Top News
7783 prikaza

Novi lider HSS-a: Osuđivan za četiri provale u aute...

Krešo Beljak
Boris Ščitar/ PIXSELL
Istina je, osuđen sam. Nemam tu što skrivati, kao mladić sam napravio glupost i zbog toga se kajem, ali naučio sam lekciju i sad mi ne pada napamet napraviti ni prometni prekršaj...

I danas mi nije jasno što on radi u HSS-u, govori mi kroz smijeh jedan od najboljih prijatelja Kreše Beljka, novog predsjednika najstarije stranke u Hrvatskoj, koji je u nedjelju porazio dosadašnjeg predsjednika Branka Hrga, čovjeka kojeg je upravo Krešo Beljak prije dvije godine lansirao za predsjednika stranke na izborima protiv Davora Bajsa.

Krešo Beljak | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Igor Kralj (PIXSELL)

No vrlo brzo Hrg i Beljak su postali veliki kritičari i suparnici, a tenzije su išle do toga da Beljak, iako je bio drugi čovjek HSS-a, nije stavljen ni na listu za parlamentarne izbore, kao i da Hrg sakriva sve zapisnike i odluke od njega.

Beljak je čak prije izbora pregovarao s Milanovićem da bude na njihovoj listi, no to se nije dogodilo. 

Samoborski gradonačelnik u drugome mandatu, iako je bio uvjeren da bi preferencijalnim glasovima uz pomoć 40-ak načelnika općina iz HSS-a u potezu do Novog Vinodolskog dobio mjesto u Saboru, odlučio je čekati priliku da preuzme stranke u koju se učlanio 2003. godine.

Bilo je jasno da će se kandidirati protiv Hrga, a pomoć je očekivao i od Nenada Matića, predsjednika gradskog HSS-a u Zagrebu, koji je isto bio veliki protivnik Hrga. Na kraju se Matić sam kandidirao i to je, kažu mi, iznimno povrijedilo Beljaka.

No na kraju je svoj cilj ispunio i sad se okreće stranci. U noći pobjede dobio je čestitke od političara svih relevantnih stranaka, od Milanovića, Karamarka na Facebooku, Ivana Vrdoljaka, pa do Mire Kovača i Milijana Brkića.

No iako ga vežu više uz SDP, Beljak i neslužbeno na kavi neće reći da u Domoljubnoj koaliciji sebe i svoju stranku ne vidi.

"Kakav bih ja bio čovjek da poništim sve potpise stranke i sve dogovore. Mi smo ovdje kao partner i surađivat ćemo, ali nećemo šutjeti kad se događaju radikalni potezi na svjetonazorskim scenama ili ucjene Mosta. Imat ćemo svoj stav", reći će Beljak koji, uz primopredaju stranke, planira i prve razgovore oko ujedinjenja seljačke političke scene u Hrvatskoj.

Odmah nakon Uskrsa namjerava sjesti za stol s predsjednikom A-HSS-a, stranke koju vodi Stanko Grčić, i pokušati dogovoriti ujedinjenje pod jedan kišobran.

"Upravo to je ona radićevština koju najavljujem i koja neće biti samo fraze, nego i djela. Ujedinjeni možemo puno više i tome treba težiti. Tek kad bismo zajedno počeli raditi, ne bismo ovisili ni o kome u Hrvatskoj, ni o SDP-u ni o HDZ-u, nego bismo bili stranka sa snagom te se tome i okrećemo na lokalnim izborima", kaže nam Beljak.

Zaista, Beljak je posve atipični predstavnik HSS-a. Ne dolazi sa sela, urbanog je odgoja, odrastao je u centru Zagreba. Profesor je geografije, radio je sedam godina u školama diljem samoborskog područja jer u strukovnoj školi u Samoboru nije imao punu satnicu. Dakle, sa selom nema previše doticaja.

"Nije imao ni Radić. On je bio veći ljevičar od današnjeg SDP-a, no pozicija stranke je danas centar. Radić je bio avangarda politike, ispred svojeg vremena, molio je tada ljude da se školuju i preuzimao resor obrazovanja, primjerice",govori Beljak, koji je Radića detaljno proučio godinama. Zašto onda HSS?

Krešo Beljak | Author: Boris Ščitar/ PIXSELL Boris Ščitar/ PIXSELL

"Čisto slučajno. Trebali su nekoga da nosi listu za mjesni odbor pa su mene pozvali", kroz smijeh će Beljak i dodaje:

"HSS je prava domoljubna stranka koja ne teži radikalnosti na obje strane i ima neke važne vrijednosti."

Godine 2009. postao je gradonačelnik Samobora, da bi četiri godine kasnije to ponovio u prvom krugu u koaliciji sa SDP-om, a to mu se poslije predbacivalo u kampanji iz koje je izašao kao pobjednik.

Smatra da grad i stranku može paralelno voditi jer je grad u dobiti i u razvoju te samo treba nastaviti planom koji je vodio. Okreće se lokalnim izborima u cijeloj Hrvatskoj jer nakon njih planira dati mandat na raspolaganje i ići na nove izbore u stranci kako bi time pokazao članstvu da misli ozbiljno. Beljak je rođen u Brežicama u Sloveniji. 

Naime, kako je sedamdesetih u Samoboru izgorjelo rodilište, svi su išli tamo, a ne u Zagreb. Kaže da je to bilo i bliže, ali se u tom rodilištu ostajalo sedam dana nakon porođaja, a u Zagrebu maksimalno dva.

Odrastao je u centru Zagreba iako se iz Samobora nije selio. Išao je u srednju strukovnu, u Teslu, i kaže da je bio stalno u Klaićevoj. Bio je prosječan učenik, nije padao razrede, ali nije ni učio da ima sve petice. 

Kaže da nikad nije bio Bad Blue Boy, nego dinamovac, ali da je 1986. završio slučajno na sastanku na kojem je dogovoreno ime grupe. Poznavao je tada sve vodeće navijače - Hasana, Dugija i druge.

"Tesla je uvijek imala svoju podružnicu, ali ja nisam bio aktivan, no otišao bih na koju utakmicu", kaže Beljak.

Kad se prvi put kandidirao za gradonačelnika Samobora, na vidjelo je izašla i njegova presuda zbog provaljivanja u automobile iz 1999. godine. 

Pravomoćno je osuđen na Općinskom sudu u Zagrebu na osam mjeseci zatvora zbog teške provale u četiri automobila, uz uvjetnu osudu na tri godine.

O tome ne odbija pričati.

"Napravio sam glupost kad sam bio mlađi, prije i poslije nikad nisam napravio prekršaj. To je pogreška na kojoj sam naučio da da ne radim gluposti. Sad više ni prometni prekršaj ne pomišljam napraviti", kaže Beljak i onda dodaje nakon sekunde šutnje:

"Iskreno, ja sam bio tu drugooptuženi, nisam ja provaljivao, nego prijatelj. Ali kad su ga ulovili, nisam ga htio ostaviti na cjedilu, nego sam preuzeo dio krivnje i ostao drug jer prijatelje se u nevolji ne ostavlja", kaže Beljak.

Zanimljivo, iako je već sedam godina gradonačelnik, od prvog dana sam se vozi u službenom automobilu.

"Sad su takve uštede u modi, a ja sam ih još 2009. godine proveo i uspio Samobor od gubitaša pretvoriti u perspektivni grad koji ne ovisi više toliko o Zagrebu. To mislim i od HSS-a sad", kaže nam Beljak.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • marko1950 15:22 10.Srpanj 2016.

    zato se i skopo s Milanovićem, a ovo su razlozi zašto sdp više ne smije voditi mup nova istinita priča, iz provjerenih izvora, zašto sdp ni orepić ne smiju uzeti MUP http://politicka-realnost.blogspot.hr/2016/07/ostojiceva-hobotnica-u-mup-u.html