Top News
147 prikaza

Hillary u problemima: Prosljeđivala državne tajne

Hillary Clinton
Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL
Najmanje 22 e-maila bivše američke državne tajnice Hillary Clinton sadržala su državne tajne

Američko ministarstvo vanjskih poslova prvi puta u petak priznalo je da su najmanje 22 e-maila bivše američke državne tajnice Hillary Clinton, poslana s njezine privatne e-mail adrese, sadržavala neke od najosjetljivijih državnih podataka kao što su to već ranije tvrdile američke službe sigurnosti.

U novom paketu njezine e-mail korespondencije, objavljene temeljem naloga saveznog suda, izostavljene su ukupno 22 emaile poruke zbog toga što su podaci u njima kategorizirani kao oni s najvišom razinom tajnosti, kazao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby.

 Oko pitanja povrede tajnosti u nekim njezinim privatnim e-mailovima u vrijeme kad je bila državna tajnica američke obavještajne službe i američko ministarstvo vanjskih poslova spore se već pet mjeseci.

 "Ti dokumenti nisu u vrijeme slanja bili označeni kao povjerljivi", kazao je Kirby. On je dodao da State Department sada istražuje jesu li informacije koje su u tim emailovima u trenutku slanja bile povjerljive ili su kasnije proglašene državnim tajnama. E-mailovi su slani preko njezina privatnog email računa Clintonemail.com preko servera u njezinom newyorškom domu. FBI je zaplijenio server i računalo Hillary Clinton.

State Department tvrdi da je Clinton do tih podataka mogla doći kroz druge nezaštićene kanale.

Informacija o 22 e-maila objavljena je tri dana prije prvih predizbora u Iowi koji označavaju dugi proces izbora američkog predsjednika. Clinton u utrci za demokratsku predsjedničku nominaciju izjednačena je sa senatorom iz Vermonta Bernijem Sandersom.

Clntion je već mjesecima suočena s preispitivanjima i kritikama njezina postupanja s državnim tajnama u vrijeme dok je vodila State Department. Ona je dužnost američke državne tajnice obavljala od 2009. do 2013. i neki od njezinih republikanskih protivnika u predsjedničkoj utrci pozvali su na njezin kazneni progon zbog dovođenja u opasnost nacionalne sigurnosti i diplomatskih napora.

Američki propisi zabranjuju da se državne tajne prenose kanalima koje nisu odobrile američke sigurnosne službe.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.