Top News
133 prikaza

Slovenija u Poljskoj kupuje bodljikavu žicu za svoju granicu

Izbjeglice u pratnji policije odlaze prema slovenskoj granici
Davor Puklavec (PIXSELL)
Bodljikavu žicu bi trebala zapriječiti put migrantima na najosjetljivijim dijelovima zelene granice s Hrvatskom

Slovenska vlada već je naručila veće količine bodljikave žice radi eventualne zaštite svoje južne granice s Hrvatskom ako bi na njoj ponovo došlo do nekontroliranog ulaska migranata i izbjeglica, što trenutačno nije slučaj, pišu u srijedu vodeći slovenski dnevnici, a slovenska vlada tvrdnje odbija komentirati.

Bodljikavu žicu koja bi trebala zapriječiti put migrantima na najosjetljivijim dijelovima zelene granice s Hrvatskom Slovenija je kupila u Poljskoj, a u zemlju treba doći kroz nekoliko dana, tvrdi ljubljansko "Delo" u najistaknutijem članku na svojoj prvoj stranici.

Vodeći slovenski list pri svojoj se tvrdnji poziva na vlastite neimenovane izvore, te upozorava na znakovitu šutnju vladinih službi koje informaciju ne žele ni potvrditi niti zanijekati.

Na pitanja o tome ima li doista informacije da će Njemačka i Austrija uskoro zatvoriti svoje granice za migrante i da je Slovenija već naručila žičanu ogradu koju bi postavila na svoju "schengensku" granicu prema Hrvatskoj, premijer Miro Cerar u utorak je na konferenciji za novinare odgovarao dosta neodređeno, ali je ponovo istaknuo kako će Slovenija uskoro morati djelovati samostalno ako se migrantski val koji je i dalje velik ne počne učinkovitije kontrolirati i smanjivati, rekavši da ne isključuje posebne mjere na granici s Hrvatskom.

"Ako se suočimo s velikim brojem migranata koji ne bi mogli kontrolirati, posebno ako Njemačka i Austrija počnu ograničavati njihov prijem, bit ćemo sprermni postaviti ogradu i fiizičke prepreke", kazao je Cerar, ali je dodao da to ne  bi značilo potpuno zatvaranje granice s Hrvatskom nego bolju kontrolu i usmjeravanje izbjegličkog vala, koje bi bilo učinkovitije nego do sada.

Mogućnost, odnosno nagađanje da bi Slovenija mogla početi postavljati "žicu" na granici s Hrvatskom spominje i Slovenski radio.

O takvim  špekulacijama  piše u srijedu i ljubljanski dnevni list "Dnevnik", podsjećajući da je prije nekoliko  dana bodljikavu žicu blizu prijelaza Šentilj/Spielfeld postavila Austrija, kako bi spriječila nekontrolirani ulazak izbjeglica i migranata iz Slovenije od kojih su neki navodno mimo nadzora ulazili u Austriju, trčeći preko obližnje autoceste, ne čekajući dogovoreno  propuštanje u Austriju u manjiim skupinama.

Za razliku od "Dela", "Dnevnik" navodi kako je  po njihovim informacijama Cerarova vlada "mrežu za granicu s Hrvatskom" navodno "već nabavila", te da se nalazi u Sloveniji, spremna da bude upotrijebljena svakog trenutka.

Kupnju žice navodno je bez raspisivanja javnog natječaja realizirao ministar za gospodarstvo i turizam Zdravko Počivalšek. Štoviše, piše list, dio žičane ograde kupljen  je od Mađarske kojoj je dio materijala za zaprečavanje granice ostao, nakon što je  zatvorila granicu sa Srbijom, a onda i s Hrvatskom.

O špekulacijama da se slovenska vlada, unatoč svom načelnom stavu da je protiv stvaranja "zidova" u Europi, zanima za kupnju većih količina žičane mreže i fizičkih zapreka prvi je prije dva tjedna pisao  ljubljanski tabloid "Slovenske novice", ali se vlada na te tvrdnje nije obazirala niti ih komentirala.

Pitanja o navodnom planu za postavljenje ograde na granici s Hrvatskom novinari su kasno sinoć postavili i ministru vanjskih poslova Karlu Erjavcu, nakon održanog koalicijskog sastanka o tekućim pitanjima. 

Erjavec je ponovio svoje više puta izraženo stajalište kako će Slovenija morati reagirati na isti način kao Njemačka i Austrija, te da postavljanje ograde nije isključeno.

"Ako Austrija bude zaoštravala svoje mjere, na to će biti primorana i Slovenija", kazao je Erjavec.

"Spremni smo na sve scenarije, u kontaktu smo s Austrijom i Njemačkom, imamo sve informacije i koordiniramo se. Sve ovisi upravo o njihovim potezima", kazao je Erjavec.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.