Top News
246 prikaza

Islamisti kontroliraju sve, pa čak i kako se igra stolni nogomet

Isis
Youtube
Islamisti sebe vide kao vladu koja propagira vladavinu prava, iako je Islamska država samoproglašena, dakle potpuno nezakonita

Da džihadisti u Islamskoj državi drže sve pod kontrolom i nije neka tajna, ali je nevjerojatno do kojih detalja je sve pod njihovim budnim okom. Kontrolira se svaki segment života, i to već od datuma rođenja i reda vožnje autobusa pa čak i pravila igranja stolnog nogometa.

Rodni list ima sve što očekujete – djetetovu težinu, dužinu i službeno potvrđeni datum rođenja, ali uz sve to obavezno mora ići i pečat vlasti Islamske države kao potvrde da je dijete 'ispravno'.  

No, to je samo mali dio u nizu službenih dokumenata, koji se odnose na razna pitanja koja rijetko imaju veze s državnim pitanjima. Uredbama se tako određuje kad će se tko cijepiti, na koji način se treba loviti riba, kako rješavati sporove na sudu i slično. 

ISIS | Author: Youtube Youtube

Islamisti sebe vide kao vladu koja propagira vladavinu prava, iako je Islamska država prije svega samoproglašena, dakle ilegalna i potpuno nezakonita, zatim je poznata po tome da gotovo nitko na njezinom području nema nikakva prava, te surovo kažnjavaju sve koji joj se suprostave ili imaju drukčije mišljenje. 

ISIS-ovi dokumenti, do kojih je došao i CNN, pružaju pogled u svijet birokracije samoproglašenog kalifata. 

Prošlog ljeta, ISIS-ovi borci ušli su u irački grad Mosul. Kada su preuzeli vlast, čelnici su htjeli pokazati kako oni zapravo donose stabilnost građanima i odmah su to pokušali dokazati na primjerima iz svakodnevnog života. Ubrzo su ponovno otvorili Sveučilište u Mosulu, ali su prije toga radikalno promijenili nastavni plan i program. 

Neki od predmeta su zabranjeni, poput demokracije i političkih nauka, te hotelski menadžment i turizam i na kraju arheologija. Zabrana arheologije nije previše iznenadila, obzirom da je dio njihove vladavine obilježeno uništavanjem povijesnih artefakta što dovoljno govori o njihovom odnosu prema arhitekturi, ali i civilizaciji općenito.

Hotelskog menedžmenta i turizma nema jer nema ni hotela pod ISIS-ovom vlašću. Hotele koji su postojali do njihovog dolaska su preuzeli ili zatvorili, neke iznajmmili, dok su neki postali obiteljske kuće. 

Islamska država | Author: Youtube Youtube

Na Mosulskom sveučilištu ostali su isti profesori i nastavnici, ali ih prisiljavaju da odlaze na predavanja na kojima uče sve o šerijatskim zakonima kako bi naučili što je u Islamskoj državi prihvatljivo, a što ne.  

ISIS-ovo Ministarstvo zdravlja otvorilo je bolnice za sve bolesne, a ne samo za ranjene borce. Postoje rodilišta, zdravstvene klinike, čak i mobilni timovi za cijepljenje. To je jedna od stvari, kako je izvijestio CNN-a, koja ISIS razlikuje od grupa sličnim Talibanima koji zabranjuju cijepljenje.

Dok su Talibani branili školovanje djevojaka, ISIS im to omogućuje, ali isto prema određenim pravilima – odvojene su od dječaka i školovanje im je ograničeno dok ne napune 15 godina, a onda više ne mogu ići u školu.  

Izvještavanje s područja koje kontrolira ISIS je gotovo nemoguće, ali unatoč tomu svako malo procure neke priče, pa čak i anegdote iz svakodnevnog života u Islamskoj državi. 

Tako primjerice nakon svih zabrana i brutalnih zakona koje provode, jedan od zakona brani lov ribe eksplozivom, jer je briga za okoliš jedan od islamskih principa. 

Stolni nogomet se može igrati, pod uvjetom da nema klađenja, a figurice ne smiju imati lica, kako bi se spriječilo idoliziranje igrača. Zabrana zabave ide to mjere da se čak za šah, bilijar i slične igre kaže da se ne bi smjele igrati jer muslimani od njih nemaju nikakve koristi, ali su ipak dozvoljene pod uvjetom da se zbog njih ne zanemaruju vjerske obaveze.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.