Top News
235 prikaza

Hrvatska, Srbija i Slovenija zatvaraju granice za ekonomske migrante

Izbjeglice
Davor Puklavec (PIXSELL)
Slovenija i Srbija će preko granice propuštati samo one koji dolaze iz Sirije, Iraka i Afganistana

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić najavio je u četvrtak da Hrvatska će Hrvatska pooštriti kriterije za ulazak izbjeglica te će, kao što su to već odlučile Slovenija, Srbija i Makedonija, na granici zaustavljati prihvat stranaca koji ne dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja.

"Osobe dolaze iz zemalja koje ne mogu dobiti međunarodnu zaštitu. Prije svega radi se o državljanima Maroka, Bangladeša, Šri Lanke, Alžira, Liberije, Konga, Sudana i Pakistana. Zahtjev Slovenije nismo prihvatili, ali smo odmah obavijestili kolege iz Makedonije i Srbije da građani ovih zemalja više neće moći prolaziti ovom rutom", rekao je Ostojić u slavonskobrodskom prihvatnom centru

"U tom slučaju morat ćemo ih tretirati kao ilegalne migrante", poručio je.

Ostojić je napomenuo kako je Hrvatska i ranije odbijala prolaz u slučaju kada su detektirani građani Alžira, Turske, Kosova, a u jednom slučaju i državljanka Haitija.

Slovenija je počela zaustavljati prihvat stranih državljana na svojoj granici s Hrvatskom za koje sumnja da su čisti ekonomski migranti, a ne izbjeglice koje bježe iz ratom zahvaćenih zona na Bliskom istoku, potvrdila je u četvrtak slovenska policija u izjavi za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Dodatna obrazloženja odluke nisu se mogla dobiti, a glasnogovornica slovenske policije Vesna Drole najavila je Hini priopćenje za javnost.

Kao prenosi slovenska agencija, do odluke da se javno objavi prestanak primanja ekonomskih migranata došlo je u srijedu, nakon što Hrvatska nije odgovorila na zahtjev Slovenije da primi natrag skupinu stranaca za koje se sumnja da su ekonomski migranti koji nemaju pravo na međunarodnu zaštitu.

Zadnjih dana u Sloveniju dolazi sve više osoba za koje se, na osnovi njihova državljanstva, pretpostavlja da nisu čisti ekonomski migranti, a oni u Sloveniji obično ni ne zatraže azil. Njihov je ulazak i boravak u skladu s važećim propisima EU-a u Sloveniji nezakonit, navode u slovenskoj policiji te dodaju da su se nakon neuspjela formalnog pokušaja njihova vraćanja u Hrvatsku odlučili javno objaviti da Slovenija više ne prima ekonomske migrante.

Također pojašnjavaju da prilikom registracije migranata vrše provjere njihova državljanstva u nacionalnim i međunarodnim bazama podataka, te se na osnovi toga odlučuju koga će primiti u državu, a koga ne.

I Srbija je zatvorila svoje granice za sve migrante koji nisu izbjeglice s ratnih područja, potvrdili su u četvrtak novinarima srbijanski državni dužnosnici nakon što je Visoko povjerenstvo UN za izbjeglice (UNHCR) priopćilo da su Makedonija i Srbija ograničile prolaz za migrante koji ne dolaze s ratom zahvaćenih područja Sirije, Iraka i Afganistana.

Srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin naglasio je da su granice zatvorene za ekonomske migrante, slijedom stajališta u Hrvatskoj i Sloveniji tko u ovim zemljama ne može uživati gostoprimstvo.

"Moramo zaštititi svoju zemlju i zato smo primijenili recipročne mjere prema onima za koje u Hrvatskoj i Sloveniji smatraju da za njih nema mjesta. Nećemo dopustiti da u Srbiju uđe nitko tko ne može nastaviti putovanje. Mi nismo zemlja u koju oni dolaze kako bi ostali, oni kroz Srbiju samo prolaze i tako će ostati", rekao je Vulin novinarima u Beogradu.

Ranije danas UNHCR je priopćio da su Srbija i Makedonija ograničile prolaz za migrante koji nisu iz ratom zahvaćenih područja Sirije, Iraka i Afganistana, a sukladno toj odluci kroz Srbiju na putu ka zapadnoj Europe neće moći proći izbjeglice iz Afrike i Azije, za koje su već zatvorene granice Slovenije i Hrvatske.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.