Top News
7333 prikaza

Hrvat iz ISIL-a preživio američki napad?

Pripadnici ISIL-a zauzimaju mosulsku gradsku vijećnicu
STRINGER/REUTERS/PIXSELL
Brutalni teroristi gotovo potpuno su poraženi, ali posljedice njihovih pohoda ćemo još dugo osjećati

Novopazarka Emina Plojović (31) i njenih četvero djece poginuli su prije nekoliko dana u bombardiranju na istoku Sirije, dok je njen suprug Rejhan (32) preživio, donosi srpski Blic.

Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, u zračnim udarima poginulo je dvoje biološke djece Emine i Rejhana, od četiri i devet godina, kao i dvoje siročadi koje su posvojili tokom boravka u ratom zahvaćenoj Siriji.

Bila bi to dosta uobičajena vijest da Rejhan nema ozbiljne veze s Hrvatskom. Naime, njegov brat Sead i sestra Nevresa imaju hrvatsko državljanstvo nakon višegodišnjeg života u Zagrebu. Sead je u Gornjoj Maoči, zloglasnom sjedištu vehabija u susjednoj Bosni i Hercegovini, navodno prošao i kratki tečaj o osnivanju sličnih ćelija u Hrvatskoj. Zalaganjem Islamske zajednice u Hrvatskoj i njenog vodstva svi ti pokušaji su potpuno neslavno propali. 

Sead Plojović je svojedobno uhićen u Beogradu, gdje ga je srpsko tužiteljstvo teretilo za terorizam, točnije - za financiranje, organiziranje i sudjelovanje u oružanim sukobima u Siriji. Njegova sestra Nevresa otišla je u Siriju sa suprugom Dinom Pečenkovićem, koji je nekada bio optužen za pomaganje u terorističkom napadu na američko veleposlanstvo u Sarajevu. 

Seksualne robinje u Islamskoj državi Feljton Life "Žene smo toliko bičevali da nisu mogle hodati"

Tad je Mevlid Jašarević otvorio paljbu na zgradu veleposlanstva, a sarajevska policija ga je uskoro svladala. Nasreću, nitko nije poginuo, a Jašarević kasnije je govorio da mu je žao samo što nikog nije ubio. Dino je bio optužen da je prevezao Mevlida do mjesta napada, ali je kasnije pušten zato što nije bilo dovoljno dokaza da je aktivno sudjelovao u napadu.

Postavlja se pitanje ima li i Rejhan hrvatsko državljanstvo i tu informaciju do objave ovog teksta nismo dobili iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Dobili smo odgovor u kojem se oni pozivaju na famozni GDPR:

"Poštovani, sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka osobne podatke određene osobe možete pribaviti samo uz suglasnost osobe o čijim osobnim podacima se radi."

Nevresa i Dino su, kako je potvrđenu Expressu iz visokopozicioniranih izvora, odabrali pomalo neuobičajenu rutu prema bojištima Iraka i Sirije. Dok je uobičajeno da potencijalni ISIL-ovci odlaze u Siriju preko Turske, Nevresa se odlučila na putovanje preko Egipta prema obećanoj zemlji pod kontrolom ISIL-a.

Kako je Express već ranije pisao, ukupno sedam ljudi s hrvatskim državljanstvom borilo se na ratištima Iraka i Sirije na strani Islamske države. Potvrdio nam je to visokopozicionirani obavještajni izvor odlično upoznat s praćenjem radikaliziranih hrvatskih državljana. To su, u trenutku objave, najtočniji podaci o participaciji osoba s hrvatskom putovnicom koji se nalaze na područjima pod kontrolom tzv. Islamske države u dijelovima Sirije i Iraka.

Djeca vojnici u ISIL-u Anonimni heroj Life "Bio sam špijun u ISIL-u. Ocu sam rekao: Moli se za mene"

“To je zaista mali broj osoba”, pojasnio je izvor Expressa koji je dobro upućen u rad europskih sigurnosnih službi. “Trebamo biti potpuno iskreni: u Hrvatskoj nema kanala radikalizacije koji su rašireni u nekim državama EU. U Hrvatskoj je lakše držati stvari pod kontrolom i to je olakotna okolnost za vaše sigurnosne službe”, kaže naš izvor. 

Posebno je dojmljiv slučaj iz 2014. kad je prekinuto vrbovanje mladića, hrvatskog državljanina, za odlazak u Siriju. On se putem interneta povezao s džihadistima te se namjeravao uključiti u džihad. Djelatnici SOA-e stupili su u kontakt s njegovim roditeljima, koji su upozoreni na sinove namjere. Osim toga, dječaku je pružena psihološka pomoć, nakon čega je odustao od odlaska u džihad. U izvješću nisu navedeni ni identitet mladića ni mjesto u kojem živi. Prema dostupnim podacima, mladić se prethodno zaposlio kako bi si mogao kupiti kartu do Sirije, ali je u tome u posljednji tren spriječen.

Eksplozija auto-bombe ispred zgrade Policijske uprave u Rijeci, u listopadu 1995., bio je najteži napad radikalnih islamista na teritoriju RH. Bila je to klasična osveta egipatske terorističke organizacije Al Gamma’a Al-Islamiyya zbog nestanka njezina istaknutog člana Abu Tala’ata al-Qasimija. U napadu je poginuo vozač automobila bombe, 35-godišnji državljanin Kuvajta John Fawza. Pet osoba zadobilo je teže ozljede a 21 lakše. Zagonetan nestanak istaknutog vođe terorističke organizacije Al Gamma’a Al-Islamiyye ni do danas nije razriješen, napisao je svojedobno Večernji list. 

Žene u ISIL-u Domaći teroristi Top News BiH na mukama: Udovice ISIL-ovaca žele se vratiti

Spomenuti Abu Tala’at je s danskom putovnicom iz Amsterdama stigao u Hrvatsku 12. rujna 1995. godine u društvu prevoditelja Ahmeda Mousa Ahmer Mahmouda. Uhićen je i priveden sucu za prekršaje u Zagrebu, kažnjen novčanom kaznom te mu je naređeno da u roku od 24 sata napusti teritorij RH. Nakon toga mu se gubi svaki trag. Još nisu potvrđena nagađanja o njegovoj deportaciji iz Hrvatske u SAD ili Egipat, kao niti njegov dolazak u BiH. 

Fuad Kasem, poznat kao Abu Tala’at al-Qasimi, jedan je od osnivača terorističke skupine Al Gamma’a Al-Islamiyye, najjače islamske skupine koja se borila za promjenu vlasti u Egiptu. Uhićen je 1981. s drugim vođama te organizacije zbog spektakularnog atentata na bivšeg predsjednika Egipta Anvara el-Sadata, ali je za izdržavanja duge zatvorske kazne uspio pobjeći. Sadat je likvidiran jer je potpisao separatni mir s državom Izrael. 

Onda je Fuad otišao u Afganistan, gdje je izdavao prvi časopis Al Gamma’a Al-Islamiyye - AI-Murabitun - te se u slobodno vrijeme jako borio protiv Rusa. Nakon toga promijenio je nekoliko država dok nije 1992. godine u Danskoj dobio politički azil. Pokrenuo je prvi islamski televizijski program u kojem je propagirao ideje Al Gama’a Al-Islamiyye. Obitelj ga još traži.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • PUMA 11:03 19.Prosinac 2018.

    Hrvat iz ISILa preživio Američki napad pa ovaj još nije imeo dosta od domovinskog rata da je otišao tamo da tuče čak i žene pa nije vredan da živi žubre jedno slabič smrade za boga eto ti...