Top News
4185 prikaza

Hrvatski vojnici vježbaju odbranu od ruske invazije

Vojnici na vježbi Saber Strike 2017
1/5
public domain
Upravo se održava vojna vježba Saber Strike gdje sudjeluje više od 10.000 vojnika

Kontingent pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjeluje na međunarodnoj vojnoj vježbi "Saber Strike 2017" u Republici Litvi. U sastavu kontingenta na vježbi sudjeluje ukupno 59 pripadnika Oružanih snaga RH, od kojih je sedam žena.

Vježba "Saber Strike 2017" jedna je od najvećih ovogodišnjih vježbi u organizaciji Američkog zapovjedništva za Europu US EUCOM. Na vježbi sudjeluju snage iz 18 država članica NATO-a sa ukupno oko 10.500 pripadnika, a održava se na području Litve, Latvije, Estonije i Poljske.

Multinacionalnom bojnom za potporu koju čine Oružane snage RH, SAD-a i Norveške, zapovijeda brigadir Ivica Raguž, načelnik Odjela za planiranje Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga RH. Zapovjedništvo za potporu na vježbi sudjeluje sa RSOM (Reception, Staging, Onward Movement) vodom, CIS desetinom i medicinskim timom razine ROLE-1. Osim pripadnika Oružanih snaga RH na vježbu su upućena dva tegljača s poluprikolicama za transport kontejnera, kontejnerska dizalica, tri viličara, cisterna za gorivo, kombi i ambulantna vozila te kontejneri sa opremom.

Vojnici na vježbi Saber Strike 2017 | Author: public domain public domain

Pripadnici hrvatskog kontingenta podigli su kamp „Peter Herceg Tomich“ s ukupno dvanaest Alaska šatora smještajnih i radnih kapaciteta. Kamp je dobio ime po američkom nacionalnom heroju hrvatskog podrijetla, Petru Hercegu Tomichu, američkom mornaru u vrijeme japanskog napada na luku Pearl Harbor, koji je po cijenu vlastitog života spasio posadu od sigurne smrti. Američki predsjednik Franklin D. Roosevelt posmrtno je odlikovao Tomicha najvišim vojnim odličjem „Medaljom časti“. Njegovim imenom nazvana je i Visoka dočasnička akademija u Newportu- "Tomich Hall", a priznanje "Peter Tomich" dodjeljuje se najboljem polazniku američke Akademije.

Prema službenom rasporedu, vojnici ovih dana vježbat će prelaženje rijeke u blizini bjeloruske granice, što je posebno opasno područje u slučaju možebitne invazije. Pribaltičkim zemljama, koje bi u slučaju rata ovisile o dopremi materijala iz Poljske, prijeti opasnost zato što samo šezdesetak kilometara dijeli Kalinjingrad od Bjelorusije i za očekivati je da bi to bio prvi cilj mogućeg napada. Prekidom te granice, pribaltičke zemlje morale bi dopremati pojačanja i opremu bilo morskim bilo zračnim putem. Sve to nije nikakva zamjena za kopnenu vezu kako smo mogli svjedočiti i mirnodopskim opsadama kao što je ona zapadnog Berlina nedugo nakon Drugog svjetskog rata, ali i vojne opsade kao što je bila opsada Sarajeva.

Upravo odgovor na takvu situaciju uvježbava desetak tisuća vojnika koji sudjeluju na vježbi Saber Strike.

  • eclipse2016 23:40 21.Lipanj 2017.

    Ma daj! "Peter Herceg Tomich", kamp hrvatskih vojnika nazvan po heroju američke ratne mornarice iz Pearl Harbora???? Čija se zastava vije u tom kampu? Hrvatska ili američka? Je li to kamp hrvatskih ili američkih vojnika? Što je s hrvatskim ratnim ... prikaži još! herojima, od Nikole Šubića Zrinskog naovamo? Možda bi naši vojnici trebali početi uvježbavati izvlačenje iz američke guzice...krajnje je vrijeme!

  • Wally55 11:42 21.Lipanj 2017.

    Tebe brine to a mene sto ce hrvati ginuti za americke interese jer jedino oni napadaju i ruse izabrane rezime ali ocito si "domoljub" pa su bitnija slova od ljudi ..cuj ruske invazije hahaha

  • magic_mushrooms 21:53 20.Lipanj 2017.

    Hrvatski ( naglasak na HRVATSKI ) vojnici zasigurno ne vježbaju odbranu vec jedino mogu vjezbati obranu jer bar tako mislim ovo je jos uvijek Hrvatska drzava te bi oni koji rade u HRVATSKOJ novini odnosno na HR portalu trebali nauciti ... prikaži još! jezik drzave u kojoj zive i rade a ne se ponasati kao kod kuce ili barem biti kontrolirani od strane sebi nadredenih kako i sto pisu kako ne bi dolazilo do ovakvih sramotnih ispada