Top News Izbori u Americi
1923 prikaza

Assange: 'H. Clinton je najveći krivac za užas u Libiji i Siriji'

Julian Assange sa svojim kućnim ljubimcem u Veleposlanstvu Ekvadora gdje je zaštićen azilom
Handout/REUTERS/PIXSELL
Glavni urednik WikiLeaksa tvrdi da je H. Clinton kao državna tajnica SAD-a najžešće zagovarala naoružavanje džihadista

Glavni urednik zviždačke platforme WikiLeaks Julian Assange izjavio je u intervjuu za Democracy Now! da najveća krivnja za strahote u Libiji i Siriji, te uzlet najgorih džihadista u tim zemljama, leži na Hillary Clinton. Democracy Now! je jednosatni televizijski program koji se emitira subotom i nedjeljom u SAD-u, a potom i prenosi internetski, te putem 1400 TV i radio postaja. Novinar je Assangea pitao zašto je uopće WikiLeaks napravio bazu podataka o Hillary Clinton, bivšoj državnoj tajnici predsjednika Baracka Obame.

WikiLeaks je pritom koristio 30.000 e-mailova koje je Clinton primila i koje je poslala s privatnog servera od 2010. do 2014., a koji su obznanjeni Zakonom o slobodnoj informaciji. "WikiLeaks je postao 'pobunjenička Aleksandrijska biblioteka. To je pojedinačna najznačajnija zbirka informacija, kakva ne postoji nigdje drugdje... Znate, naša civilizacija može biti samo toliko dobra koliko je naše znanje o toj civilizaciji. Jer je nemoguće reformirati ono što uopće ne razumijemo.

E-mailovi Hillary Clinton, skupa s diplomatskim brzojavima koje je ona slala, a koje smo objavili, stvorili su bogatu sliku o tome kako se ona ponaša u uredu, ali još i šire, kako funkcionira Državno tajništvo SAD-a. Tako, primjerice, katastrofalna, apsolutno katastrofalna intervencija u Libiji, uništenje Gadafijeve vlade, što je ISIL-u omogućilo da okupira veliki teritorij u Libiji, dostava oružja u Siriju, na čemu je inzistirala Hillary Clinton, u ruke džihadista u Siriji, uključujući i ISIL, sve to nalazi se u tim e-mailovima. U zbirci o Hillary Clinton nalazi se 1700 e-mailova koji se odnose samo na Libiju", objasnio je Assange.

Julian Assange slovi za najpoznatijeg svjetskog zviždača od studenog 2010. kada je WikiLeaks počeo objavljivati ogromne količine diplomatskih brzojava u aferi Cablegate, čime je dotadašnja svjetska diplomacija bačena na koljena. Riječ je bila o nevjerojatno opsežnom paketu diplomatskih poruka SAD-a diljem svijeta, koje je WikiLeaksu dostavio Bradley Manning, poslije Chelsea Manning. On je ubrzo otkriven, te je i osuđen na 35 godina zatvora. Skandalima su bile zahvaćene sve do jedne države svijeta, a SAD je pokrenuo potjeru i za Assangeom, koji je naposljetku dobio azil u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu. Otada živi u toj zgradi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.