Top News
259 prikaza

Orbanov pakleni plan za izbjeglice – slijede masovne deportacije

Emigrante sa željezničkog kolodvora prevoze do austrijske granice
DPA/PIXSELL
Izbjeglice će zbog novih izmjena kaznenog zakona zbog svega što rade biti kazneno progonjene, te vraćene u zemlju iz koje su ušli u Mađarsku, sa zabranom ulaska u Schengen na deset godina

Mađarski portal index.hu i novinarka Kata Janesko otkrili su što sve mađarski premijer planira napraviti ovaj tjedan kako u potpunosti spriječio ulazak izbjeglica u Mađarsku. 

Za početak će, navodi novinarka Janesko, Orban proglasiti izvanredno stanje u državi, što će sigurno izazvati još oštrije kritike prema desničarskoj Orbanovoj politici i odnosa prema izbjeglicama. 

Potom će promijeniti postojeći Kazneni zakon i Zakon o krivičnom postupku, što bi trebalo stupiti na snagu već sutra, u utorak, čime bi mađarska policija dobila ovlasti da deportira svakoga tko nema schengensku vizu i vrati u zemlju iz koje je pokušao ući u Mađarsku, što će u ovom slučaju biti Srbija.

Ukoliko izbjeglice na mađarskoj granici zatraže azil, opet će biti deportirane, jer su azil morale zatražiti u zemlji iz koje prelaze u Mađarsku, a to je opet Srbija.

Emigrante sa željezničkog kolodvora prevoze do austrijske granice | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Ako izbjeglice uspiju ilegalno prijeći granicu i uđu u Mađarsku, prema izmjenama zakona napravile su kazneno djelo, a kazneno djelo je i penjanje na ogradu, rušenje i rezanje ograde ili bilo koji drugi način njenog oštećivanja. 

Kazna za to je 'kućni pritvor', no kako izbjeglice nemaju nikakvu adresu u Mađarskoj, šalju se u ograđeni kamp gdje će im se suditi u roku od osam dana.

Prema novom zakonu, koji se, usput, kosi sa zakonima Europske unije, izbjeglice koje će biti optužene na suđenje će ići bez prevoditelja. Njihovi dokumenti se također neće prevoditi, neće dobiti kopiju optužnice da vide za koja se kaznena djela terete, niti će im se predati presuda suda.

Maloljetne izbjelice neće imati poseban tretman i sudit će im se kao odraslima. Prema pisanju Janeskove, sve žalbe će im biti odbijene u roku od nekoliko sati.

Mađarska policija već je počela dovoziti kontejnere na granicu sa Srbijom, koje će, piše index.hu služiti kao privremene sudnice za izbjeglice. Prema novom zakonu, svaka izbjeglica će dobiti kazneni dosje, te će prema njemu biti deportirane iz Mađarske i biti uvedene u schengenski informativni sustav kako osobe koje su počinile kazneno djelo. Time im se automatski zabranjuje ulazak na deset godina u bilo koju državu u schengenskom sustavu.

Obzirom da je Mađarska članica Schengena ona bez ikakvih problema takve promjene može unijeti u sustav, a kako navodi novinarka Indexa, mađarska vlada tvrdi "da tražitelji azila zloupotrebljavaju svoj status i koriste ga za kaznena djela".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.