Top News
7182 prikaza

ISIL : 'U Las Vegasu je naš pokolj!' - No, nitko im ne vjeruje

Pokolj u Las Vegasu, 2. listopada 2017.
1/4
STEVE MARCUS/REUTERS/PIXSELL
Teroristička organizacija trpi takve poraze da očajnički svojata svako krvoproliće

Napad je počinio jedan vojnik Islamske države, tako je priopćila ISIL-ova agencija Amaq, a prenio SPON. Ovime je teroristički džihadistički pokret preuzeo odgovornost za pokolj koji je na koncertu u Las Vegasu počinio, kako se osnovano sumnja, 63-godišnji Stephen Paddock. S balkona svoje hotelske sobe on je osuo paljbu na 22.000 okupljenih ljudi, pobio ih je 58, ranio više od 500.

Takvo mnoštvo nije mogao promašiti unatoč udaljenosti od 360 metara od bine, a policajci su u sobi pronašli njegovo tijelo okruženo mnoštvom oružja nakon što je, sve upućuje na to, počinio samoubojstvo. ISIL tvrdi da im je Paddock pristupio prije nekoliko mjeseci, no ISIL-ov problem je što im ovaj put nitko živ ne vjeruje. ISIL-ovo priopćenje je, istina, sročeno na način na koji to teroristička organizacija obično i čini.

Las Vegas, 2. listopada 2017. | Author: Social Media/Reuters/Pixsell Social Media/Reuters/Pixsell

Ali, prvi razlog zašto im nitko ne vjeruje je to što apsolutno nitko od nadležnih sigurnosnih službi u SAD-u nema baš nikakvu niti najbljeđu informaciju o njegovim navodnim vezama s ISIL-om. Nadalje, u najvećem broju dosadašnjih terorističkih napada pripadnika ili simpatizera ISIL-a, teroristički pokret s priopćenjem je izlazio nakon što bi sa sigurnošću bio utvrđen i identitet napadača i njegova džihadistička teroristička motivacija. Tako je bilo u Orlandu, Nici, Berlinu..., no u Las Vegasu nije bilo tako.

Konačno, i način na koji je Paddock skončao apsolutno ne odgovara niti jednom ISIL-ovom napadu. Policija Las Vegasa priopćila je da ga je pronašla u hotelskoj sobi mrtvog, te da je počinio samoubojstvo. ISIL-ovi teroristi su uvijek pružali otpor uhićenju do posljednjeg trenutka, što je najčešće dovodilo do toga da bi ih policija ili druge snage sigurnosti izbušili mecima.

Samoubojstvo je i inače tabu u monoteističkim religijama, a u slučaju ISIL-a to je apsolutno i najstrože zabranjeno, kao što je dotična organizacija i inače rigidna u koječemu u svom neautentičnom tumačenju islama. Ovakav potez ISIL-a zato se tumači kao očajnički pokušaj terorističke organizacije da se reklamira kao nekakva sila u trenucima kad trpi jezive gubitke i poraze po Siriji i Iraku. Sirijska vojska je ISIL stjerala uz samu zapadnu obalu Eufrata.

Prokurdski SDF u Siriji prikliještio je ISIL uz istočnu stranu te iste rijeke. U Iraku su vladine snage uz niz savezničkih milicija ISIL izgurali na sam sjever zemlje s tek ponekim preostalim džepom u ostatku zemlje. U ofenzivi protiv ISIL-a sve donedavno su sudjelovali i irački Kurdi koji su posljednjih dana jasno dali do znanja da idu prema samostalnosti, što je jedna druga priča koja obećava i novi, potencijalno vrlo opasan sukob na Bliskom istoku.

ISIL-u je, smatra se, preostalo samo još nekoliko mjeseci na životu prije nego što se potpuno izbriše nekadašnju brutalnu terorističku silu koju su podupirali pojedini bogataši, moguće i vlade iz zaljevskih monarhija. ISIL je u takvoj situaciji očajnički sklon sebi pripisati svako krvoproliće na Zapadu. Nešto slično, mada i manje dramatično i nešto manje očito da je bila riječ o blefu, dogodilo se u listopadu 2016. kad je u Hamburgu ubodom nožem ubijen 16-godišnji mladić. Taj napad ni danas se ne vodi kao ISIL-ovo zlodjelo.

Napad u Las Vegasu Manijaci Top News Krvava povijest masovnih ubojstava u Americi

Pokolj u Las Vegasu ne vodi se kao teroristički čin jer, barem zasad, nema političkog konteksta. No, to otvara neke druge teme. U SAD-u godišnje od vatrenog oružja pogine oko 300.000 ljudi. Lobi proizvođača oružja svojim političkim vezama unatoč tome uporno sprečava strožu kontrolu oružja. Da stvar bude gora, nakon ovog pokolja, dionicama proizvođača oružja skočila je vrijednost na burzama; Smith & Wessonu i Sturm Ruger & Co za više od tri posto, Vista Outdooru za nešto više od dva posto.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 18:35 02.Listopad 2017.

    sad se šugavi isilovci hvale