-om

Prosvjed prosvjetnih radnika
Patrik Macek/ PIXSELL
Smatraju da su za sve krivi posebno Divjak, ali i Plenković, on se sad inati, ali je politička šteta po HDZ sve gora, posebno ako zabrani štrajk

Premijer Andrej Plenković prošli utorak navečer prvi je put došao osobno pregovarati sa sindikatima oko zahtjeva prosvjetara. No i prije nego što je sišao među puk, onome tko ga imalo poznaje jasno je bilo da neće popustiti u onom najvažnijem prosvjetarima - povećanju koeficijenta. 

Nepopustljiv, tvrdoglav i uporan konstantno nastavnicima nudi "plišanog medu”, a oni žele "loptu”. I tako u krug. Prema svemu sudeći, rješenje je još daleko, a najveća krivnja, kako pišu u svojim grupama nastavnici, na duši je "briselskog vojnika”. 

Stoga je logično da se već danima u političkim kuloarima postavlja pitanje "Tko savjetuje Plenkovića u ovom slučaju?”. 

Express je razgovarao s nekoliko utjecajnih HDZ-ovaca, članovima predsjedništva, koji su svi redom sigurni u jedno - premijera nitko ne savjetuje. Plenković, kažu nam sugovornici, uvijek sam donosi odluke.

Andrej Plenković i Blaženka Divjak Pogubljen državni vrh Top News HDZ šokiran sindikatima, Divjak već vide mrtvom

"On je pod utjecajem Jandrokovića i Božinovića, ali siguran sam da je on sam odlučio da im neće popustiti u povećanju koeficijenta za 6,11 posto. S obzirom na to da ga dobro poznajem, kad on odluči ustrajati u nečemu - ne popušta ni pod razno. Nema toga tko će ga nagovoriti. Također, ne smatra se krivim za cijelu situaciju, nego za to krivi odgovornu HNS-ovu ministricu Divjak, koja je sve zakuhala. Ne bih se čudio da je smijeni", govori nam sugovornik iz HDZ-a blizak premijeru.

Upravo u zadnjoj rečenici našeg sugovornika leži jedan od razloga zašto predsjednik Vlade vodi ovakvu politiku oko štrajka. HNS, svojeg koalicijskog partnera, smatra odgovornim za štrajk i bijesan je na njih. Jer štrajk nastavnika zaista mu nije bio potreban pred predsjedničke izbore i početak predsjedanja Hrvatske Vijećem Europe.

"Malo je reći da je Plenković bijesan na HNS. S ministricom Blaženkom Divjak više ni ne razgovara. Pa vidite da ju je potpuno isključio iz pregovora s prosvjetarima. Prekipjelo mu je. I tu ima pravo, Divjak i HNS su sve zakuhali kako bi mogli reći - evo, postigli smo povećanje plaća nastavnicima, naš rad nije bio beskoristan. Tako imaju dobar kapital za ulazak u izbornu godinu. Što je još važnije, ispada da su posvađani s HDZ-om te se opet mogu lagano vraćati prema ljevici i svojim biračima. Mi u HDZ-u vjerujemo da je sve ovo bila njihova igra kako bi dobili legitimitet ići u koaliciju s SDP-om na idućim parlamentarnim izborima. No problem je što nisu ni sanjali da će štrajk izmaknuti kontroli i da će njihova pobjeda, ako je uopće bude, biti Pirova", smatra sugovornik iz HDZ-a, član predsjedništva, koji je vidno bijesan na cijelu situaciju.

Andrej Plenković i Blaženka Divjak | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL
Naime, već sad su najveće žrtve djeca koja, umjesto da idu u školu, sjede doma i igraju PlayStation. Druga žrtva su roditelji, od kojih su neki morali uzeti i bolovanje kako bi mogli biti s djecom. Koji je izlaz iz cijele situacije? Naši sugovornici smatraju da premijer Plenković neće popustiti i povisiti koeficijent jer to smatra ucjenom.

"On smatra da ako sad popusti ucjenama prosvjetara, onda bi mogao očekivati i prosvjede policije, liječnika...", govori nam naš sugovornik.

Dio HDZ-ovaca zato je mišljenja da treba raspisati prijevremene izbore i da je to jedino rješenje. Tad bi, naime, državu vodila tehnička vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem i ta vlada onda ne bi mogla pregovarati o koeficijentima.

Drugi je, pak, izlaz, koji je, kako nam je otkrio jedan od Plenkovićevih suradnika, rješenje premijera - uvođenje radne obaveze.

"Ako bi Vlada odlučila uvesti radnu obavezu, tad bi nastavnici morali ići na posao zaraditi plaću, a djeca bi išla u školu. To je, po mojem sudu, najpametnije rješenje", govori nam sugovornik blizak premijeru Plenkoviću.

Jakov Kitarović Prvi gospodin RH Top News Otkrivamo: Sve o tajnom životu Jakova u sjeni Kolinde

Kaže nam da je predsjednik Vlade jako blizu da krene tim putem, iako bi tako navukao na sebe još veći gnjev prosvjetara. O tome ipak mora razmišljati jer mu predstoje predsjednički izbori, a najmanje što želi je oko 60 tisuća gnjevnih nastavnika i ostalih koji rade u prosvjeti.

"Nitko nije mogao zamisliti da će ovo sve otići toliko daleko. Najveći problem je što se nije odmah sve riješilo, još u rujnu, kad je sve počelo. Netrpeljivost između ministrice Blaženke Divjak i premijera Plenkovića je dobrim dijelom kriva za ovo što imamo danas", govori sugovornik blizak Vladi.

Još u listopadu Express je pisao kako ministrica Divjak premijera Plenkovića od početka mandata stalno provocira. Drčna je, govorili su nam tad svjedoci njihovih sastanaka, stalno postavlja neke uvjete, a premijer joj je, do sada, uvijek popuštao. No došao je trenutak kad je Plenković odlučio da je gotovo s tim i da je prevršila svaku mjeru.

Oboje su jako inteligentni - ona je prava alfa žena, a on alfa muškarac. Ne vole popuštati i odustajati od svojih ciljeva te su izuzetno uporni. Ali, naprosto, nisu kliknuli. Nije bilo kemije. I teško postižu dogovore.

Prosvjed prosvjetnih radnika | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL
Upravo u odnosu Divjak - Plenković naši sugovornici vide jedan od uzroka početka štrajka. Od početka nisu uspjeli sjesti i početi razgovarati.

"Mi i HNS nismo svjetonazorski isti, ali smo se našli programski. Znam da ne možemo misliti isto, ali ministrica Divjak je prekršila svaku mjeru. Ona je destruktivna i njezino destruktivno djelovanje je eskaliralo jer je ohrabrivala i poticala sindikalne predstavnike, i medijski i operativno", rekao nam je sugovornik iz HDZ-a, koji svu krivnju vidi upravo u ministrici iz HNS-ove kvote.

On je, pak, mišljenja da iz ove cijele situacije nitko ne bi smio izići kao pobjednik, ali ni kao poraženi.

Dio HDZ-ovaca, koji su na neki način Plenkovićeva oporba u HDZ-u, sad likuje. Uvjereni su, naime, da će Plenković nakon svega biti jako oslabljen, a zbog štrajka bi i aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović mogla izgubiti dio glasača. U slučaju da predsjednica podbaci u borbi za drugi mandat, stolica se trese i šefu HDZ-a.

Blaženka Divjak Gdje si bio, nigdje... Top News Zašto se ministrica Divjak uopće prihvatila ovog posla?

"Ako izgubimo predsjedničke izbore, nema šanse da HDZ ponovno izabere Plenkovića. HDZ voli pobjednike, a ne gubitnike. To vrlo dobro zna i Plenković, koji sad čini sve da Kolinda Grabar-Kitarović pobijedi, a do prije samo deset mjeseci ju je sabotirao. No u stranci nije sve bajno, ima više struja koje priželjkuju njegov odlazak i koji će sve napraviti da se to i dogodi. Stoga, siguran sam da mu je bio potreban ovaj maratonski štrajk jer ima dovoljno problema u stranci", smatra naš sugovornik iz HDZ-a koji je dio frakcije koja je opozicija Plenkoviću.

Stoga, mišljenja je, premijer i šef HDZ-a mora riješiti ovaj problem što prije jer će se problemi za Plenkovića početi samo gomilati.

"Ovo s prosvjetarima nije nebitno za izbore. Tu ima i HDZ-ovih članova koji su sad razočarani u svoju stranku i moguće je da joj više ne daju glas, pa čak i da izađu. Da ne govorimo da je SDP možda dobio nove glasače", govori nam naš sugovornik iz vrha HDZ-a, koji bi da je na mjestu premijera i predsjednika HDZ-a popustio sindikatima te tako miran krenuo u izbornu godinu i predsjedanje Europskim vijećem.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 18:27 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 07:44 03.Prosinac 2019.

    Bolesna želja za vlast će stvarati koalicije i sa najcrnijim vragovima

  • BESTpartizan 17:05 02.Prosinac 2019.

    tvoja nesposobnost haha puca brak hdza i hnsa