Top News
136369 prikaza

Otkrio zašto su taoci na snimkama egzekucije mirni

James Foley
Express
Snimke nikada ne prikazuju trenutak same egzekucije

Video snimke egzekucija koje vojnici Islamske države puštaju u javnost gotovo uvijek izazivaju dvojbe radi li se o pravim ili namještenim snimkama. Naime, prilikom odrubljivanja glava videa nikad ne prikazuju baš taj trenutak, što i dovodi do spekulacija jesu li snimke autentične ili ne.

No, na snimkama još jedan detalj redovito privlači pažnju, a to je nevjerojatna smirenost taoca dok čekaju vlastitu egzekuciju. Naime, zašto bi taoci svojom smirenošću uopće pristali biti dio džihadističke propagande, kad znaju da je konačni rezultat njihova smrt. Neki su do sada nagađali kako su taoci vjerojatno ispregovarali s islamistima da pogubljenje ipak bude malo humanije.

Međutim, u intervjuu kojeg je Sky News napravio, jedan bviši pripadnik Islamske države je kazao kako to nije slučaj. Naime, objasnio je kako su taoci na snimkama mirni jer su već ranije bili u takvoj situaciji. Nisu znali da je to njihova zadnja snimka.

Saleh, kako se predstavio za Sky News, ispričao je kako su džihadisti više puta prije pravog pogubljenja taoce izlagali "lažnim pogubljenjima". Snimili bi se s taocem, rekli u kameru što su htjeli i vratili se skupa s taocem u grad. I sam Saleh je taocima znao govoriti da neće biti ubijeni.

"Rekao bih im da ne brinu, da im se ništa neće dogoditi i da samo snimamo video u kojem od njihove vlade tražimo da prestanu s napadima na Siriju. Govorio sam im: 'S tobom nemamo nikakvih problema, ti si samo posjetitelj u ovoj zemlji'", kazao je, te dodao kako su džihadisti znali da će s vremenom svakog taoca ubiti.

Taocima su čak davali arapska imena, kako bi ih uvjerili da su na sigurnom, da su među prijateljima i tako su ih smirivali. Japanskom taocu Kenji Gotou su tako dali ime Abu Saad.

Ovo je prvi put da su nagađanja o "lažnim egzekucijama" potvrđena i to od nekoga tko je u svemu tome sudjelovao. New York Times je prvi prošle godine objavio kako postoji mogućnost da se to događa, te naveli da je novinar James Foley bio među taocima koji su prolazili kroz takvu strahotu.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Anonimus2017 21:28 02.Listopad 2017.

  Ma daj više odjebite sa istim člancima svakih nekoliko mjeseci.....ne može se pročitati članak koji već nije bio objavljen u proteklih godinu dana....pozz zauvjek od mene

 • nelson 18:36 02.Listopad 2017.

  uff užas

 • Miro_2015 12:04 20.Ožujak 2015.

  Oni ne znaju šta znači YAKUZA ... https://twitter.com/yakuzaclothing