Life
6771 prikaza

Drago Ćosić: Očajan prognozer i osramoćeni tapkaroš

Drago Ćosić
1/13
Davor Visnjic (PIXSELL)
Omiljeni tv-voditelj koji je ispratio hrvatske 'vatrene' sve do finala Svjetskog prvenstva, do daljnjeg neće prenositi utakmice

Omiljeni i proslavljeni sportski komentator Drago Ćosić našao se pod istragom DORH-a. Zbog navodne preprodaje karata za Svjetsko nogometno prvenstvo, prijeti mu i otkaz s HTV-a. Sve je otkrila FIFA, koja je pronašla oglase u kojima su se prodavale karte sa serijskim brojevima koji su odgovarali serijskim brojevima karata koje su dodijeljene HRT-u. 

Karte za finalnu utakmicu navodno su se čak prodavale i po iznosima od 20.000 eura, a istraga na HRT-u dovela je do sportskog komentatora Drage Ćosića i međunarodnog koordinatora nacionalne televizijske kuće, Saše Dedića. Priča ide ovako: njih dvojica su - bez znanja HRT-a - službeno zatražili od EBU-a - European Broadcasting Uniona - 40 karata za utakmice i dobili ih. A onda su te karte objavili na internetskom oglasniku. Fifini kontrolori su to pronašli, kontaktirali EBU, EBU je kontaktirala HRT, a HRT Dragu Ćosića i Sašu Dedića.

Drago Ćosić | Author: Kristina Stedul Fabac (PIXSELL) Kristina Stedul Fabac (PIXSELL)
Iako je poznat medijskim djelatnicima i kolegama s HRT-a, Saša Dedić nije poznat široj javnosti. No, kao međunarodni koordinator sigurno nije imao malu plaću. Neki kolege kalkuliraju s iznosom od oko 10-12.000 kuna. Pa stoga i ne mogu vjerovati da bi Dedić to učinio.

Za razliku od Dedića, Drago Ćosić dugogodišnji je HTV-ov djelantik mnogo je poznatiji javnosti. Nakon umirovljenja Bože Sušeca i Miće Dušanovića, te prije njega Borisa Mutića, koji su slovili za profinjenu gospodu i hodajuće sportske enciklopedije, za Dragu Ćosića je od ljetos znala svaka bakica.

Nakon što je prenosio sve utakmice naše nogometne reprezentacije i pratio ju do finala, Drago Ćosić dao je na desetke intervjua. Ispričao je u njima da je veliki emotivac, da je tijekom prijenosa zaboravio da je televizijski komentator i da je iz srca navijao za našu reprezentaciju. Jedni su ga zbog toga kritizirali, a drugi obožavali. Razne ankete proglašavale su ga ne jednom za našeg najboljeg i najpopularnijeg komentatora. Drugi su se pak ljutili zbog nemuštih stihova, sklepanih u zanosu pobjeda, poput: "Vukušiću Ante, sinjski dijamante".

Drago Ćosić | Author: Igor Soban/PIXSELL Igor Soban/PIXSELL
No, najviše je nervirao navijače pred televizorima svojim preuranjenim slavljima. Protiv Češke u Saint-Etienneu je počeo nabrajati najveće hrvatske pobjede dok su naši na terenu vodili 2-0, i upravo u tom trenutku počeli su problemi za hrvatsku reprezentaciju.  

Dinamo je 'zacoprao' u 22. minuti utakmice Dinama i Möldea u Norveškoj slavodobno objavio da je sve "gotovo".

"Gotova je priča. Dinamo je za manje od pola sata osigurao playoff Lige prvaka!"- rekao je tada Ćosić u izravnom prijenosu. Dinamo je tada vodio 3-0. Primio je tri gola i bio je na rubu ispadanja.

Ponovio je to i u ožujku 2017. 

Igrala se u 88. minuta na Nou Campu između Barcelone i PSG-a, Neymar je savršeno pogodio iz slobodnjaka za 4-1 Barcelone, a HRT-ov komentator Drago Ćosić zaključio da je ipak prekasno za Barcelonu da dođe do čudesnog preokreta.

Uostalom, kao i velika većina onih koji su pratili utakmicu, na kojoj god strani bili. U sljedećih sedam minuta Španjolci su preko Neymara iz penala te Sergija Roberta u zadnjim sekundama uhvatili vlak za četvrtfinale i napravili jedan od najvećih preokreta u povijesti nogometa.

Dva mjeseca kasnije 'Ćosićevo prokletstvo' stiglo je i nogometaše Rijeke. 

"Ne znam kako Dinamo misli zabiti s ovako malo igrača naprijed" izgovorio je pri rezultatu 1-0 za Rijeku u finalu Kupa. Tri sekunde kasnije bilo je 1-1. I to baš iz istog napada iz kojeg Ćosić nije znao kako to Dinamo misli zabiti.  

Ni u Rusiji mu već prvi dan nije krenulo kako treba. Umjesto da donosi vijesti, on sam je postao vijest. U press-centru nepoznati lopov ukrao mu je putovnicu, dokumente i - novčanik. Zašto je baš on bio žrtva i je li lopov birao najdeblje lisnice, nije nigdje pisalo, ali kako u press-centru ima mnogo nadzornih kamera, lopov je brzo uhvaćeni Ćosiću su vraćene dragocjenosti. 

Igor Vukić na HRT-u predstavio svoju knjigu Opaki revizionizam Top News Kad gledaš HRT, Jasenovac je bio malo stroži OPG na Savi

Iako je na prvenstvu zdušno navijao za Dalića i 'vatrene', to nije bilo oduvijek tako. Još u ožujku je Drago prenosio prijateljsku utakmicu između Hrvatske i Meksika iz američkog Dallasa i ljutito kritizirao izbornika Zlatka Dalića i HNS jer su ranije otpustili Modrića i Mandžukića s pripremnih utakmica. 

“Malo koji hrvatski izbornik zadnjih godina je imao toliko simpatija javnosti kao Dalić, ali je ovim potezom malo razočarao navijače pa i, ako hoćete, nas na televiziji. Skupo smo platili ovaj prijenos iz SAD-a i imali smo pravo gledati Modrića i Mandžukića. Da smo znali da njih i još nekoliko drugih igrača neće biti ovdje, i cijena bi bila drukčija. No, to je ona figa u džepu s kojom HNS dogovara ovakve utakmice”, gunđao je šparni Ćosić, koji je očito bio vrlo svjestan kako HTV grca od besparice i kako bi se taj preplaćeni novac sigurno puno bolje iskoristio za druge stvari. 

Samo tri mjeseca kasnije zaneseno je u Rusiji nakon svake utakmice gledao tog istog Zlatka Dalića u oči i hvalio njegove nevjerojatne trenerske sposobnosti.I opet dva mjeseca kasnije, tj. 5. rujna, Ćosić je suspendiran iz Sportskog programa i neće u petak prenositi prijateljsku utakmicu između Hrvatske i Portugala iz Fara.

Na pitanje voli li svoj posao, nedavno je odogovorio:

"Upoznao sam tisuće i tisuće ljudi, sportaša i najmoćnijih ljudi planeta, i što mogu tražiti ili željeti više. To je bio moj životni san i mislim da sam privilegiran i najsretniji čovjek na svijetu jer radim ono što sam oduvijek htio. Da mi je netko rekao da ću ovo jednog dana raditi, rekao bih mu da je lud. Iz bosanske perspektive, gdje sam odrastao, mogu reći da sam ostvario svoj holivudskin san", otkrio je odmah nakon Svjetskog nogometnog prvenstva Drago Ćosić, koji je prije 60 godina rođen u Tesliću. 

Drago Ćosić | Author: Tomislav Miletic (PIXSELL) Tomislav Miletic (PIXSELL)
Još dok je to izgovarao, već je protiv njega bila pokrenuta istraga na HRT-u. U tjedniku Gloria tako je rekao kako je jedva dočekao da se vrati u Zagreb i da neće ići na more. 

"Ne idem na more, cijeli mjesec ću biti u Zagrebu. Šetat ću psa i igrati tenis s Mićom Dušanovićem. Moram šparati novce jer mi na jesen moja kći Ema odlazi na studij u Lisabon. Velika je to stvar", pohvalio se Drago Ćosić.

Eto i kako bismo uopće mogli povjerovati da je ovaj skromni i racionalni čovjek zarađivao na preprodaji karata? Tko bi mogao povjerovati da bi se baš on, naš omiljeni sportski komentator, bavio poslom kakvim su se nekoć bavili tapkaroši pred kinom Balkan? 

Nažalost, na ovu temu omiljeni komentator nije mogao ništa komentirati. Kako je rekao kolegama - to mu je savjetovao odvjetnik.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.