Top News
2530 prikaza

Hrvatska im je dobra samo dok je pljačkaju

Ivo Sanader, Ivica Todorić i Branimir Glavaš
PIXSELL
Što su bili bliže vlasti i što su više od nje uzimali, to su dalje od nje bježali

Formula je jednostavna: što su se više zaklinjali u ljubav prema Hrvatskoj, to su bježali dalje od nje.

Može i ovako: što su više izvukli koristi od Hrvatske, to su bježali dalje od nje.

Ili možda ovako: što su bili bliži HDZ-ovoj vlasti, to su bježali dalje od Hrvatske.

Ivica Todorić i ostali ljudi iz Agrokora Gazda Top News Todorić: "Mislio sam da ću se pokriti s milijardom eura"

Ivica Todorić tek je zadnji u impresivnom nizu hrvatskih velikana koji su dali petama vjetra kad su se hrvatska politika, hrvatska vlast i njezino pravosuđe okrenuli protiv njih.

Sjećamo se kako je pobjegao, i to dvaput, Miroslav Kutle, također još jedan od stranačkih tajkuna i čuvara HDZ-ova nacionalnog bogatstva. Jasno, bježao je i Ivo Sanader i mjesecima odbijao izručenje Hrvatskoj kojom je dojučer suvereno vladao.

Bježao je tajkun Josip Gucić, onaj koji je torbama od HDZ-a uzimao firme, pa ih onda uništavao kako bi iznova napunio torbe. Bježao je i Branimir Glavaš, samozvani heroj Domovinskog rata i nekadašnji "vizionar Sanaderova HDZ-a".

A ne zaboravimo ni to: od hrvatske policije i hrvatskog pravosuđa godinama je bježao i general Ante Gotovina. Umjesto da je svoju nevinost branio na sudu, on je čekao da ga se uhiti na Tenerifima.

I držao Hrvatsku kao taoca.

Jedna je stvar svima njima bila zajednička. Svi su oni sudjelovali u kreiranju Hrvatske, u vođenju Hrvatske, u obrani Hrvatske, bili su bliski politici ili su vodili kompanije uz sponzorstvo i zaštitu politike. 

Bili su stupovi društva.

Todorić je, sjetimo se, prijateljevao s obitelji Franje Tuđmana, njegovao bliske odnose sa svim premijerima, uživao u blagodatima hrvatske države, institucije su ga štitile ili štedjele, svoje proizvode zamatao je u hrvatske barjake (iako nisu bili hrvatskog porijekla) i nametao se kao ponosni sponzor hrvatskih reprezentacija.

A onda, kad je hrvatska policija pokucala na vrata, on je zbrisao u London.

Toliko o ljubavi prema Hrvatskoj. Ali toliko i o povjerenju u državu čiji je Todorić do jučer bio miljenik. Da ne kažemo Gazda.

Sa Sanaderom je situacija bila još dramatičnija. Dakle, premijer koji je šest godina ustrojavao i vodio državu, dirigirao njezinim represivnim aparatom i služio se njezinim pravosuđem, pobjegao je od upravo takve države kakvu je sam stvorio.

Dobro je znao Sanader tko mu je za petama i zašto. Pa je zgiljao do Austrije, iako nije mogao dalje. A kad su ga vratili, pokušao je taj sustav ponovno iskoristiti kako bi se spasio pravomoćnih presuda. 

Sustav mu je konačno opet postao prijatelj.

Ivan Crnjac Ubojiti dvojac Top News Uživali u Gazdinom novcu, sad će ga potopiti da spase sebe

Isto je znao i narodni heroj Branimir Glavaš. On je jasno rekao da ne priznaje optužnice i presude hrvatskih sudova, pa je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu gdje je služio zatvorsku kaznu, dok je pripremao teren za povratak u Hrvatsku. Gdje je, pogađate već, izborio ponovno suđenje.

Baš kao i Ivo Sanader, od kojeg je pobjegao iz zemlje.

Dakle, što si bliži vlasti, to imaš manje povjerenja u tu vlast. Što si nekad uživao veću zaštitu institucija, to si uvjereniji da ti one rade o glavi. 

A što si više ljubavi pokazivao prema Hrvatskoj, to si bio skloniji pobjeći od te i takve Hrvatske.

Oni, pak, koji ne stignu preko granice, u zadnje vrijeme sve češće od suđenja bježe po bolnicama. Poput Milana Bandića. Ali nije ni njemu BiH predaleko. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.