Top News
12165 prikaza

Kurdi otkrili gdje je ISIL pokopao 'sisačkog zeta'

David i Dragana Haines
Screenshot
Dvojica koljača kolega 'Jihadi Johna' progovorili su gdje su zakopali Davida Hainesa, supruga Hrvatice Dragane Haines

Prvo je većinski kurdski SDF u Siriji uhvatio Alexanda Koteyja (34) i El Shafeea Elsheikha (29), Britance koji su u redovima ISIL-a godinu dvije divljali s ritualnim ubojstvima, rezanjem glava noževima na živo. Da bi nekoliko dana poslije dvojac progovorio gdje se nalaze masovne grobnice s njihovim žrtvama. Kako se pretpostavljalo, bila je riječ o nekoliko lokacija u okolici grada Raqqa u centralnoj Siriji, na obali rijeke Eufrat.

David Haines | Author: Express Express

A jedna od nekoliko najpoznatijih žrtava od stotina, vjerojatnije tisuća izmrcvarenih i masakriranih žrtava u tim grobnicama je i David Haines, britanski humanitarac koji je godinama radio na nekoć ratnim područjima u bivšoj Jugoslaviji.

Hainesovu jezivu smrt posebno je dramatično doživjela hrvatska javnost jer ga je upamtila kao „sisačkog zeta“, oženjenog za Draganu Haines iz Siska. Hainesova tragedija počela je u ožujku 2013. kada su ga iz izbjegličkog logora u sjeverozapadnoj Siriji, iz mjesta sa same granice s Turskom, a sa sjeverne strane samo nekoliko kilometara udaljenog od kurdskog kantona Afrin u Siriji po kojem danas nemilosrdno mlati turska vojska, oteli „zasad neidentificirani militanti“.

O kome je bila riječ lako se da zaključiti ako se zna da je to područje tada, kao i danas, bilo pod kontrolom pobunjeničkih militantnih skupina, a da je godinu i pol poslije ISIL izišao sa snimkom u kojoj „Jihadi John“, tada 26-godišnji Britanac pravim imenom Mohammed Emwazi, usred Sirijske pustinje velikim nožem, nakon kraće ideološke govorancije, svirepo ubija Hainesa. Hainesov krvnik, nije prošlo dugo, ubijen je u američkom napadu dronom u studenom 2015.

Preostala trojica džihadista pohvatani su tijekom narednih godina kako su Sirijska vojska s jedne i prokurdski SDF s druge strane desetkovali teritorij pod ISIL-ovom tiranijom. Aine Davis, danas 34-godišnjak, sada je u zatvoru u Turskoj. Preostala dvojica, Kotey i Elsheikh, pali su u ruke Kurdima. Lako je predočiti si da se narednih dana nisu proveli posebno lijepo tijekom ispitivanja, jer su vrlo brzo progovorili o mjestima masovnih grobnica.

Jihadi John Rat u Siriji Top News Amerikanci gađali utočište Jihadi Johna, tvrde da je ubijen

Njih četvoricu ISIL-ovih krvnika često se nazivalo „Beatles četvorkom“ zbog britanskog naglaska (iako su originalni Beatlesi zapravo pjevali na naglasku bliskom američkom kako bi bolje prodavali ploče). Sva četvorica egzekutora prvotno su bili regrutirani kao pripadnici al-Kaidinih militantnih frakcija u Siriji, da bi se s raskolom u al-Kaidinoj organizaciji al-Nusra, pridružili onoj frakciji koja je ubrzo metastazirala u ISIL. S osnutkom ISIL-a, al-Kaidine frakcije bez problema su se stale trpati u isti koš s malobrojnim sekularnim pobunjeničkim frakcijama.

Ispalo je da je ISIL, povlačeći se pred Sirijskom vojskom s jedne i SDF-om s druge strane, pokušao zamaskirati masovne grobnice. Ispalo je također da su u ispitivanju uhvaćene dvojice ISIL-ovaca sudjelovali i američki vojni instruktori ili obavještajni agenti, jer SDF je jedina doista sekularna proamerička vojna organizacija u Siriji.

Britanski mediji izišli su s informacijama da će se masovnim grobnicama sada baviti američki vojni forenzički i pravosudni stručnjaci, da će najvjerojatnije na ta mjesta dovesti i zatočenu dvojicu zločinaca kako bi im pokazali gdje se točno što događalo. Hainesova udovica Dragana povodom vijesti o hvatanju dvojice ISIL-ovih krvnika kazala je prije nekoliko dana za Express da ne osjeća nikakvo zadovoljstvo.

David i Dragana Haines | Author: Screenshot Screenshot

"Bit ću zadovoljna tek kad im se bude sudilo. A koliko znam, u Velikoj Britaniji im se neće suditi jer su im oduzeli državljanstvo. Mislim da su dvije opcije u igri - Haag ili Guantanamo. Osobno bih bila sretnija da im se sudi u Haagu jer bi im se u Guantanamu izgubio svaki trag. Znam da je taj zatvor okrutniji, ali želim ih vidjeti na optuženičkoj klupi. Osim toga, vjerujem da bih tako saznala gdje su posmrtni ostaci mog supruga. Htjela bih ga dostojno sahraniti, da imam mjesto gdje bih mu mogla otići na grob i zapaliti svijeću. Odlazila bih u Haag na svako ročište jer me zanima što je to bilo u njihovim glavama. Naravno da sad ne mogu ni zamisliti tu bol koju bih proživljavala slušajući i gledajući u lice ubojicama mog supruga, ali bih to sigurno učinila", kazala je.

Za britanske medije je nešto ranije rekla i to da bi jako voljela kad bi je pustili sa svakim od njih po nekoliko sati. Rekla je da bi svaki nakon toga ostao živ. „Mada, nisam sigurna da bi zbog toga što je ostao živ ijedan od njih bio previše sretan“, dodala je. Iza Hainesa ostala je s njegovom suprugom njihova kći koja zna što se dogodilo i da su sada i posljednji egzekutori ISIL-a, koji su djelovali poput stroja za ritualno ubijanje, pohvatani.

David i Dragana Haines Uhićeni ISIL-ovci Top News Ispovijest Hrvatice: ISIL mi je ubio muža, ja ću im suditi

Što se tiče pokojnog ubojice njenog oca, za njega se zna da je na isti način pobio novinare Stevena Sotloffa, Harunu Yukawu, Kenjia Gotoa i Jamesa Foleyja, humanitarce Alana Henninga i Petera Kassiga, kao i najmanje 12 zarobljenih pripadnika Sirijske vojske, vjerojatnije njih najmanje 22 pogubljenih u široj okolici Alepa prije velikih operacija oslobađanja te provincije posljednje dvije godine.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • absalom 19:01 18.Veljača 2018.

    Ceka ju njih vjesala u Iraku kaki Hag???