Top News
354 prikaza

ISIL gubi posljednje uporište na pragu Europske unije

Libijski borci u Sirtu
GORAN TOMASEVIC/REUTERS/PIXSELL
Sirte je već godinama najveće uporište ISIL-a na Sredozemnom moru

Postrojbe libijske vojske bore se protiv Islamske države u strateški važnom gradu Sirte na obali Sredozemnog mora, a u srijedu objavili su veliki uspjeh u borbama. Naime, javili su da su zauzeli kompleks sveučilišta Sirte i konferencijski centar Ougadougou. Obje te lokacije je teroristička skupina koristila kao baze za napade.

Libijski vojnici | Author: GORAN TOMASEVIC/REUTERS/PIXSELL GORAN TOMASEVIC/REUTERS/PIXSELL

Libijskim snagama pomogli su američki specijali koji se polako približavaju prvoj crti bojišnice i gradu Sirte. Sam Sirte je već dulje vrijeme glavno uporište ISIL-a u Libiji. Foreign Policy prenosi da su američki specijalci navodili zračne udare američkih ratnih zrakoplova.

"Naši vojnici zauzeli su čitav Ougadougou kompleks, a neki su otišli čak i malo dalje", rekao je Rida Issa, glasnogovornik libijskih snaga.

Zauzimanje centra Sirta predstavlja veliku pobjedu za vojnike odane libijskim vlastima. Posebice uzme li se u obzir da je početkom godine procijenjeno da ISIL ima oko 6.000 vojnika u okolici Sirta. U borbama prošlih tjedana, procjene su strmoglavo padale, a ovih dana smatra se da je ostalo samo nekoliko stotina boraca Islamske države.

Libijske snage počele su opsadu Sirta u svibnju, a na poziv vlasti, američki ratni zrakoplovi počeli su s napadima početkom ovog mjeseca. Od 1. kolovoza, američke bespilotne letjelice izvele su 29 napada.

Libijska vojska Sirte | Author: GORAN TOMASEVIC/REUTERS/PIXSELL GORAN TOMASEVIC/REUTERS/PIXSELL

Anthony Cordesman, stručnjak za Bliski istok u Centru za strateške i međunarodne studije, upozorio je da treba držati u vidu da kratkotrajno osvojena područja ne znače ništa na planu dugoročne stabilnosti.

"Protjerani stanovnici ne vraćaju se, grad ne funkcionira na gospodarskom planu i još uvijek ne postoje sigurni putevi za povratak ljudi", kaže Cordesman. "Oslobođenje teritorija često traje samo 24 sata i onda se stvari vrate na početak", zaključio je on.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.