Top News
74371 prikaza

I Srbima prekipjelo: Šešelj mora u zatvor

Vojislav Šešelj
1/2
REUTERS
Kap koja je prelila čašu je Šešeljev posjet u zatvoru pripadnicima zemunskog klana koji su odgovorni za ubojstvo Zorana Đinđića

Otkako je protiv njega izrečena pravomoćna presuda u Haagu, Vojislav Šešelj nekažnjeno izaziva kaos gdje god da se pojavi. Nakon prijetnji upućenih poslanicima u Skupštini, gaženja hrvatske zastave i izazivanja međunarodnog incidenta, a potom i povratka na mjesto zločina - u selo Hrtkovce, lider radikala najavio je da će u zatvoru posjetiti Milorada Ulemeka Legiju i Zvezdana Jovanovića, te traži reviziju postupka u slučaju ubojstva Zorana Đinđića, u koje je, kako tvrde svjedoci suradnici u svojim službenim iskazima i sam bio umiješan.

Prošlo je skoro četiri godine od kad se Vojislav Šešelj nalazi na slobodi i dva mjeseca od izricanja pravomoćne presude u Haagu, a državni organi još nisu donijeli odluku o obnovi postupka koji se protiv njega vodio zbog suradnje sa zloglasnim zemunskim klanom i poticanja na ubojstvo premijera Zorana Đinđića.

Sergej Trifunović, Vojislav Šešelj Satrao ga Life Popularni glumac Šešelju: 'Smrade, ubojico! Puši ga!'

Postupak protiv predsjednika SRS-a u ovom slučaju bio je obustavljen jer se nalazio u Haagu i bio je nedostupan državnim organima. Njegov povratak u Srbiju, međutim, ništa nije promijenio, iako postoje svjedočenja protiv njega, koja su prihvaćena u pravomoćnim presudama za ubojstvo Đinđića i još nekim postupcima.

Šešelja su povodom ove istrage saslušali srpski istražitelji u Haagu i bilo je najavljeno da će biti saslušan čim ponovno dođe u Beograd. Međutim, to se nije dogodilo.

Što su svjedoci ispričali?

Dejan Milenković Bagzi je detaljno govorio o predsjedniku SRS-a i njegovim vezama sa "zemuncima". On je ispričao da mu je poznato da su se oni sa liderom radikala vidjeli pet-šest puta.

"Nakon donošenja odluke da ubiju Đinđića, oni kontaktiraju Šešelja da mu pomognu da dođe na vlast. Šešelj je ostavio Dragana Todorovića, člana SRS-a, kao vezu", svjedočio je Bagzi na suđenju za ubojstvo premijera i to svjedočenje je prihvaćeo kao dio osuđujuće presude.

Miloš Simović, koji je bio treći u hijerarhiji zemunskog klana, iza Spasojevića i Lukovića, u svom iskazu nakon uhićenja 2010. godine tvrdio je da je Šešelj tražio od Spasojevića da ubije Đinđića.

Vojislav Šešelj Veliki dosje Top News Casanova Šešelj: Udba otkrila četnikove ljubavnice

O lideru radikala je govorio i svjedok suradnik, sada pokojni, Zoran Vukojević Vuk, čije je svjedočenje također dio pravomoćne presude za ubojstvo Đinđića.

"Pa konkretno Vojislav Šešelj je tražio da ubiju Đinđića, Gašu Kneževića i ne mogu se sjetiti koga još", rekao je Vukojević na suđenju za ubojstvo premijera.

"Spasojević mu poklonio džip"

Svjedoci suradnici su ispričali i da su pripadnici klana bili angažirani fizički se obračunati sa prosvjednicima protiv radikala u Zemunu, kao i da su spalili tiskaru koja je tiskala publikacije protiv Šešelja i njegove stranke.

Oni su u svojim iskazima navodili i da je Šešelj od "zemunaca" dobijao novac za političke kampanje, kao i da mu je Spasojević poklonio džip. Također, Spasojević i Mile Luković Kum otkupili su vrlo povoljno placeve i započeli gradnju zdanja u Šilerovoj ulici dok su Šešelj i SRS devedesetih držali vlast u Zemunu.

Ne samo da se njegova veza s pripadnicima iz zemunskog klana nije detaljno ispitala, već je Šešelj prethodnih dana obilazio članove te kriminalne grupe u zatvoru "Zabela" - Milorada Ulemeka Legiju i Zvezdana Jovanovića.

Florence Hartmann Florence Hartmann Top News 'Milošević se slučajno otrovao, pokušao je pobjeći u Rusiju'

On ih je nazvao "srpskim junacima" i od njih je dobio punomoć da sa svojim pravnim timom pokrene postupak revizije sudskog postupka za atentat na Đinđića, u kojem su osuđeni na maksimalne zatvorske kazne.

On je također rekao da bi osim revizije postupka za ubojstvo premijera, trebalo napraviti i kompletne revizije slučajeva ubojstava Ivana Stambolića i Slavka Ćuruvije.

Zašto država ne reagira?

Na ove najave i incidente koje Šešelj neprestano izaziva ne reagira nijedan državni organ, pa ni vodstvo Skupštine koje je predsjedniku SRS-a već nakon izricanja pravomoćne presude trebalo oduzeti zastupnički mandat.

Naime, u Zakonu o izboru narodnih zastupnika piše da zastupniku prestaje mandat ukoliko je osuđen na pravomoćnu zatvorsku kaznu od najmanje šest mjeseci.

Vojislav Šešelj i njegovi radikali bi mogli biti sudski progonjeni i zbog još najmanje dva krivična djela počinjena u prethodnih nekoliko mjeseci.

Odmah nakon izricanja presude u Haagu, Šešelj je u više navrata prijetio da će ponoviti svoje zločine i da će krenuti od Tomislava Žigmanova, predsjednika DSHV-a, i Nenada Čanka, lidera LSV-a. Nekoliko zastupnika SRS-a poručilo je poslanici DS-a Aleksandri Jerkov da će joj razbiti "njušku" ovih dana i da se pripazi, a i vrijeđali su je riječima "kurvo ustaška", "izdajice" i "spodobo".

Vojislav Šešelj Bivši suradnici Top News Šešeljeva hobotnica - Oni čuvaju zločinca od svake kazne

Time su počinili krivično djelo ugrožavanja sigurnosti zastupnika, za koji je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Gaženjem hrvatske zastave u Skupštini, Šešelj je počinio i krivično djelo povrede ugleda strane države, za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do tri mjeseca.

Kuća u Hrtkovcima - uvreda za žrtve

Vrhunac cjelokupnog Šešeljevog cirkusa je kupovina kuće u Hrtkovcima, u vojvođanskom selu gdje je prema presudi suda u Haagu, lider radikala počinio zločine protiv čovječnosti. Tu nekretninu osuđeni zločinac platio je 40.000 eura.

Na skupu SRS-a u Hrtkovcima 1992. godine, kako su mediji objavljivali, Šešelj je pročitao imena 17 mještana Hrvata, za koje je tvrdio da su članovi "Zbora narodne garde" i da su se slagali s progonom Srba iz Hrvatske. Njima je navodno zaprijećeno da se isele, dok je, prema nekim tvrdnjama, 20 obitelji hrvatske nacionalnosti izbačeno iz svojih kuća.

Kako je pisalo u optužnici haškog tužiteljstva, nakon Šešeljevog govora, u Hrtkovcima je počela kampanja etničkog čišćenja usmjerena protiv svih koji nisu bili srpske nacionalnosti, a naročito Hrvata. Tijekom sljedeća tri mjeseca, mnogi među njima bili su šikanirani, prijetilo im se smrću i zastrašivalo, prisiljavajući ih na odlazak. Kuće Hrvata su opljačkane i u njih su se uselili Srbi.

(Tekst preuzet iz Blica)

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • MikiVrbas 13:33 06.Lipanj 2018.

  Oslobodićemo narodne heroje Zvezdana i Legiju i čitav JSO, i ponovo ga formirati, i dokazati montiran proces vlasti

 • DADO 09:53 06.Lipanj 2018.

  Samo ignorirat klauna i za par mjeseci sam sebi će biti glup jer jedina njegova snage je u tome da izaziva rekciju i pozornost sa svojim debilnostima! Dojam mi je da to radi čisto da zajebava i ništa drugo, zna ... prikaži još! on da od četnika nema ništa niti velike srbijićice!

 • martinska2 07:56 06.Lipanj 2018.

  Likvidirajte ga kao što je on napravio Đinđiću i završite ovu priču