Top News
580 prikaza

Pussy Riot za predsjednicu

Nadežda Tolokonjikova
Britta Pedersen/DPA/PIXSELL
Nadežda Tolokonjikova bila je uhićena i bičevana, tukli su je, omamljivali i iznova zatvarali, no ona tvrdi da je tek počela

25-godišnja osnivačica ruske punk feminističke grupe Pussy Riot, Nadežda Tolokonjikova, privlači pozornost kamo god krene i toga je itekako svjesna. Ona kao da je rođena za prosvjede, a samo prošle godine ova je samoprozvana političarka prošla toliko zlostavljanja da bi mnogi na njezinom mjestu odavno napustili Rusiju, a ne šetali po centru Moskve kao što to ona čini ovih dana.

"Sad, kad nas ubijaju, ići ćemo još dalje u našim naporima da promijenimo Kremlj", izjavila je Tolokonjikova prisjećajući se veljače kad je saznala da je ubijen Boris Nemcov, vođa ruske opozicije. Tolokonjikova ovo ubojstvo optužuje za klimu straha koju vlada širi Rusijom. Iako ni njoj prijetnje smrću nisu nimalo strane, ona odbija živjeti u strahu, čak i nakon brojnih uhićenja (posljednje je bilo prošli tjedan nakon mirnih prosvjeda tijekom kojih je bila odjevena u zatvorsku uniformu i pokušavala je zašiti rusku zastavu).

Nadežda Tolokonjikova | Author: Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL

Tolokonjikova ne posustaje u svojim naporima da donese promjene, te ni ne pomišlja o napuštanju zemlje. "Život u izgonu smatrala bih velikom osobnom tragedijom", priznaje kao i to da su joj često u mislima zatvorski dani i druge zatvorenice.

Kad su ona i njezina prijateljica Marija Aljohina oslobođene iz zatvora (nakon 21 mjeseca) ili, kako se u Rusiji kaže, iz 'zone', odlučile su stvoriti svoje zone pomoću kojih bi se borile protiv bezakonja. Zajedno s još 13 aktivistica osnovale su 'Zonu zakona', nevladinu organizaciju za reformu zatvora, i Medij zonu - stranicu s vijestima iz ruskih zatvora, sudova i agencija za provedbu zakona.

Dva mjeseca poslije, Pussy Riot organizirao je velike prosvjede u Sočiju, gdje su se održavale zimske Olimpijske igre 2014. godine. Tolokonjikova tvrdi da je u Soči otišla otpjevati pjesmu posvećenu političkim zatvorenicima - prijateljima koje su ona i Marija stekle u zatvoru, iako je svaki nastup u Sočiju rezultirao novim zatvaranjima i batinama, dok je lokalno stanovništvo optužilo grupu i dvije najistaknutije članice da žive kao paraziti i da upropaštavaju dugo iščekivane sportske igre.

Kako bi skupile novce za zatvorske reforme, Pussy Riot nastupaju na sve strane, na festivalima i u filmskim projektima. U Americi ih se proziva punk celebrityjima, a Madonna je najavila njihov govor na koncertu u Brooklynu kojeg je organizirao Amnesty International. Glumile su u seriji 'Kuća od karata' same sebe, dok krajem mjeseca planiraju održati govor na londonskom Glastonbury festivalu.

Ako se nastave boriti za prava zatvorske populacije, imat će i dalje ruke pune posla, budući da je Rusija na 10. mjestu u svijetu po postotku populacije koji je u zatvorima, u kojima trenutačno boravi oko 671.000 ljudi.

Po zakonu se nijedna od dviju djevojaka ne smije uključiti u rusku politiku 10 godina, zbog osude za huliganstvo. No Tolokonjikova ne planira čekati 2025. godinu kako bi se ubacila u svijet politike, jer smatra da će rusku društvo tad možda biti još konzervativnije nego danas i da je nitko ne bi shvatio ozbiljno.

Ona priznaje i da nema 'predsjedničku osobnost', pogotovo za Rusiju. "Ja volim reći istinu i pokazati što mislim, bez izvrtanja. Mislim da ću društvu više pomoći ako ostanem vjerna sama sebi", izjavila je iako je na kraju priznala za Daily Beast da isto tako nikad ne treba reći - nikad.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.