Top News
6773 prikaza

Hrvata su mjesecima prisluškivali i pratili kako dila pizze s kokainom...

Njemačka je policija u ožujku ove godine dobila prve naznake nakon što su zaposlenici pizzerije inspekciji prijavili 36-godišnjeg Hrvata, ugostitelja koji nikada prije nije bio umiješan u kaznena djela s drogom

Filmska komedija iz njemačke produkcije, koja je stara gotovo četvrt stoljeća, "Lammbock", još je u 2001. godini plasirala na ekrane ono što se ovih dana odvijalo u njemačkom gradu Düsseldorfu. Naime, u filmu su pizzamajstori ispod srednje kriške salame stavljali malo pakiranje domaće marihuane. Kupci su, naravno, znali za ovo, a pizzu su kao dodatak dostavili uz narudžbu marihuane – jer, opće je poznato, da marihuana potiče glad.

Slična priča dogodila se i u stvarnom životu: vlasnik jedne düsseldorfske pizzerije, Hrvat (36), na meniju nije servirao same pizze, nego je proširio svoju ponudu i nudio uz to kokain – pod šifrom "Pizza br. 40".

Bavarske novine "Süddeutsche Zeitung" pisali su jučer da je policija prvi put u ožujku ove godine dobila prve naznake nakon što su zaposlenici pizzerije dali informacije inspekciji. 36-godišnji Hrvat ugostitelj, koji nikada prije nije bio umiješan u kaznena djela s drogom, u početku je ostao na slobodi i nastavio prodavati svoje kokainske pizze. To je, pak, policiji omogućilo da tjednima provede tajnu istragu i otkrije tko stoji iza operacije. Kako novine dalje pišu, tijekom racije prošlog četvrtka, policajci su pretražili 16 lokacija u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i pronašli dvije plantaže kanabisa s ukupno 360 biljaka u Solingenu i Mönchengladbachu. Nadalje su uhitili 15 ljudi, od čega je ih troje osumnjičeno da su nabavljali drogu. Zaplijenjeno je oružje, gotovina i skupocjeni satovi. Državno odvjetništvo blokiralo je račune i oko pola milijuna eura.

Kako uz Süddeutsche javlja pored ostalog i Frankfurter Allgemeine Zeitung, u središtu istrage je 22-godišnji Rus koji je ranije bio osuđivan i navodno je organizirao isporuke droge iz Maroka. Po medijskim natpisima, Rus je prodavao kokain i marihuanu u velikim količinama, pa i preko spomenute pizzerije Hrvata u Düsseldorfu. Državno odvjetništvo tereti ga, među ostalim, i za otmicu. Navodno je oteo drugog jednog dilera i zaključao ga u bunkeru dvije noći. Rus i Hrvat trenutno se nalaze u pritvoru.

Drugi mediji, poput političkog tjednika "Spiegel", govore o "Pizza kokain kao bestseleru". Nadalje otkrivaju kako je u stanu u Mönchengladbachu, pokraj plantaže, živjela supruga osumnjičenika s troje djece. Brigu o njima sada preuzima Ured za maloljetne. Ostali mediji poput tjednika "Stern", državne televizije i njemačkog t-portala "t-online" također su donijeli ovu priču o Hrvatu i Rusu u udruženom kriminalu s drogom. Policija je prema Deutsche Welleu potvrdila da je spomenuta "Pizza br. 40" bila jedna od "najprodavanijih pizza" u lokalu Hrvata.

Da kokain i druge droge stižu u njemačke gradove putem dostave, već je dugo uobičajena praksa. Berlin, München i Hamburg posebno imaju problema s dilerima na kotačima. Njihovi telefonski brojevi kruže po gradovima, dovoljna je samo kratka tekstualna poruka i dostava stiže na kućna vrata. Iza toga često stoje klanovi i organizirane bande, piše Süddeutsche. Dogovori se najčešće odvijaju putem Telegrama ili Instagrama, po grupama s tisućama u njima.

Europski gradovi prepravljeni kokainom

I drugi europski gradovi godinama su doslovno preplavljeni kokainom. Središta za trgovinu drogom su luke u Antwerpenu, Rotterdamu i Hamburgu, gdje kokain stiže, doslovno kao iz filma, morskim kontejnerima i potom se utovaruje na kamione. Samo u Njemačkoj su prošle godine zaplijenjene 43 tone, a količina se više nego udvostručila u odnosu na prethodne godine.

Prošle su godine istražitelji došli do najvećeg otkrića kokaina u Europi s 35,5 tona, što odgovara vrijednosti od oko 2,6 milijardi eura. Procjenjuje se da 95 posto prokrijumčarenog kokaina ostaje, nažalost, i dalje neotkriveno. Uglavnom se poslovi vrijedni oko milijardu dolara vode karteli iz Perua, Kolumbije i Bolivije, a organizirane bande distribuiraju nabavljenu drogu diljem Europe. Ulična cijena nedavno je znatno pala zbog velike ponude, tako da je droga nekadašnjih bogataša odavno stigla u "mainstream društvo". Gram trenutno u Njemačkoj stoji između 50 i 80 eura. Ovakvi istraživački uspjesi u Düsseldorfu filmski su, ali su prije svega iznimka.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.