Top News
5293 prikaza

Hitlerov ubojica brodova - nakon rata je radio u NATO-u

1/7
Njemačkoj mornarici pristupio je sa 17 godina i u svojoj kratkoj karijeri potopio 47 brodova

Nacistički admiral Otto Kretschmer u povijesti će ostati zapisan kao zapovjednik koji je u 18 mjeseci potopio 47 trgovačkih brodova, teških ukupno 273,043 tona što je više od bilo kojeg zapovjednika tijekom 2. svjetskog rata. Za svoj uspješan rad u vojsci primio je i nekoliko odlikovanja, uključujući i Viteški križ željeznog križa s hrastovim lišćem i mačevima. Njegov rekord možda bi bio i puno veći da nije zarobljen 17. ožujka 1941. godine za vrijeme zapovjedništva nad U-99 u napadu kojeg su izveli saveznički brodovi  HMS Walker i HMS Vanoc.

Kretschmer je tada zarobljen, a rat je proveo u kampu za ratne zarobljenike u Bowmanvilleu u Kanadi. Povratak u Njemačku dozvoljen mu je 1947. godine. Nakon povratka pridružio se novoosnovanoj njemačkoj mornarici te se priključio radu NATO saveza 1962. godine kao zapovjednik osoblja. Umirovljen je 1970. godine a preminuo je 1998. u dobi od 86 godina. 

 | Author:
Fascinantne fotografije objavljene u knjizi 'Otto Kretschmer:The Life of Germany's Highest Scoring U-boat Captain' autora Lawrence Patersona pokazuju njegovu bogatu karijeru koju je započeo sa 17 godina kada se priključio ratnoj mornarici. 

Više fotografija možete pogledati ovdje.

Prva podmornica kojom je zapovijedao bila je U-35, no prije početka Drugog svjetskog rata prebacio se u U-23. Kad je počeo Drugi svjetski rat potopio je Kretschmer pomoću podmornice U-23 prvi brod, danski tanker Danmark od 10,517 tona i to u blizini obale Škotske. 2. svjetski rat bio je pravi izazov za Otta i njegove kolege, drugu generaciju zapovjednika U-Botta s obzirom na razvoj tehnologije, oružja i taktike. 

Postao je slavan za vrijeme svog zapovjedništva na podmornici U-99. Provodio je noćne napade na konvoje uz moto: "Jedan torpedo...jedan brod".

Sovjetska podmornica K19 K19 Life Ukleta podmornica: 30 godina skrivali mračnu tajnu

Priča se kako je bio vrlo pažljiv prema ljudima koji su bili na brodovima koje je napadao. Unesrećenicima u čamcima za spašavanje davao je deke i pića, te obavijesti o putu do obale. Jednom je prilikom čak uzeo na svoju podmornicu unesrećenika sa splavi u Atlantskom oceanu.

Nakon potonuća tri britanska vojna broda, Laurentica, Patroklusa i  Forfara u studenom 1940. godine, koji su bili teški ukupno 46.000 tona, 'Tihi Otto' kako su ga zvali postao je 'Kralj Tona' i do danas mu se nitko nije približio na njegovom tronu. 

"Za vrijeme 2. svjetskog rata bio je pravi as njemačke vojne mornarice o kojoj se puno i pisalo. Iako nije bio povijesno najuspješniji zapovjednik U-boota, potopio je 273,043 tona komercijalnih brodova i oštetio pet ostalih, te uništio četiri ratna broda. To ga stavlja na četvrto mesto na ljestvici najuspješnijih U-Boot zapovjednika", naglašava Peterson. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.