Top News
2275 prikaza

Šešelj i mafija: Je li četnički radikal umiješan u ubojstvo Đinđića

Vojislav Šešelj
Srdjan Ilic (PIXSELL)
Šešelj je bio obuhvaćen istragom za ubojstvo Đinđića i policija je protiv njega podnijela krivičnu prijavu, ali nije bio na optužnici na kojoj su prvobitno bila 44 imena

Je li lider radikala Vojislav Šešelj bio povezan sa zemunskim klanom i umiješan u ubojstvo bivšeg premijera Srbije Zorana Đinđića i dalje je otvoreno pitanje.

Postupak po krivičnoj prijavi policije protiv njega zbog ovih navoda odbačen je 2004. godine, ali su se od tada pojavili novi dokazi - svjedočenja Dejana Milenkovića Bagzija, Miloša Simovića i Zorana Vukojevića, koja su prihvaćena u pravomoćnoj osuđujućoj presudi za ubojstvo Đinđića i u još nekim postupcima, piše beogradski Blic.

Šešelj je bio obuhvaćen istragom za ubojstvo Đinđića i policija je protiv njega podnijela krivičnu prijavu, ali nije bio na optužnici na kojoj su prvobitno bila 44 imena. On se predao Haagu 23. veljače 2003, dva dana nakon pokušaja ubojstva Đinđića kod dvorane Limes

Premijer je ubijen 12. ožujka 2003. Šešelja su u vezi ove istrage saslušali srpski istražitelji u Haagu i bilo je najavljeno da će biti saslušan čim ponovno dođe u Beograd. Međutim, to se nije dogodilo.

U Tužilaštvu za organizirani kriminal kažu da je postupak protiv Šešelja odbačen u travnju 2004. zbog nedostatka dokaza i da nije ponovno pokrenut.

Međutim, u međuvremenu su se pojavili novi dokazi. Nakon uhićenja Dejana Milenkovića Bagzija, ovaj je detaljno govorio o Šešelju, navodeći da je njemu poznato da su se “zemunci” s liderom radikala vidjeli pet-šest puta.

"Nakon donošenja odluke da ubiju Đinđića, kontaktirali su Šešelja da mu pomognu da dođe na vlast. Šešelj je ostavio Dragana Todorovića, člana SRS-a, kao vezu, rekao je da je Nikolić 'mekan' i da njega i Vučića neće uvlačiti u to", rekao je Bagzi na suđenju za ubojstvo premijera i to svjedočenje je uvaženo kao dio osuđujuće presude.

Miloš Simović, koji je bio treći u hijerarhiji zemunskog klana, iza Spasojevića i Lukovića, u svom iskazu nakon uhićenja 2010. godine tvrdio je da je Šešelj tražio od Spasojevića da ubije Đinđića. O Šešelju je prije prekida istrage govorio i svjedok suradnik, sada pokojni Zoran Vukojević Vuk, čije je svjedočenje također dio pravomoćne presude za ubojstvo Đinđića.

"Pa konkretno Vojislav Šešelj je tražio da ubiju Đinđića, Gašu Kneževića i ne mogu se sjetiti koga još", rekao je Vukojević na suđenju za ubojstvo premijera.

U policijskom izvještaju iz 2003. piše da je Šešelj primao novac od Spasojevića, kao i kada, koliko često i gdje se viđao sa “zemuncima”. Opisuje se kako su “zemunci” razbijali prosvjede građana u Zemunu protiv Šešelja. Prvi rezultat te istrage bilo je uhićenje Šešeljevog tjelohranitelja Petra Panića.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.