Top News
1879 prikaza

HNS u vladi: Hvalite me usta moja!

Gordan Jandroković, Andrej Plenković, Predrag Štromar
Jurica Galoić/PIXSELL
Dok je Štromar feštao zbog 100 dana u Vladi, na njegove se kredite moralo čekati

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar odlučio je sebe i svoju stranku predstaviti kao svojevrsne superheroje bez kojih bi u Hrvatskoj sve krenulo krivo. Puna su dva dana HNS-ovci organizirali druženja povodom 100 dana u Vladi: prvo jedno stranačko, a zatim odvojena u Ministarstvu graditeljstva i Ministarstvu obrazovanja, koji su pod njihovom kontolom. I hvalili se uspjesima. HDZ, s druge strane, potpuno ignorira "obljetnicu" neobičnog političkog braka s liberalima.

"Postoji dio nezadovoljstva i naši ljudi na terenu su svjesni da smo žrtvovali stranku s ovom koalicijom, a teško će itko razumjeti da smo to uradili za opće dobro", objašnjava nam jedan istaknuti član HNS-a. Zato je Predrag Štromar odlučio krenuti u ofenzivu i hvaliti se iako za neke stvari baš i nema uporište. I sam Štromar je u prvih 100 dana pokazao da se otežano snalazi na svojim novim funkcijama. S prilično lagodne funkcije varaždinskog župana odjednom je postao potpredsjednik Vlade, ministar graditeljstva i šef stranke.

Predrag Štromar i Andrej Plenković Rafalna paljba Top News "Štromar ni šupu nije sagradio, a ministar je graditeljstva"

Njegov politički otac Radimir Čačić odmah je rekao da on za to nema kapaciteta. "Svatko napreduje do granica svojih nesposobnosti", bez dlake na jeziku je poručio Čačić. Štromar i cijela stranka ipak je između čekića i nakovnja. S jedne strane im se stranka raskolila, javnost ih vidi kao ljude koji su spremni za sudjelovanje u vlasti preokrenuti kapute i prevariti birače koji glasovima za njih sigurno nisu željeli vladu HDZ-a.

S druge strane, desna struja i dio HDZ-ovaca vidi ih kao one koji ucjenjuju državotvornu stranku i ljuti su na Andreja Plenkovića što se odlučio na taj potez. Primjerice, kad je najavljeno premještanje spomen-ploče HOS-a iz Jasenovca, jedan desni portal je bez ograde nazvao premijera izdajicom koji je popustio pod pritiskom HNS-a i srpske manjine. Štromar je zato sredinom tjedna dva dana pokušavao objasniti i javnosti, ali i svojim stranačkim članovima, da su oni riješili niz problema.

HNS si je tako odlučio pripisati zasluge što je Agrokor dobio 480 milijuna eura kredita. Također su sredili da nema gužvi na granicama sa Slovenijom te povukli novac iz Europske unije. "Ništa od toga ne bi bilo u mandatu tehičke vlade. Kreditori ne bi odobrili kredit Agrokoru i kriza iz njega bi se prelila na gospodarstvo i dobavljače, a sad je velik dio dugova isplaćen", rekao je Štromar.

Time je zaista izazvao podsmijeh mnogih jer je, primjerice, HNS bio protiv "lexa Agrokor", a za istražno povjerenstvo i protiv Zdravka Marića, a sad je sve suprotno. Pohvalio se Štromar i time da bez njih ne bi bilo ponovnog pokretanja reforme obrazovanja i uvođenja obvezne informatike u pete i šeste razrede osnovne škole. "Uz izbore, opet bi sve bilo odgođeno, a pilot program novoga kurikuluma ne bi bio pokrenut 2019. godine", rekao je Štromar.

Ponovno vraćanje obrazovanja u fokus u biti je jedina konkretna stvar kojom se HNS i može pohvaliti, odnijeli su i neke pobjede. Uz to su uspjeli pritisnuti HDZ na micanje HOS-ove ploče iz Jasenovca, ali daleko da je to smanjilo ideološke podjele u društvu kao što su obećali. Ali je ta tema gurnuta u drugi plan.

Štromarovo hvaljenje subvencioniranjem kredita je u biti završetak HDZ-ova projekta. Čak su i zakomplicirali finalizaciju s limitima za banke. No ono na što nam se brojni građani žale je sporost odobravanja kredita. Povjerenstvo Agencije za pravni promet (APN), koje odobrava kredite, sastaje se tek dva puta tjedno, i to od 10 do 14 sati.

Dosad su odobrili 130 zahtjeva i 40 odbili, a već je pristiglo skoro 1500 zahtjeva. Štromar je pozvao građane da se dalje javljaju jer ima novca za 1900 kredita. Ovim tempom ne bi završili obradu za koji mjesec, a građani čekaju. Nakon našeg upita ipak su poručili da će se sad sastajati i svaki radni dan.

Srečko Ferenčak u Versace košulji Siva eminencija Top News Otkrivamo: On je HNS-ov vladar iz sjene

"U narednim danima povećat će se broj sjednica", rekli su u agenciji. HNS će pokušati kroz POS graditi stanove s jeftinim najmom za liječnike, nastavnike, znanstvenike u nerazvijenijim krajevima, što je barem orginalna ideja. Ostale subvencije kojima se hvale su već započete prije ulaska HNS-a u Vladu. Anka Mrak Taritaš, koja je napustila HNS s troje zastupnika i sad osnovala stranku Glas, kaže da joj je neugodno slušati samohvalu HNS-a i da se ne kaje zbog odlaska.

"Srozali su politiku i pokazali da su nedosljedni. Ušli su navodno zbog reforme obrazovanja, a i sad je ona u kaosu. Ušli su maknuti 'Za dom spremni', a on je sad legalizran. Ne bih se mogla pogledati u oči da sam ostala u HNS-u", komentirala je Mrak Taritaš. Iz današnje perspektive doista nevjerojatno izgleda pozicija ove stranke u Vladi, pa i državi. Valja se samo prisjetiti što su njihovi bivši lideri govorili i što se sve zbilo u vrlo kratkom vremenu:

"Ne ulazimo ni u kakva preslagivanja niti s Mostom niti s HDZ-om. I ta naša pozicija vrlo je jasna već godinu i pol", izjavio je to u travnju Ivan Vrdoljak, tadašnji šef HNS-a. U svibnju Vrdoljak ponavlja da su protiv HDZ-a i da nikad neće podržati ministre Zdravka Marića i Martinu Dalić. Dodao je da Vlada mora odstupiti. Podsjetimo i da je HNS u svibnju prikupljao potpise za opoziv Plenkovićeve vlade. "Krenuli smo s opozivom 'Titanik vlade'. 10 potpisa od 31 su tu, Mosta", objavio je tad Vrdoljak na svom Twitteru.

Početkom lipnja Ivan Vrdoljak patetično je objasnio da je spreman "žrtvovati se za Hrvatsku". HNS je na kraju odlučio podržati Vladu. Vrdoljak daje ostavku, Posavec je novi šef stranke. HNS napuštaju Pusić, Mrak Taritaš, Vlahušić... Sabor je 9. lipnja većinom glasova izglasao povjerenje sedmorici novih ministara u vladi HDZ-a, u koju su ušli predstavnici HNS-a. HNS je dobio dva ministarska mandata.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:41 18.Rujan 2017.

    hnsovci nećete dugo bit ubraku s hdzom