Top News
155 prikaza

Ima li Hrvatska svojeg Orbana?

Hrvatska zastava
Patrik Macek (PIXSELL)
Tko ide stopama kontraverznog mađarskog predsjednika možete pročitati u novom broju tjednika Express

Hrvatska je neko vrijeme imala raspisan javni natječaj za Orbana broj dva, ali je ishod postao prilično iznenađujući. 

Mađarski premijer Viktor Orban, koji u EU nema dvojnika i predstavlja neku vrstu strašila - najsličnije pandane ima u Moskvi (Vladimir Putin) i Ankari (Tajip Erdogan) dok je u obližem susjedstvu - s kojim se ne volimo uspoređivati - mađarskom kolegi najsličniji njegov susjed Aleksandar Vučić

Inače, orbanizam je čudnovati koktel u kojemu nalazimo elemente čvrste ruke, antibankarskog populizma, vatrenog nacionalizma, žestoke ksenofobije, dramatičnog ograničenja sloboda tiska i osjetnog smanjenja ljudskih prava... Hrvatska se prije dvije godine našla u opasnosti da orbanizam - shvaćen kao drugo ime za nacionalnu čvrstu ruku - masovno zazove kao alternativu, no opasnost je ipak disperzirana - malo se, kako bi rekao Zoran Milanović, “šaralo”... 

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koketira s varijacijama orbanizma. Nekad se priklanja desnici, nekad puše balone, ali i ekspresno mijenja mišljenje. Malo je bila za zatvaranje granice, a onda se pravila da to nije rekla.

No činjenica je da je Orban simpatije u svojoj zemlji osvojio oštrim napadom na bankare, što je lekcija koju je kod nas prepisao Boris Lalovac.

Je li Hrvatskom zavladao orbanizam, i hoćemo li postati sljedeća Mađarska, pročitajte u novom Expressu.

  • Avatar una1
    una1 13:38 27.Rujan 2015.

    Ne,Hrvatska nema lidera kao što je Orban.Koketira on s Vučićem,ali ne prima packe od EU-e.Postavljam pitanje,što bi se dogodilo da je Milanović podigao "kineski zid" prema Srbiji ili Mađarskoj,ili prema obje države?