Top News
2457 prikaza

Užas u ISIL-u: Masovno silovali žene po ulicama, pred ljudima

Islamska država
Youtube
Dvjestotinjak žena i djece pušteni su na slobodu početkom tjedna blizu Kirkuka

Jezidi žene koju su džihadisti pustili početkom tjedna na slobodu bile su masovno silovane u javnosti, po ulicama i mučene, samo je dio njihovih svjedočenja koje su ispričale nakon puštanja.

Stotine žena i djece bili su oteti iz grada Sinjar u sjevernom Iraku i džihadisti su kao taoce držali osam mjeseci. Neke od žena bile su prodane borcima kao seksualne robinje, a neke su im bile 'nagrada'. Mnoge su tukli i prisiljavali da prijeđu na islam.

Dvjestotinjak njih pušteno je u blizini Kirkurka, a jedan od humanitaraca koji ih je dočekao, Ziyad Shammo Khalaf rekao je kako su djeca bila odvojena od majki i raspoređena po kućama u Mosulu i Tal Afaru.

"Svaka od njih ima svoju priču. Neke su prodane borcima Islamske države, mnoge su silovane i to u javnosti, pred ljudima, a neke i više puta", rekao je Khalaf za International Business Times.

"Bile su mučene, tukli su ih i izvrgavali raznim oblicima mučenja."

Neke od njih su među ostalim ispričale kako su ih prisiljavli da daju svoju krv za transfuziju, a čak su i djeca prodavana obiteljima, ili poput njihovih majki, bili 'darovi' za borce.

O svemu što su prošle Amnesty International je napravio izvještaj krajem 2014. i objavili ga na 87 stranica. Već tada se znalo za silovanja, ali ne i da se to događalo po ulicama, pred ljudima.

Prema nekim navodima, takva praksa je izazvala razdor čak i među džihadistima, među kojima očito ima i onih koji ne podržavaju takve zločine.

Stranci koji su im se pridružili iz raznih zemalja, prema Amnesty Internationalu, negiraju da su uopće otimali žene, što stručnjaci objašnjavaju kao dokaz kako borci sa Zapada zapravo uopće ne razumiju gdje su došli, što je Islamska država i za koga i što se bore.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • kaktus 18:01 14.Ožujak 2017.

  Naučili silovanje od četnika. To je ista ciganska rasa.

 • Andrija2 21:07 13.Travanj 2015.

  Njih su stvorili amerikanci,inače vrlo omiljeni u hrvata.Čemu se čudimo?

 • tridva 07:02 11.Travanj 2015.

  kako su upali saddamu ili gaddafiju tako mogu i njiman nego nece boli i kurac sto muce i ubijaju narod da ima nafte vidili bi zakoliko bi isil nesta sta