Style
17357 prikaza

Morski menu: Ovako se hrane mornari u podmornicama

Podmornica
Pixabay
Jedan od najstresnijih poslova u mornarici je zasigurno onaj kuhara na podmornicama

Obrok je uvijek bolji ako ga se priprema pod prijetnjom, u napetim uvjetima - rekao je američkom novinaru glavni kuhar podmornice USS Seawolf prije no što mu je ponudio da proba njegovog jastoga, juhu od junetine i riže, pečena rebra i krumpire, salate i sladoled. 

- Kad kuhate na podmornici morate biti sigurni da je sve onako kako su se dečki naviknuli, inače vas čeka omanja pobuna. Ja ih po cijele dane moram gledati i kad su nezadovoljni, jer smo zajedno zatočeni u metalnoj tubi usred oceana - tvrde kuhari, a sa njima se slažu i kapetani podmornica i tvrde da je 'kuhinja često srce podmornice' kaže novinar Eric Slavin o svom iskustvu

Podmornica | Author: U.S. Navy Photo U.S. Navy Photo

Članovi posade znaju mjesecima obitavati 'zatvoreni' u podmornici, bez kontakta s vanjskim svijetom i često bez nadopune rezerva hrane. U luci se drveni sanduci s mesom, povrćem i drugim namirnicama satima spuštaju kroz male otvore na trupu podmornice, a kad se jednom krene onda je na kuharu da racionalizira obroke i potrošnju hrane, a da svi budu sretni, zadovoljni i siti. 

Kuhari rade u minijaturnim vrućim kuhinjama, pripremajući barem tri obroka dnevno za desetke ljudi, a na njima je i da prostoriju blagovaone održavaju čistom jer posada tamo odrađuje vježbe. 

Podmornica | Author: U.S. Navy Photo U.S. Navy Photo

Hrani koja se priprema u trbuhu podmornice posvećena je i knjiga recepata "Submarine Cuisine" autora Edward Monroe Jonesa koji je sakupio niz recepata od kojih neki datiraju još sa podmornica iz Drugog svjetskog rata - od recepata za doručak poput jaja s vrhnjem, preko pečenja i pohanog mesa, mornaričke juhe od graha pa sve do pite od trešanja, pudinga od riže i pečenih jabuka. Kuharica ilustrira i pod kakvim su stalnim pritiskom kuhar i ekipa s kojom on radi u kuhinji, vječno ih pritišću rokovi, maleni prostor, nedostatak hrane i želje i prohtjevi posade kojima je dobar obrok često jedina stvar kojoj se mogu veseliti.

Submarine Cuisine | Author: wallpaper wallpaper

Šefovi kuhinje neopjevani su junaci tzv. 'tihe službe' navodi Popular Mechanics. Tako se često naziva službu u podmornici jer osim što je imperativ da budu tihi članovi posade također rijetko kada prepričavaju detalje života u podmornici.

Britanci za najdraža jela čak imaju i poseban podmornički sleng koji često šaljivo opisuje obroke koji ih podsjećaju na dom.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar dudek1
    dudek1 20:11 10.Siječanj 2018.

    je tak je i pri saboru,rekel mi je blaz on nosi robu u restorana

  • jluci82 00:08 10.Siječanj 2018.

    samo nek je konjaka,za hranu ćemo lako.Dnevno mazneš litru konjaka,komande na autopilota i uživaj......