Top News
8305 prikaza

"Htio sam umrijeti" - mučenje u tajnom zatvoru

Kineski policajac nadgleda ljude na trgu Tiananmen
Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL
Komunistička partija na sve načine se bori protiv aktivista za ljudska prava

Prvog dana pritvora privezali su ga za metalni stolac i naredili da objasni zašto se pridružio ilegalnoj mreži protivnika komunističke partije.

Drugog dana pritvora su ga prebacili u tajni zatvor i obavijestili: "Tvoje jedino pravo je slušati naredbe".

Trećeg dana, počelo je i nasilje. "Mučit ćemo te do smrti kao mrava", navodno je rekao jedan mučitelj kineskom odvjetniku za ljudska prava Xieu Yangu. Kako piše britanski Guardian, Yang je prolazio mučnu torturu i ispitivanje samo kako bi priznao zločine koje, barem on tako kaže, nije ni počinio.

"Mučit ću te dok ne skreneš s uma. Nemoj ni pomišljati da ćeš izići odavde i nastaviti s odvjetničkim poslom. Bit ćeš invalid", navodno mu je prijetio jedan drugi tamničar.

Priče se slažu

Nevjerojatne su to tvrdnje i nemoguće ih je potvrditi, ali aktivisti za ljudska prava kažu da se priča slaže s nekim drugim svjedočanstvima zatočenih aktivista. Xie Yang, 44-godišnji odvjetnik uhićen je 11. srpnja 2015. godine i više od 18 mjeseci nakon uhićenja i dalje je iza rešetaka. Uhićen je, kako pričaju aktivisti, tijekom neviđenog napada na odvjetnike za ljudska prava.

Tijekom zatočeništva, u nekoliko navrata susreo se sa svojim odvjetnicima i oni su odlučili prkositi komunističkim vlastima te su objavili transkripte nekoliko razgovora u kojima Xie detaljno opisuje kako su ga mučili. Opisi su to koji daju jednu potpuno drukčiju sliku o taktikama korištenima u borbi protiv odvjetnika.

Transkripti su objavljeni u najgore moguće vrijeme zato što je nedavno i švedski aktivist Peter Dahlin ispričao svoju priču o 23 dana provedena u podzemnom zatvoru u Beijingu. Dahlin kaže da su ga uhvatili agenti sigurnosnih službe u siječnju 2016. godine. U zatočeništvu mu nisu dali ni spavati, često su ga ispitivali do kasno u noć, nisu mu dopustili ni da kontaktira svoje veleposlanstvo. "Te ustanove su izgrađene kako bi slomile zatvorenike", priča Dahlin.

Ovo je kontrarevolucija

Prema objavljenim razgovorima odvjetnika s Xieom, njegovo kinesko državljanstvo otežalo je i njegovo zatočeništvo. "Dijelili su posao. Jedan ili dvojica bi me držali dok bi me drugi udarao šakom ili koljenom u trbuh", ispričao je Xie svojim odvjetnicima. "Ovo je kontrarevolucija! Zar stvarno misliš da će te komunistička partija ikad pustiti na slobodu? Mogao bih te mučiti do smrti i nitko ti ne bi mogao pomoći", prenio je Xie izjave svojih tamničara.

Kineske vlasti odbile su komentirati takve izjave, ali nedavno je državna novinska agencija Xinhua, odbacila kritike zbog kršenja ljudskih prava. "Neke zapadne zemlje okreću glavu od vlastitih kršenja ljudskih prava. Imaju problema s vatrenim oružjem, suočeni su s izbjegličkom krizom i sve većom ksenofobijom", piše u uredničkom komentaru Xinhue.

Sve informacije često dolaze samo iz usta mučenika i ne postoje gotovo nikakve druge informacije o svemu što se događa iza zatvorenih vrata tajnih zatvora. Neki jednostavno puknu i ne mogu više izdržati mučenje.

"Samo sam htio da mučenje jednom završi. Što god su htjeli, ja sam napisao. Rekao sam im da samo napišu što žele i ja ću to potpisati. Nisam htio nastaviti živjeti", ispričao je Xie svojim odvjetnicima.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • leonardodora 03:45 11.Listopad 2017.

    Zajmovi za sve vrste namjena Nudimo minimalni iznos od 5.000,00 eura do 10.000,00 eura do 20 milijuna eura Uz nisku kamatnu stopu od 2% zajma Razdoblje: do 25 godina ovisno o iznosu kredita koji vam je potreban. Kupci moraju biti ... prikaži još! preko 18 godina Ova je transakcija 100% sigurna za sve korisnike Za više informacija o bonusu molimo da nas kontaktirate putem e-maila: (Leonardodorafinance@gmail.com)