Top News
2540 prikaza

'I dalje sam spreman dobiti metak za čistu vodu i zrak'

Miro Bulj
Ivo Cagalj (PIXSELL)
Miro Bulj, zastupnik Mosta, o Todoriću, Perući, guverneru i HNB-u

Raspisana je tjeralica za Ivicom Todorićem, a on poručuje da će se "vratiti čim završi prikupljanje relevantnih dokaza za svoju obranu". Očekujete li da će se on uskoro pojaviti pred institucijama ili će rastezati što je više moguće?

Očekujem od najpoznatijeg blogera u Hrvatskoj da jasno napiše tko mu je omogućio, od Valentića, Gregurića, Šeksa, Linića, Čačića, ministara poljoprivrede, Martine Dalić itd. – tko su ti koji su mu omogućili da preuzme cijeli gospodarski sustav RH i dovede ga u ovakvo stanje. Ne može Ivica Todorić sam biti Pedro, kao svojedobno Sanader, kud’ Ivo, tud’ i ja.

Tako je i s Todorićem sad, dojučerašnji prijatelji ga se odriču i danima izbjegavaju Istražno povjerenstvo te to nećemo dopustiti. Todorić je trebao prije dvadeset godina odgovarati pred institucijama, a institucije poput HANFA-e, HNB-a ili Porezne uprave su sve te godine zatvarale oči. I ne samo to, nego su i one bile, skupa s političkim akterima, sudionici stvaranja velikog Todorićeva carstva.

Ivica Todorić tvrdi da je protiv njega pokrenut politički progon.

O kakvom političkom progonu govorimo? Pa cijeli sustav RH krojen je po Ivici Todoriću, Hrvatska koja je teško slobodu stekla pretvorena je u K Plus Hrvatsku.

Todorić je kroz ranije godine koristio mnogim političkim garniturama. Koliko je za ovakav Agrokor kriv HDZ, a koliko SDP?

Božo Petrov, Miro Bulj, Nikola Grmoja | Author: Slavko Midžor/PIXSELL Slavko Midžor/PIXSELL

Teško je mjeriti krivnju. HDZ je bio više na vlasti, ali krivi su i jedni i drugi. Kaznena prijava Bože Petrova realno je stala na kraj tome i poslala malim ljudima poruku – ostanite tu i borite se. Ni HDZ ni SDP nisu imali više izbora te je istina počela izlaziti.

Što mislite o radu Ante Ramljaka? Zašto još nije pokazao plan za operativno i financijsko restrukturiranje?

Više puta smo upozoravali na kašnjenje plana restrukturiranja. Već sad je jasno da se "lex Agrokor" ne provodi onako kako je zamišljeno, a upitan je i roll up model za koji su se odlučili.

Mislite li da će Agrokor ostati cjeloviti koncern ili će biti rascjepkan. Što bi po vama bilo bolje?

Najbitnije je da očuvamo tvrtke sastavnice koje su važne za gospodarski sustav - Ledo, Jamnica, Zvijezda, Belje, PIK itd. To su hrvatski brendovi, tvrtke koje se bave poljoprivredno-prehrambenom proizvodnjom i koje mogu biti stupovi hrvatskoga gospodarstva.

HDZ, čini se, ne namjerava omogućiti istražnom povjerenstvu za Agrokor početak rada. Iz Mosta je najavljena borba za istinu. Na koji način?

Tako je, već smo skupili potpise svih oporbenih klubova i uputili u proceduru izmjenu Odluke o osnivanju Istražnog povjerenstva. Iz Odluke smo maknuli točku na temelju koje DORH provodi istragu. Čuli smo i da HDZ ne planira održati sjednicu idući tjedan. Nadam se da to nije istina, jer to sad postaje već preočito stopiranje donošenja ove Odluke i rada Povjerenstva. Molimo i hrvatsku javnost te medije da izvrše pritisak zajedno s nama na HDZ.

Nemaju pravo ni Plenković ni Jandroković braniti Povjerenstvu da radi jer saborski zastupnici su izabrani od naroda i to je njihova obveza – da narod sazna istinu o Agrokoru. Ako se ne uvaži volja većine narodnih, saborskih zastupnika, očekujem bunt naroda jer mi smo ovdje da služimo narodu i branimo njihove interese, a ne interese onih koji su stvorili Todorića i koji baš sad upravljaju Hrvatskom u sjeni.

U travnju ste najavili da ćete podnijeti kaznenu prijavu protiv guvernera Borisa Vujčića i Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA-e). U kojoj je to fazi?

Ivica Todorić | Author: Tatjana Tadic/PD/PIXSELL Tatjana Tadic/PD/PIXSELL

Ugrozili su financijsku stabilnost RH dopuštajući Todoriću toliku izloženost Agrokora, a time i cijele Hrvatske. Nemamo saznanja da se išta po tom pitanju radi, tako da to pitanje postavite DORH-u.

Već sad imamo procjene da bi sudski proces protiv Ivice Todorića mogao trajati 10, pa čak i 20 godina.

Najveće nepovjerenje građana u Hrvatskoj je u pravosuđe, što koči i razvoj RH. Nepravda i dugotrajni procesi nanose nemjerljive štete i pojedincu i cijelom hrvatskom sustavu. To se mora hitno mijenjati, a raskrinkavanje istine o Agrokoru kroz Istražno povjerenstvo prvi je korak prema tome.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.