Top News
196 prikaza

Karamarku 'puna kapa' Tima – riješio bi ga se, ali ne zna kako

Tomislav Karamarko i Tihomir Orešković
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Orešković se pokazao kao pretvrd orah za koaliciju i Vladu 'sklepanu' mahom od stranaka koje su ulazak u Sabor i Vladu mogle zamišljati samo u teških halucinacijama (razni HSP-ovi i HSS) i potpuno neiskusni Most čiji članovi još uvijek hvataju konce vođenja države

"Kada Tihomir Orešković više ne bude imao podršku HDZ-a, kao najjače parlamentarne stranke, on više neće biti predsjednik Vlade", rečenica je kojom je Tomislav Karamarko završio svoj status na Facebooku u kojem se osvrnuo na imenovanja u sigurnosno-obavještajnom sustavu.

Karamarko je sam priznao da novi ravnatelj SOA-e nije njegov izbor, ali kako je napisao, ne dovodi u pitanje premijerovu odluku. Međutim, očigledno je da Tomislav Karamarko nimalo nije zadovoljan smjerom u kojem ide suradnja između njega i Tihomira Oreškovića.

Vlada na 7. sjednici raspravlja o prijedlogu proračuna za 2016. | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Orešković je, sada je to sasvim jasno, trebao biti izvršitelj dužnosti i odluka koje će mu nalagati netko drugi (Karamarko ili već netko iz Domoljubne koalicije), no Orešković se pokazao kao pretvrd orah za koaliciju i Vladu 'sklepanu' mahom od stranaka koje su ulazak u Sabor i Vladu mogle zamišljati samo u teških halucinacijama (razni HSP-ovi i HSS) i potpuno neiskusni Most čiji članovi još uvijek hvataju konce vođenja države.

Lakoća kojom se Karamarko odrekao premijerske pozicije već u samom startu postizbornih pregovora s Mostom bila je znak da je Karamarko bio uvjeren kako će on 'već nekako upravljati premijerom, tko god on bio'. Hrvat koji skoro cijeli život živi u inozemstvu, jedva (ne) govori hrvatski jezik, a hrvatske prilike su mu totalna nepoznanica Karamarku je bio idealan kandidat za manipuliranje i upravljanje.

Međutim, Karamarko je zaboravio na jednu malu sitnicu – Orešković je biznismen koji je većinu svoje karijere upravljao drugima i uloga 'lutke na koncu' sigurno mu nije bila ideja za krunu njegove karijere.

 

[ PREDSJEDNIK VLADE JOŠ UVIJEK IMA PODRŠKU HDZ-a ] Dobro je poznat moj stav o imenovanjima u sigurnosno-obavještajnom...

Posted by Tomislav Karamarko on Tuesday, March 29, 2016

Tihomir Orešković brzo je počeo pokazivati 'znakove života' i slati signale da neće samo potpisivati nekakve papire i kimati glavom kako bi opstao na premijerskoj poziciji. Njegovu odlučnost osjetili su i Kolinda Grabar Kitarović i Tomislav Karamarko, ali predsjednica se nakon nekog vremena povukla i prestala komentirati činjenicu da premijer oteže sa smjenom bivšeg šefa SOA-e Dragana Lozančića.

Međutim, Karamarku je previše stalo do tajnih službi da bi ih samo tako prepustio 'dečku iz Kande', pa je čak i počeo gurati svoje kandidate, da bi Orešković na kraju odabrao kandidata koje ne samo da Karamarko nije predložio, već je riječ o kandidatu kojeg je Karamarko najmanje htio. Čovjek bi pomislio da Orešković namjerno izvodi 'tarapane' samo da bi Karamarku dizao živce.

Nakon svega, Karamarko je otvoreno zaprijetio Oreškoviću da će letiti s mjesta premijera, jer drugačije se njegova poruka o podršci HDZ-a ne može protumačiti. 

Međutim, Karamarko opet zaboravlja par sitnica – Orešković je popularniji političar od njega, HDZ je za dlaku najjača parlamentarna stranka što ne donosi nikakvu sigurnost, a to su pokazali rezultati izbora i koalicija 'na silu' s Mostom, a još jedan veliki potres u ovoj Vladi (poput nogiranja premijera) neće imati dugotrajne posljedice samo na državu, već i na Karamarkovu političku sudbinu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mExpress 20:51 29.Ožujak 2016.

    Je, sve je lijepo, ali što - ako Most odluči s SDP-ovom koalicijom, što onda?