Top News
5653 prikaza

"Ili Mira ili ja": Hrvatica unijela razdor u Bijelu kuću

Mira Radielović Ricardel
1/5
defense.gov
Odgojena u hrvatskom kućanstvu, već dugi niz godina Mira Radielović Ricardel sudjeluje u najvišim sferama američkih vlasti

Mira Radielović Ricardel, Hrvatica podrijetlom iz Breze u Bosni i Hercegovini, koja je lani imenovana u tim američkog predsjednika Donalda Trumpa za pitanja obrane i nacionalne sigurnosti, sada je označena kao prepreka u procesu imenovanja novih ljudi u Ministarstvo obrane.

Prema pisanju portala DefenseNews, glavne funkcije u Ministarstvu obrane i dalje su prazne već dva mjeseca nakon Trumpova dolaska na vlast. Međutim, simpatizeri ministra Jamesa Mattisa, poznatog po nadimku "Bijesni pas", nadaju se da će Mira Radielović Ricardel, koju mnogi vide kao prepreku za kandidate, uskoro otići na novu funkciju, što bi moglo ubrzati proces imenovanja.

Mira Radielović Ricardel | Author: defense.gov defense.gov

Izvori koji podržavaju Mattisa sve su glasniji o svojim nezadovoljstvom s Mirom Radielović Ricardel, koja je trenutačno u uredu predsjedničkog osoblja (OPP) te je bila vitalni dio procesa razmatranja kandidata, uključujući provođenje razgovora. Niz izvora kaže da su se Mattis i Radielović Ricardel izravno sukobljavali oko kandidata. Dva od tih izvora spekuliraju da se Radielović Ricardel nadala dobiti mjesto u Pentagonu nakon prijelaznog razdoblja, možda kao zamjenica ministra za politiku. 

Dok je simpatizeri Mattisa vide kao prepreku, oni u Trumpovom timu vide je kao odanu osobu koja pazi na interese predsjednika.

- Vrlo je poštovana i voljena u Bijeloj kući. Bijela kuća misli da je napravila odličan posao u teškoj situaciji - rekao je jedan izvor.

Sada se čini da će Radielović Ricardel uskoro ići iz OPP-a, a jedan izvor rekao je da ju čeka visoka pozicija u Ministarstvu trgovine. Neki izvori kažu da odlazak dolazi nakon velikog sukoba s Mattisom, a jedan izvor rekao je čak da je Mattis Bijeloj kući poručio: "Ili ide Mira, ili ja". Međutim, Trumpu odan izvor to je demantirao rekavši da bi Radielović Ricardel to išlo u prilog jer je držala liniju protiv "politički neprihvatljivih" kandidata.

Radielović Ricardel surađivala je s Trumpovim kabinetom već u timu za tranziciju vlasti, a kako je Večernji tada pisao, bila je pomoćnica ministra obrane Donalda Rumsfelda i potpredsjednika ogranka tvrtke Boeing koja proizvodi vojne zrakoplove i naoružanje. 

Mira Radielović Ricardel | Author: defense.gov defense.gov

Njezin otac Petar nakon Bleiburga je emigrirao iz bivše Jugoslavije u Njemačku 1954. Dvije godine živio je u Heidelbergu gdje je upoznao svoju buduću suprugu Brigittu. Oboje su otišli u Sjedinjene Američke Države 1956. Tamo su se vjenčali i nastanili u Pasadeni, u Kaliforniji. Mira Radielović Ricardel odgojena je u kući u kojoj se govori hrvatski jezik, a redovito je pohađala vjeronauk u tamošnjoj katoličkoj župi. 

Otac je bio ugledni član hrvatske iseljeničke zajednice. Preminuo je u Los Angelesu 2005. godine.

Njezina politička karijera započela je još sredinom devedesetih godina prošloga stoljeća kada je bila savjetnica za vanjsku i obrambenu politiku vođe republikanske većine u Senatu, Boba Dolea

Intenzivno je bila uključena i u savjetovanje vezano uz raspad bivše Jugoslavije te uz pronalaženje rješenja ratnog sukoba koji je nakon toga nastao. 

Čvrsto se držala stava da je srpska agresija glavni faktor za izbijanje rata.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • bubamara2103 12:15 20.Ožujak 2017.

  U Bosni žive Hrvati, Srbi i Muslimani. Bosanci ne postoje kao narod. Žena je Hrvatica. Ne bi škodilo malo prelistati udžbenik iz povijesti.

 • Avatar Vedran
  vedranbe 20:04 17.Ožujak 2017.

  koliko ja mogu primjetiti, onda je porijeklom Bosanka. sve svojatate...