Top News
703 prikaza

Stotine novinara Plenkiju: Dosta je bilo cenzure!

Protest stotina novinara u organizaciji HND-a 02.03.2019.
HINA / Denis CERIĆ /dc
Zahtjeva HND-a za zaštitu novinara i medija je osam, novinare se zbog "duševnih boli" tuži za milijune, HRT čak vlastite ljude...

Pod sloganom "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!" ispred Novinarskog doma u subotu je oko podneva počeo je prosvjed u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND), čiji je cilj osam zahtjeva protiv cenzure dostaviti Ministarstvu kulture i Vladi.

U HND-u su, uoči prosvjeda, potvrdili da su obavijestili Vladu i premijera Andreja Plenkovića da će im uručiti osam zahtjeva protiv cenzure među kojima su zahtjevi da se prekine zlouporaba sudskih tužbi, zahtjevi za zakonsku zaštitu novinara koji upozoravaju na pritiske kojima su izloženi, depolitizacija Vijeća za elektroničke medije, ali i razrješenje vodstva Hrvatske radiotelevizije i hitne izmjene Zakona o HRT-u.

Protest novinara u Zagrebu 02.03.2019. | Author: Facebook Facebook

O prosvjedu izvještava i prozvani HRT:

"Novinari izlaze na ulicu pritisnuti golemim brojem sudskih tužbi protiv novinara i medija kojih je u ovom času više od 1160, političkim pritiscima i pritiscima oglašivača, prijetnjama novinarima, ugrožavanjem profesionalnih prava i standarda, nepoštovanjem medijskih zakona i izostankom ozbiljne medijske politike, ističu u HND-u."

HND o HRT-u kaže sljedeće:

"Zbog programske i kadrovske devastacije Hrvatske radiotelevizije, promoviranja poraženih ideologija, sumnjivog trošenja javnog novca i sudskog progona novinara i medija, tražimo ostavku vodstva HRT-a. Zahtijevamo da se odmah pristupi izmjeni Zakona o HRT-u koji taj javni medij stavlja u službu političke većine umjesto u službu javnosti. Vlast mora odustati od te vrste političkog plijena. Upravljanje HRT-om ne smije biti privilegij stranaka na vlasti, nego svih građana koji financiraju njegov rad. Zahtijevamo da HRT bude neovisan o vladajućoj politici i da se njegovim novinarima omogući da slobodno rade svoj posao."

Protest novinara u organizaciji HND-a 02.03.2019. | Author: GONG GONG

U HND-ovim zahtjevima su i osiguranje provedbe Zakona o medijima i provedba statuta medija, onemogućavanje lokalnim šerifima da uzurpiraju medije, pronalaženje i procesuiranje napadača na novinare te uvođenje javnih potpora za kvalitetno novinarstvo.

"Dosta je bilo progona novinara, dosta je uništavanja javne profesije, to traje desetljećima", izjavio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko ispred Novinarskog doma, prozivajući Vladu da se o ovom problemu "ponaša ignorantski jer misli da je ignoriranje rješenje problema", a što su činile i mnoge prethodne vlade uništavajući novinarstvo.

Zovko je naglasio kako živimo u zemlji u kojoj se novinari osuđuju zbog objave istinite informacije, te je stoga vrijeme "da im kažemo dosta". Na HND-ovim stranicama objavljeno je da se protiv novinara i medija trenutačno vodi najmanje 1160 sudskih postupaka za djela protiv časti i ugleda, a iznos tužbenih zahtjeva prelazi nekoliko milijuna kuna. Pritom su stvarne brojke daleko veće. Samo Hrvatska radiotelevizija tuži 36 novinara i medija tražeći više od 2,2 milijuna kuna."

Protest stotina novinara u organizaciji HND-a 02.03.2019. | Author: HINA / Denis CERIĆ /dc HINA / Denis CERIĆ /dc

Na novinarskom prosvjedu predsjednik HND-a Zovko poručio je dalje:

"Ne možete nas tužiti koliko mi možemo pričati, to svima mora biti jasno."

Vladi Andreja Plenkovića poručio je da ozbiljno shvati ovu temu i problem s kojim se suočavaju novinari, ističući sudske progone novinara i medijskih kuća u Hrvatskoj i "gdje javni servis vodi križarski rat protiv novinara, medija i HND-a".

"Gospodo draga, dosta je bilo terora, dosta je bilo", istaknuo je te prosvjednike pozvao da u koloni krenu prema Ministarstvu kulture te predaju zahtjeve.

"Za njih je stanje super, za njih je stanje redovno, a za nas je stanje ugroženosti naše profesije", prenijela je HINA riječi Zovka.

Protest stotina novinara u organizaciji HND-a 02.03.2019. | Author: HINA / Denis CERIĆ /dc HINA / Denis CERIĆ /dc

On je rekao i to da ova prosvjedna akcija ne završava danas, već će se nastaviti idućeg tjedna te u danima i mjesecima koji dolaze.

Potom je prosvjednike pozvao da s transparentima s natpisima "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo", "Prijetili smrću novinarima Indexa", "Vas dvije grakćete kao vrane" i drugima, uz bubnjeve i razglas krenu prema Ministarstvu kulture, a onda prema Sveučilištu u Zagrebu te zgradi Vlade na Markovom trgu, gdje će uručiti i pročitati njihove zahtjeve.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 10:14 03.Ožujak 2019.

    CENZURA SE OSJETI ČAK I NA PORTALIMA. AKO KOMENTIRAŠ I PRITOM SE VRLO PRISTOJNO PONAŠAŠ, NE VOLE ISTINU, I NE PRIHVAĆAJU KOMENTARE.

  • vjaceslav 18:58 02.Ožujak 2019.

    gospodo novinari - pozvani ste da hrvatizirate dekroatiziranu hrvatsku, a ne da lamentirate nad propalom jugoslavijom i njenim hromim dabom.