Top News
346 prikaza

HSS pred propašću: Petir im je bila posljednji uspjeh

Hrvatska seljačka stranka
Anto Magzan (PIXSELL)
U vlasti ih nema, na lokalnoj razini jedva preživljavaju

HSS, nekad treća stranka u zemlji koja je bila dio mnogih vladajućih koalicija, danas gotovo kao da ni ne postoji. U zadnjih 20-ak dana dvaput nije održan Glavni odbor jer nije bilo kvoruma, a to upućuje na to da predsjednik HSS-a Branko Hrg nema većinu.

Zbog toga se donose odluke, a HSS navodno još nije dogovorio suradnju s HDZ-om. Sve ovo Expressu je potvrdilo nekoliko sadašnjih i bivših članova stranke koji su zabrinuti za njezin opstanak, a krivnju za to vide isključivo u šefu Branku Hrgu. 

On, ističu, ni s kim ne komunicira, pa ni s potpredsjednikom Krešom Beljakom, koji se na unutarstranačkim izborima odrekao svoje kandidature u korist Branka Hrga. 

Primjerice, HSS-ova organizacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji ne funkcinira već godinu i pol. Momir Karin, šef splitsko-dalmatinskog HSS-a, nije uspio održati ni jedan odbor pa slijedom toga ta organizacija ne funkcionira već neko vrijeme.

Marijana Petir | Author: Tomislav Krasnec (PIXSELL) Tomislav Krasnec (PIXSELL)

"Mislio sam da će se kriza riješiti. Uputili smo zahtjev za održavanjem Skupštine na kojoj bi se glasovalo o povjerenju Karinu. No do te Skupštine nikad nije došlo. Kako sad stvari stoje, ona bi se ipak trebala održati u nedjelju, a na dnevnom redu je stanje u našoj organizaciji. Mi samo želimo da se problemi riješe i da HSS, kao najstarija stranka, opstane", rekao je bivši državni tajnik za ribarstvo i HSS-ovac Tonči Božanić.

Ono što HSS-ovce razdire jest činjenica da stranka danas broji 70 lokalnih čelnika, ali na državnoj razini kao da ni ne postoji. 

Naime, prije desetak godina HSS je imao gotovo dvadeset zastupnika u Saboru, a danas samo jednog, šefa Hrga. Ono što ih još brine jest slaba potpora građana koja prema anketama iznosi ni jedan posto.

Stoga, ako ništa drugo od gore iznesenih činjenica, onda je ovo alarmantan podatak za uzbunu.

Posljednji uspjeh HSS-a upisan u hrvatsku političku povijest tako bi mogao ostati onaj njihove Marijane Petir.

Petir je, naime, bila na listi HDZ-a, s kojim je HSS koalirao na europskim izborima, te je osvojila relativno velik broj glasova. 

Bila je na petome mjestu po najvećem broju osvojenih glasova na tim prošlogodišnjim izborima. Zaokružilo ju je 42.683 građana. Jedna je od aktivnijih hrvatskih europarlamentarca.

Pokazuje velik interes za hrvatsko selo.U Europskom parlamentu redovito saziva konferencije na temu poljoprivrede. Jedna od njih ovih je dana natječaj za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika ili poljoprivrednicu u Hrvatskoj.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.