Top News
9070 prikaza

ISIL objavio video s pogibijom četvorice vojnika SAD-a

ISIL, snimka zasjede u kojoj su pobili američke vojnike u Nigeru
YouTube
Riječ je o zasjedi terorističkog pokreta u Nigeru još iz listopada prošle godine

ISIL je objavio propagandni video koji prikazuje pogibiju četvorice američkih vojnika koji su 4. listopada 2017. upali u zasjedu militanata u selu Tongo Tongo u Nigeru. U zasjedi ih je navodno sačekalo 50 ISIL-ovaca, a snimka je sačinjena od video zapisa iz kamera s kaciga pobijenih američkih vojnika. Jedan od medija koji je objavio ISIL-ovu snimku bio je i Daily Mail, iako ne u cijelosti zbog toga što snimka sadrži i ekstremne prizore.

Originalni ISIL-ov prilog traje inače 9 minuta i 15 sekundi, a jedan od rijetkih zapadnih medija koji je kombinirao scene pogibije u svom prilogu s izvještajem u kojem govori o angažmanu vojske SAD-a u Nigeru bio je CBS. Taj prilog možete pogledati ovdje (izvještaj sadrži neke od eksplicitnih prizora pogibije vojnika). Američkih vojnika u Nigeru ima ook 80 i tamo su raspoređeni kako bi treniral lokalne vladine snage za borbu protiv ISIL-a u toj zemlji te kako bi upravljali dronovima za napade na ISIL-ove ciljeve i vođe.

U zasjedu je tog dana upalo 12 pripadnika američkih zelenih beretki i 30 vojnika vojske Nigera dok su se vraćali u bazu nakon operacije u pograničnom selu Tongo Tongo na granici s Malijem gdje su bili u potjeri za jednim od lokalnih ISIL-ovih zapovjednika. ISIL-ovci su ih napali strojnicama i bacačima granata, u sukobu je izginuo i 21 militant.

Na snimci na Daily Maily vidi se kako se američki i nigerski vojnici povlače u zaklonu svog vozila prema mjestu gdje su stvorili zaštitnu dimnu zavjesu. No, do tog mjesta nisu se uspjeli probiti. Okršaj je trajao puna dva sata. ISIL-ovci su se povukli tek nakon što su na mjesto sukoba stigli francuski borbeni avioni koji su stali tući po položajima terorističkog pokreta koji se posljednjih godina proširio čak i do Nigera, Malija i Mauritanije u Zapadnoj Africi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.